A Csendes-óceántól Olaszországig úszott egy fiatal szürke bálna (VIDEO)

2021. április 22. 19:49

Meglepő módon egy fiatal szürke bálna tűnt fel Olaszország partjainál. Megjelenése aggodalmat keltő, a szakértők szerint a sarkvidéki jég olvadásával is összefüggésben lehet.

2021. április 22. 19:49
null

Ezek a hatalmas állatok a Föld más régióiban élnek: a Csendes-óceán keleti és nyugati vizeiben. A láthatóan kíváncsi állatot legutóbb a Róma melletti Fiumicino közelében látták, a part mentén – közölte csütörtökön a partiőrség.    

A nagyjából egyéves bálnát a napokban a Nápolyi-öbölben, Sorrentónál és a Ponza-sziget közelében is látták elúszni.

A partiőrség felszólította az embereket, hogy ne zavarják a mintegy 15 méteres állatot. Ugyanezt kérték az állatvédők is. A La Repubblica című olasz napilap Wally-nak nevezte el a félelmet nem mutató, kíváncsi bálnát. Az állat egyszer már beleakadt egy halászhálóba, de kiszabadították.    

Az, hogy szürke bálna (Eschrichtius robustus) tűnik fel a Földközi-tengerben, nagyon ritka és különleges dolog.

Legutóbb 2010-ben tűnt fel egy egyed Izrael partjainál. Szakértők feltételezése szerint az Északi-sark jégsapkájának olvadása új utakat nyit meg a szürke bálnák számára az Atlanti-óceánba, ahol gyakorlatilag kihaltak ezek a tengeri emlősök.    

A szürke bálna part mentén élő faj, egyedei gyakran nyomulnak be nagy lagúnákba, az egyed vélhetően így talált utat a Földközi-tengerbe is – írták a Marevivo szervezet bálnavédői. „Valószínűleg alultáplált, mert ökoszisztémánk nem kínál számára elegendő táplálékforrást. De elég erős ahhoz, hogy élelemkeresésre induljon” – írta a szervezet.    

Az állat hosszú utat tett meg.

„Észak-Amerika, Izland, Spanyolország és végül a Földközi-tenger, amely egy nagyszerű lagúna számára” – mondta Urban. Más szakértők fiatal kora alapján úgy vélik, elképzelhető, hogy az állat már az Atlanti-óceánban született.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Alejandro Zepeda

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2021. április 23. 04:30
A szürke (fehér) bálnák menekülnek nyugatról keletre?
NeMá
2021. április 23. 02:46
Elvileg évek óta üldözik a bálna vadászatot! Nyilván csinálják, de inkább turistáknak mutogatják a bálnákat! Ez a bálna már helyet keresett magának, mert valszeg más hely már foglalt!
Gáspár
2021. április 23. 02:00
"Menekülnek"
néhai Ch.Pilot
2021. április 23. 01:38
Én mondjuk azt tartanám meglepőnek, ha Madrid utcáin jelent volna meg. De a mai konzumidióták már azon is meglepődnek, a tengerben látnak bálnát. "Az állat hosszú utat tett meg." Ja. A bálna egész életében úszik. Ha akarja, ha nem hosszú utat tesz meg. Hol van az megírva, hogy ez a hosszú utat csak a Csendes óceánban körbe-körbe teheti meg? Ez elkezdett egyenesen úszni, és kész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!