Mi ez az új majomvírus, és mennyire veszélyes?

2022. május 20. 13:19

Mit érdemes tudni az új fertőzésről?

2022. május 20. 13:19
null

Európa több országában is kimutatták már az Afrikából származó majomhimlőt. Ez egy elég keveset kutatott betegség, ami alapvetően Közép- és Nyugat-Afrikában szokott kisebb megbetegedéshullámokat okozni.

A majomhimlőt a majomhimlő-vírus okozza, ami

részben hasonlít a fekete himlőt kiváltó vírusra, de a szakértők szerint jóval kevésbé fertőző.

Leginkább a szubszaharai Afrikában, esőerdők vidékén terjed. A vírusnak két változata ismert: a nyugat-afrikai és a közép-afrikai – előbbi viszonylag enyhe lefolyású megbetegedést vált ki.

A betegség kezdetben lázat, fejfájást, duzzanatokat, hátfájást és izomfájdalmat okoz, a kiütések csak ezt követően jelentkeznek.

A kiütések gyakran az arcon jelennek meg először,

majd fokozatosan átterjednek a többi testrészre, ahol gyakran súlyos viszketést okoznak. A helyük később varasodni kezd, a var eltűnése után néha hegek maradnak a bőrön. A betegség két-három hét alatt folyik le, a szervezet általában maga is meg tud küzdeni vele.

 

Bár a majomhimlőt gyakran kapják el meleg és biszexuális férfiak, a betegség nem csak szexuális úton terjed. Fertőzött állatokról – majmokról, patkányokról és mókusokról – átterjedhet emberre, de akár fertőzött tárgyakról is elkapható. Afrikában okozott már halálesetet a betegség, de ez nem gyakori: 

a legtöbb fertőzött bárányhimlő-szerű tüneteket észlel.

A majomhimlőre nem létezik külön kezelés és gyógyszer, bár a fekete himlő elleni oltás nyolcvanöt százalékban hatásos a megelőzésében.

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. május 21. 21:37
Majomhimlő? Nekünk nincs félnivalónk. Csak a moslékkoalíció politikusaira és szavazóira veszélyes.
Lajos75
2022. május 21. 18:44
Dolgoznak az ukrán biolaborok ezek szerint.
Házam Hazája
2022. május 20. 22:40
Covidmonkey 2022: https://tass.ru/obschestvo/14683337
feux follets
2022. május 20. 18:03
A sertéspestis, a madárinfluenza, a denevér koronavírus után akkor idén a majomhimlő lesz a menü. Jövőre meg jön a rozmárlepra..............
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!