New York eltávolítja Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnökének szobrát

2021. október 19. 10:33

A New York-i önkormányzat megszavazta hétfőn, hogy eltávolítják az épületéből Thomas Jeffersonnak, az Egyesült Államok egyik alapító atyjának, a függetlenségi nyilatkozat fő megalkotójának a szobrát amiatt, hogy rabszolgatartó volt. A szobor több mint száz éven át állt a polgármesteri hivatal csarnokában.

2021. október 19. 10:33
null

Az önkormányzat egyik bizottsága előtte egyhangúlag hagyta jóvá elvben a szobor eltávolítását, amit már több éve követeltek a képviselő-testület fekete bőrű és latin-amerikai származású tagjai. A szobrot ezután a város történeti társaságának épületében fogják kiállítani.    

Jefferson volt az Egyesült Államok első külügyminisztere George Washington elnöksége alatt, majd alelnök, 1801-től pedig az ország harmadik elnöke.

Élete bizonyos szakaszaiban volt összesen több mint 600 rabszolgája

Ő maga két rabszolgáját szabadította föl, halála után pedig hét rabszolgája nyerte el a szabadságát. Elnökként következetesen kiállt a nemzetközi rabszolga-kereskedelem felszámolása mellett, majd betiltotta a rabszolga-kereskedelmet. Magánemberként a rabszolgák fokozatos felszabadítását és emancipációját tartotta helyesnek, nem az azonnalit.    

– jelentette ki a határozatról Adrienne Adams, a képviselő-testület egyik fekete bőrű tagja. A szobor eltávolítását eredetileg a feketékkel és más kisebbségekkel szembeni egyenlő bánásmódért harcoló, 2013-ban létrejött, Black Lives Matter nevű civil mozgalom követelte.

(MTI)

Fotó: MONTICO Lionel / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2021. október 21. 06:16
Biztos jobb lenne annak a hatszáz rabszolga leszármazottainak most Afrika egy országában. Ahol lehetnének ma is rabszolgák egy harmadikvilágbeli fejlődő országban éhezve vérengző törzsi háborúk közepette. Akik ledöntik a szobrát, azok ezt kívánják maguknak. Ahelyett, hogy örülnének és hálásak lennének, hogy helyette egy fejlett ország polgárai lehetnek, hála Jeffersonnak és a hozzá hasonlóknak. De sok mexikói vállalna ezért ma egy kis ingyen gyapotszedést. És nem kell annyi Tarantinot nézni és elhinni, hogy mindenki olyan vadállat volt, mint Leonardo Di Caprio. Olyan filmet egyébként sem szabad nézni, ahol 1886-os Winchestert használnak 1858-ban. Mert abban más sem igaz, nem csak az egzaktul igazolható dolgok. Valójában csak annyi történt, hogy egy-két generációs könnyű ingyenmunkával bevásárolták magukat a tutiba, egy gazdag állam polgáraivá válhattak. Amit Jeffersonnak köszönhetnek. Nélküle sose lennének amerikaiak. Mind a hatezren, akik ma annak a hatszáznak a leszármazottaik, mert a nagy viszontagságban közbe meg is tízszereződtek. Egy mexikói hálás lenne, ha kifizetnék az ingyenútját az Államokba és ott egy darabig gyapotot kellene szednie azt törlesztendő, hogy a gyerekei amerikai állampolgárok lehessenek és jómódban élhessenek. Sok ember ma a világban szívesen vállalná ezt az áldozatot, ha lehetőséget kapna rá a sorstól. Nézőpont kérdése, hogy áldozatok voltak-e vagy szerencsések. Hogy mérgesnek kellene-e lenniük emiatt vagy inkább hálásnak a sorsnak. Elvégre már szabadok, vissza is mehetnek Afrikába, ha nem tudják nézni a százötvenéves szobrokat, és csak akkor nyugszik meg a lelkük ha lerombolják az országot, ami befogadta őket.
Ferenc pápa
2021. október 20. 07:32
Nagyon helyes! Még a végén valaki összehasonlítja a kivételesen értelmes és tisztességes Jeffersont a mostani szenilis hülye, gazemberrel ...
Ooomph
2021. október 20. 06:43
Kicsit felgyorsulhatna már ott valami, ideje lenne a Dél leszakadásának, vagy/és polgárháborúnak.
kozmosz
2021. október 19. 22:34
Ássák csak a sírjukat. Nemsokára elérik Dél Afrika szintjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!