Nyomoznak Udmurtia „náci majma” után

2021. január 13. 21:21

Az orosz ügyészek nyomozást indítottak, miután egy náci egyenruhát viselő majom lépett fel egy állami cirkuszban.

2021. január 13. 21:21
null

A náci majom mellett az udmurtiai állami cirkusz műsorban náci zászlókba bugyolált kecskék is szerepeltek horogkeresztekkel –írta meg a Znak nevű orosz híroldalra hivatkozva a BBC szerdán. Az előadás az Izhevsk városában található Udmurtia Cirkusz január 8-iki műsorának volt része.

Az előadás az orosz ortodox egyház megbízásából készült, és a „nácizmus eltiprását szimbolizálja”.

Az ügyészség közleményében az áll, hogy az interneten bukkantak az előadás képeire, és „indatottak vizsgálatot náci szimbólumok megjelenítésével összefüggésben” Az orosz törvények tiltják a náci szimbólumok nyilvános megjelenítését.

Az egyház jelezte, hogy Vlagyimir Putyin elnök 2020 márciusában aláírta egy olyan rendeletet, mely lehetővé teszi a náci szimbólumok megjelenítését, ha azok „negatív kontextust teremtenek a náci ideológiának”. A majmot és a kecskéket szovjet egyenruhát viselő idomárok vezényelték showban – jegyezték meg az egyházi szóvivők.

A vallást üldözték az egykori Szovjetunióban, de mára az ortodoxia és a náci Németország elleni szovjet győzelem kultusza alkotja az orosz állameszme két legfontosabb pillérét.

Az Udmurti Cirkusz szintén elutasította az előadás kritikáját. Elena Krasznova, a cirkusz PR-vezetője szerint „nincs semmi szokatlan abban, hogy ilyen ironikus vagy groteszk karaktereket használnak cirkuszi előadásokban”. 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!