Így államosítana lakásokat a berlini újbaloldal

2021. szeptember 28. 15:16

Köztulajdonba venné a nagy ingatlanos cégek által tulajdonolt lakásokat a berliniek többsége által is megszavazott újbaloldali kezdeményezés – de a megvalósulás előtt több politikai és jogi akadály is tornyosul azért.

2021. szeptember 28. 15:16
null
Greczula Levente László

Az elmúlt napokban a Mandineren is kiemelten foglalkoztunk a németországi szövetségi választással és annak eredményeivel. Pedig nem csak kancelláscasting zajlott Németországban, hanem tartományi szinten is zajlik az élet – Berlinben például a Bundestag- és képviselőházi választás mellett egy népszavazás is volt vasárnap.

A népi kezdeményezésre kiírt népszavazáson arról nyilváníthattak véleményt a berliniek, hogy

jó ötletnek tartják-e a nagy ingatlankonszernek tulajdonában álló lakások államosítását.

És mivel Berlin az Berlin, a választópolgárok többsége természetesen jó ötletnek tartja a Deutsche Wohnen, a Vonovia és társai tulajdonképpeni kicsinálását.

Az viszont kérdéses, hogy lesz-e is valami ebből az ötletből.

Aki keresett mostanában albérletet Budapesten, az minden bizonnyal tapasztalta, hogy a lakhatás bizony a magyar fővárosban is jól megdrágult. Nincs ez másképp Berlinben sem, sőt. A szövetségi fővárosban hosszú évek óta megoldatlan problémát jelent a lakhatás kérdése: lakáshiány van, miközben egyre többen költöznének Berlinbe.

Meg lehet oldani ezt a problémát úgy, mint például Annalena Baerbock, aki a közeli Potsdamban minden reggel felül a zónázóra és bevonatozik Berlinbe, vagy meg lehet próbálni bírni anyagilag az albérletárak folyamatos emelkedését a fővárosban. Csakhogy Berlinben elég gyorsan drágul a lakhatás, ami nagyrészt annak is köszönhető, hogy

új lakásból csak kevés épül, a nagy ingatlankonszernek pedig sok lakásukat egyszerűen nem adják ki,

hiszen így a meglévő ingatlanok folyamatosan növekvő kereslet mellett úgy is növelik értéküket, hogy közben nem kell rájuk költeni egy eurót sem. Elég ördögi helyzet.

A berlini ingatlanrémálom

Az eleddig vörös-vörös-zöld (SPD–Linke–Zöldek) berlini városvezetés, érzékelve az egyre növekvő társadalmi feszültséget, eddig is próbált tenni az albérletárak növekedése ellen, de ebben több akadályba is ütközött.

Az első akadály saját maga volt: miközben a szélsőbaloldali Linke képletesen szólva minden nyerészkedő főbérlőt Hohenschönhausenbe taxizott volna, addig a szocdemek Michael Müller vezetésével azért óvatosabban nyúltak a lakhatás és az albérletárak kérdéséhez, hiszen attól tartottak, hogy a túlságosan nagy aktivizmus elijeszti az ingatlanbefektetőket.

A második akadály pedig a német jog: a berlini városháza hosszú évek küzdelme után jogszabályban határozta meg, hogy az albérletek nem lehetnek drágábbak, mint amilyenek 2019 nyarán voltak. Aztán

jött a karlsruhei alkotmánybíróság idén áprilisban, és az egész Mietendeckelt úgy elkaszálta, ahogy volt

– azzal, hogy a berlini városháza szövetségi hatáskörben járt el a jogszabály megalkotásakor, ami alkotmányellenes. Óriási pofon a vörös-vörös-zöld városvezetésnek, nagy győzelem a CDU–FDP-duónak, és persze a főbérlőknek is.

Erre jött egy újabb, ezúttal polgári kezdeményezés, ami már nem elégedett volna meg csupán az albérletárak jogszabályi szintű maximalizálásával, hanem szó nélkül államosította volna azokat a lakásokat, amik háromezernél több ingatlant fenntartó privát ingatlanpiaci vállalkozások tulajdonában vannak.

Ez a kezdeményezés a fentebb már említett Vonoviát és társait érintené leginkább hátrányosan – úgy is hívják, hogy „Deutsche Wohnen & Co. enteignen”, vagyis nagyon szabad fordításban kb. „Birtokoljuk el a Deutsche Wohnentől és társaitól a lakásokat”. A szóhasználatból sejthető, hogy nem jobboldali mozgalomról van szó.

Az ötletgazdák arra hivatkoznak, hogy a német alaptörvény 15. cikke lehetővé teszi a magántulajdonban lévő földterület vagy termelőeszköz közösségi tulajdonba vételét, ha erre vonatkozóan jogszabályt alkotnak. Az üggyel foglalkozó jogászok hozzáteszik, hogy a „közösségi tulajdonba vétel” és a kezdeményezés nevében szereplő „elbirtoklás” nem ugyanaz – az alaptörvény utóbbival kapcsolatban azt mondja ki, hogy az csak a közjó érdekében, megfelelő kártalanítás esetén tehető meg.

Az ötlet természetesen sok berlininek megtetszett, össze is gyűltek a szükséges támogató aláírások,

a vasárnapi népszavazáson pedig a választók 56 százaléka támogatta is a mozgalom által benyújtott jogszabály-tervezetet,

ami tehát köztulajdonba venné a nagy konszernek tulajdonában álló lakásokat. Az ingatlanok új tulajdonosa egy közhasznú szervezet lenne, az albérletárak pedig olyan alacsonyak lennének, hogy a legkevésbé tehetősek is megengedhessék maguknak a lakásbérlést.

