„Megérintette” a Napot a NASA űrszondája, és belemerült a csillag koronájába

2021. december 15. 12:24

A Parker egyre közelebb kerül a Naphoz, és egyre mélyebbre merül a koronába, egészen a 2025-ös utolsó köréig.

2021. december 15. 12:24
null

„Megérintette” a Napot a NASA űrszondája, és belemerült a csillag koronájába – jelentették be kedden az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) konferenciáján. A tudósok elmondták, hogy az adatok néhány hónap alatt érkeztek be, és további hónapok teltek el az esemény megerősítéséig. A Parker Solar Probe elnevezésű űrszonda áprilisban nyolcadik alkalommal közelítette meg a Napot, és ezt követően repült át a koronáján. A 2018-ban indított Parker első ízben 13 millió kilométerre volt a Nap középpontjától, mikor keresztezte a Nap atmoszférája és az onnan kifelé tartó napszél közötti bizonytalan határvonalat. Az űrszonda már legalább háromszor lépett ki- és be a napkoronába. A tudósok szerint minden alkalommal zökkenőmentes volt az áthaladása.    

A Napnak nincs szilárd felszíne, az események a koronában zajlanak

„Az első és legdrámaibb alkalommal körülbelül öt óráig voltunk lent. Az öt óra nem hangzik nagy dolognak, de a Parker olyan gyorsan mozgott, hogy hatalmas távolságot tett meg ez alatt az idő alatt, ugyanis másodpercenként több mint 100 kilométeres sebességgel száguldott” – mondta el Justin Kasper, a Michigani Egyetem munkatársa.

A szondától kapott adatok segíthetnek a napszél eredetének megértésében,

valamit abban, hogyan hevül fel és lökődik ki az űrbe. Mivel a Napnak nincs szilárd felszíne, az események a koronában zajlanak. A mágnesesen intenzív régió közeli vizsgálata segíthet jobban megérteni a napkorona működését, ami azért is fontos, mert a napkitörések hatással vannak a földi életre is.    

Az előzetes adatok arra utalnak, hogy a Parker augusztusi, kilencedik közelítése során is belemerült a koronába, de ennek megerősítéséhez további elemzésekre van szükség. Novemberben a szonda tizedik alkalommal közelítette meg az égitestet. A Parker egyre közelebb kerül a Naphoz, és egyre mélyebbre merül a koronába, egészen a 2025-ös utolsó köréig. Az űrszonda legfrissebb eredményeit American Physical Society publikálta.

(MTI)

Kép forrása: Youtube

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. december 15. 21:08
Hány C fokot bír ki ez a szonda? Milyen hővédő pajzsa van?
Akitlosz
2021. december 15. 21:05
"A Napnak nincs szilárd felszíne, az események a koronában zajlanak" Attól még van felszíne, hogy nem szilárd. A Napkorong, amit látunk az a Nap felszíne. Persze nem szilárd akkora hőfokon, de attól még felszín.
annamanna
2021. december 15. 17:11
"a Parker olyan gyorsan mozgott, hogy hatalmas távolságot tett meg ez alatt az idő alatt, ugyanis másodpercenként több mint 100 kilométeres sebességgel száguldott” – mondta el Justin Kasper, a Michigani Egyetem munkatársa." "Ezen túl meglepetés az is, hogy a részecskék Nap körüli keringési sebességének maximuma 35–50 km/s körül alakult, ami tízszer gyorsabb az eddig sejtett értéknél, amely a Nap forgási sebességén alapul. Utóbbi rendkívül furcsa, hiszen a napszél energiát von el a Naptól, aminek viszont ilyen gyorsan mozgó részecskék esetén elvileg azzal kellene járnia, hogy a csillag saját forgása az ismertnél sokkal gyorsabban csökken. Ez viszont valamiért nem történik meg, újabb megoldani való rejtélyt kínálva a kutatóknak." https://ipon.hu/magazin/cikk/lenyugozoen-valtozatos-a-napkorona-szerkezete Vagyis ebből következően a Parker dupla, sőt tripla akkora sebességre képes, mint a Nap részecskéi? Amik így is tízszer olyan gyorsan repülnek, mint ahogyan azt várták? Mondjuk ez azért tényleg döbbenetes.
annamanna
2021. december 15. 16:37
"egészen a 2025-ös utolsó köréig." helyett: "Küldetés vége 2022 (tervezett)" "Indítás dátuma 2018. augusztus 12." https://hu.wikipedia.org/wiki/Parker_Solar_Probe Ezt utólag javítom, mert a fentebb linkelt cikk szerint: "a Parker 2024–2025 folyamán a tervek szerint is csaknem 6 millió kilométerre közelíti meg a Nap felszínét" https://ipon.hu/magazin/cikk/lenyugozoen-valtozatos-a-napkorona-szerkezete Vagyis a wikipédia adata, miszerint 2022-ben befejezi a küldetését a napszonda, elavult adat, mert időközben meghosszabbították a tervezett, várható megfigyelés időpontját, méghozzá igen nagyvonalúan tolták ki még plusz három évvel. Remélhetőleg ki is bírja a terhelést a szerkezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!