Elpusztulhat Sri Lanka legszebb tengerparti turistaparadicsoma

2021. június 02. 14:00

A környezeti katasztrófa fenyeget, miután egy olajszállító hajó süllyedni kezdett Srí Lanka partjainál – adta hírül a BBC.

2021. június 02. 14:00
null

Vegyszerekkel megrakott teherhajó süllyed Srí Lanka partjainál, ami környezeti katasztrófával fenyeget. A szingapúrban bejegyzett X-Press Pearl csaknem két hete égett, mire a héten eloltották a lángokat.  Az üzemanyagtartályokból több száz tonna olaj szivároghat a tengerbe, ha a roncs elsüllyed, és elpusztíthatja a közelben a tengeri életet – adta hírül a BBC.

A Srí Lanka-i és az indiai haditengerészet az elmúlt napokban közösen próbálták eloltani a tüzet, és megakadályozni a hajó szétesését és elsüllyedését.

„A durva tengermozgás és a monszunális szél folyamatosan akadályozzák a műveletet. A hajó most süllyed. A mentők megpróbálják a mélytengerig vitorlázni a hajót, mielőtt elsüllyedne, hogy ezzel minimalizálják a tengeri szennyeződést, de a hajó hátsó része elsodródott” – mondta Indika Silva, a Srí Lanka-i haditengerészet szóvivője a BBC-nek.

Dr. Ajantha Perera környezetvédő a BBC-nek azt mondta, hogy „Az elsüllyedés a legrosszabb forgatókönyv. A szállított veszélyes árukkal, salétromsavval és mindezekkel a dolgokkal, valamint a hajóban található olajjal együtt, ha a hajó elsüllyed, alapvetően a tenger teljes fenekét elpusztítja”.

Dr. Perera szerint a búvárokat le kellett volna küldeni, hogy megvizsgálják a hajót, mielőtt kivontatták volna a nyílt tengerre. Negombo városának parti szakaszán – amely az ország egyik legtisztább strandjának ad otthont – napok óta olaj- és törmelékszennyezés tapasztalható.

Srí Lanka-i tisztviselők úgy vélik, hogy a tüzet salétromsav szivárgása okozta, amelyről a legénység május 11-e óta tudott.

Az X-Press Shipping – a hajót birtokló szingapúri társaság – szintén megerősítette, hogy a legénység tudatában volt a szivárgásnak, de azt állította, hogy Katar és India sem adtak engedélyt nekik arra, hogy a tűz kitörése előtt ott hagyják a hajót.

Fotó: Sri Lankai Légierő, AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2021. június 03. 12:57
Itt a Mandiner szerkesztője hibázott! Nem olajszállító hajóról van szó, hanem konténer szállítóról. (ami a BBC video feliratozásában rendben is van) Az ilyen hiba akkor sem engedhető meg, ha egy konténer szállítóban is az üzemanyag tartályában több olimpiai medencényi olaj van.... Nyilván ez is környezet szennyező, ez is elpusztíthatja a parti faunát, de nyilván nem ugyanannyira mint ha egy olajtankerrel történik meg ugyanez...
Teréz A Piréz
2021. június 03. 08:50
Jajjjjj ne, ott voltunk nászúton... :((((( Egyszer már elpusztult a cunami miatt is... :((( Pedig nagyon szeretnénk még egyszer visszamenni oda!!!
ousiv
2021. június 02. 20:14
nem érdekel, leszophat.
kozmosz
2021. június 02. 19:51
A BBC-nek mindegy, hogy olajszállító, vagy konténerhajó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!