Az amerikai hírszerzés Kínát tartja a legnagyobb ellenségének

2021. április 14. 19:47

Az amerikai hírszerzés csúcsvezetője a Kína jelentette példátlan fenyegetésre figyelmeztetett.

2021. április 14. 19:47
null

A Kína jelentette „példátlan fenyegetésre” figyelmeztetett az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője szerdán a washingtoni kongresszus globális kockázatokat értékelő meghallgatásán.

miközben megpróbálja olyan módon átírni a nemzetközi normákat, hogy az megfeleljen a tekintélyelvű kínai rendszernek”

 – hangsúlyozta Avril Haines, egyebek mellett a távol-keleti ország térségbeli agresszióját és gazdasági erejét említve.    

Kiemelte, hogy Peking olyan kiberképességeknek van birtokában, amelyekkel legalábbis helyi, ideiglenes zavarokat okozhat az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrájában.    

A szenátus hírszerzési bizottságának ülésén a nemzeti hírszerzési igazgató kitért a szerinte az amerikai befolyás aláásását célzó orosz erőfeszítésekre,

a közel-keleti instabilitásra, ezen belül Iránra, illetve a globális terrorizmusra és Észak-Korea tevékenységére.    Immár két éve nem tartottak ebben a témában nyilvános meghallgatást az amerikai kongresszusban, s több szenátor elégedetlenségének adott hangot ezzel kapcsolatban.    

Az ülésen felszólalt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vezetője is.    

Kedden tették közzé az amerikai hírszerző közösségek tanácsadó testülete, a Nemzeti Hírszerzési Tanács (NIC) legfrissebb jelentését. E szerint a Nyugat és Kína közötti rivalizálás fokozódása várható a következő húsz évben, amelyet a katonai erőviszonyok változása, a technológiai verseny és a „kormányzati modellek közötti, egyre erősödő megosztottság” is táplál.      

Az oroszok pragmatikus megoldásokra törekednek

A jelentés kitért az amerikai-orosz viszonyra is, megállapítva. Mint az elemzés fogalmazott:

Mint írták, a koronavírus-járvány még a következő években is éreztetheti majd hatását, hozzájárulhat humanitárius és gazdasági válságokhoz, politikai nyugtalansághoz, geopolitikai versengéshez.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. április 16. 13:29
attól fosnak , hogy Kína megbassza őket a kapitalista harácsolásban ...hahahaha
Fila2020
2021. április 15. 13:37
Hogy ezt valaki felismerje, nincs szükség hírszerzésre, talán még érettségire sem.
MZXX
2021. április 14. 22:55
Nem győztél meg a kínai veszélyről. Ukrajna más kávéház, rossz a hasonlat.
Selamat
2021. április 14. 22:33
Amerika nem tud ellenségkép nélkül létezni. gyurcsányi szintre süllyedtek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!