A kártalanítással kapcsolatban is forradalmi elképzeléseik vannak a kezdeményezőknek. A kártalanítás költségeiről megoszlanak a vélemények – a „Deutsche Wohnen & Co. enteignen” szerint tízmilliárd euró elég lenne, a szenátus szerint ennek legalább a két és félszeresére volna szükség. A kezdeményezők ezért

elsőre nem is fizetnék ki a konszerneket,

hanem értékpapírokat bocsátanának ki a részükre, amiknek negyven év alatt fizetnék ki a névértékét.

Akkor most tényleg államosítják a lakásokat Berlinben?

Habár a honi sajtóban többek között a Mérce is lelkendezett egy sort, mondván, hogy „243 ezer magántulajdonú lakást vesznek közösségi kézbe Berlinben”, azért az nem nagyon valószínű, hogy az újbaloldalon ünnepelt kezdeményezésből bármi is lesz. A népszavazás értelmében a szenátusnak most foglalkoznia kell a kérdéssel, de azért van néhány mérlegelendő szempont a jogszabályalkotás során.

A legkézenfekvőbb szempont az, hogy a vasárnapi választást megnyerő szociáldemokraták egyáltalán nem lelkesednek annyira az ötletért. Egyedül a berlini ifiszervezetük támogatta a kezdeményezést, amit egyébként a CDU és az FDP mellett részben a Zöldek is elleneznek. Vagyis hiába forradalmi az ötlet, ha a szélsőbaloldalon kívül senki nem akarja felvállalni.

Fontos az is, hogy egy ennyire megosztó jogszabállyal szemben biztos, hogy azonnal alkotmányos normakontrollt fog kérni valaki. Ez önmagában nem gond – így működnek a jogállamok –, viszont a jogszabályt akkor úgy kell megalkotni, hogy abban Karlsruhe se találhasson kivetnivalót. A haufe.de által idézett ingatlanjogászok szerint

a benyújtott jogszabálytervezet elég gyenge alkotmányos lábakon áll,

tehát jelenlegi formájában vélhetően elkaszálnák. Intő jel a szintén forradalminak kikiáltott Mietendeckel alkotmánybírósági bukása is.

A szenátusnak azt is figyelembe kell vennie, hogy ha elfogad egy ilyen jogszabályt, azzal lényegében stoptáblát mutat azoknak az ingatlanos cégeknek, amik a változatosság kedvéért építkezni szeretnének a szövetségi fővárosban. Nagyberuházásokat bizony nagyon nehéz lenne Berlinbe vonzani, ha a befektetőknek az államosítás damoklészi kardja lebeg a feje felett. Márpedig nagy lakásépítési projektekre szüksége van Berlinnek, és az is egyértelmű, hogy a súlyosan eladósodott szövetségi főváros saját zsebből nem tudja ezeket finanszírozni.

Berlin tehát aligha fogja „köztulajdonba vétel” jeligére államosítani a Vonovia és társai berlini ingatlanvagyonát. A német főváros példája azonban fontos figyelmeztetés Európa többi nagyvárosa, így Budapest számára is: csúnya vége lehet annak, ha sokáig nem veszik komolyan a lakáshelyzetet.

A nyitóképen: lakhatási tüntetés Berlinben. Fotó: Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2021. szeptember 29. 05:50
Még mindig az Erőforrás-Alapú Gazdaság lenne az egyedüli megoldás. Amíg ezt a társadalom nem éri fel ésszel, addig csak ilyen maszatolások születhetnek, tartós megoldás nem.
bunko_jobbos
2021. szeptember 28. 20:31
Ne temessük a németeket en bloc! Berlin mindig is a söpredék helye volt, ott a kommunista meg anarchista, buzi a normális. De ez csak kisebbség No.-on belül. Nagyobb baj a ződdel mosott agyú fiatalok tömege.
bunko_jobbos
2021. szeptember 28. 20:18
1. "jött a karlsruhei alkotmánybíróság idén áprilisban, és az egész Mietendeckelt úgy elkaszálta, ahogy volt" Micsoda meglepetés! Szerintem a szabály létrehozói is tudták ezt előre, csak marketingnek jó volt. Ha meg nem tudták, akkor nagyon súlyosan hülyék. 2. A kommunizmusban az a szép, hogy mindig sok idióta trógert mellé tudsz állítani. Csak annyit kell mondani, hogy ez így igazságtalan, és te MEGÉRDEMLED azt a lakást. 3. A kormányzat viszont annyit tehetne, hogy ha igaz az, hogy direkt sok lakás tátong üresen, akkor hozhatnának valamilyen trösztellenes szabályt (ami egyébkét totálisan alkotmányos lenne), hoigy egy tulajdonos max hány százalékát birtokolhatná a piacnak. Mert ugye ha pár nagy van, akkor azok megállapodhatnak, de ha több kisebb (mondjuk max. 500 lakás), akkor ez már nem működik. Ha a Standard Oilt fel tudták az USÁ-ban darabolni, akkor ez is menne. Ha ott is Fidesz-kormány lenne, akkor szerintem már léptek volna ebbe az irányba, de a sötétződektől meg a komcsiktól ennyi telik. Persze az is lehet, hogy csak sima marketingrizsa, nincs is sok lakás üresen, csak ezzel kampányolnak a nagy cégek ellen. A lakhatás azért drága, mert ott nagyon magasak a bérek. Ennyi.
Ronee
2021. szeptember 28. 18:52
Ez kurvaaajóó :)(( Nem a kommunizmusban és a diktatúrákban menő a kisajátítás??? Hajrá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!