Igazságszolgáltatási reform miatt feszülnek egymásnak a pártok Romániában

2021. január 26. 15:37

Fokozódik a politikai csata a bírók és ügyészek korrupciós ügyeit vizsgáló speciális ügyészség megszüntetése miatt. Az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt el szeretnék kerülni, hogy az ügyészség feladatait ismét a Korrupcióellenes Ügyészség lássa el.

2021. január 26. 15:37
null

Stelian Ion román igazságügyi miniszter kijelentette, hogy hamarosan megszűnik a bírók és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket vizsgáló speciális ügyészség (SIIJ). A SIIJ az összes, bírók és ügyészek által elkövetett bűncselekménnyel foglalkozott, függetlenül az ügyek természetétől, azonban a még szociáldemokrata kormány által létrehozott ügyészség körül rengeteg vita alakult ki az elmúlt időszakban.  A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a liberális USR/PLUS, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányprogramjába bekerült a speciális ügyészség megszüntetése, mint közös célkitűzés, azonban az eltérő elképzelések miatt vita alakult ki a koalícióban.

Stelian Ion miniszter, az USR/PLUS politikusa szerint

azért nincs szükség önálló speciális ügyészségre, mert a bíróságok esetében nem beszélhetünk túlzott mértékű korrupcióról.

Így a SIIJ megszűnését követően a folyó ügyek egy része átkerülne a Korrupcióellenes Ügyészséghez (DNA), vagy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészséghez (DIICOT), illetve a Legfelsőbb Ügyészséghez.

Ezzel szemben az RMDSZ és a PNL azt szeretné elérni, hogy a speciális ügyészség megszűnése után alakuljon egy másik szervezet a Legfőbb Ügyészségen belül. A két párt ugyanis nem szeretné, hogy a korábbi helyzetet állítsák vissza, vagyis, hogy minden korrupciógyanús ügyet, így többek között a bírák és az ügyészek által elkövetett visszaéléseket is a Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálja. 

Az RMDSZ részéről Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető kijelentette, hogy

nem lenne egészséges az igazságszolgáltatás működésének szempontjából, ha a korrupcióellenes ügyészek folytatnának bűnvádi eljárást a korrupcióval gyanúsított bírák és ügyészek ellen,

mert az esetleges nyomásgyakorlások befolyásolnák az igazságszolgáltatás menetét. A DNA közleményben reagált Csoma kijelentésére, és elsősorban a szövetség politikusának azon kijelentését kifogásolta, mely szerint nem szabad visszaadni a DNA-nak a bírák és ügyészek kivizsgálásának hatáskörét, mert akkor megismétlődhetnek a múltbeli visszaélések. 

Az RMDSZ frakcióvezetője szerint az RMDSZ nem kívánja nyilvánosan támadni a DNA-t, csupán azt szeretné, ha az igazságszolgáltatás méltányosan és visszaélésmentesen működne. Az RMDSZ-hez hasonló állásponton van a SIIJ felszámolásának kérdésében a koalíciós partner PNL több politikusa is. Daniel Fenechiu szenátor szerint a különleges ügyészség dossziéinak átadása a DNA-nak negatívan érinthetné a bírák függetlenségét, megingatná a bizalmat a korrupciós ügyekben hozott ítéletekben, és megerősítené azt a gondolatot, hogy semmit nem tanultunk a közelmúltból.

Az USR/PLUS álláspontját tovább árnyalja, hogy Stelian Ion miniszter szerint újra kellene szervezni a bíróságokat, és átcsoportosításokat, áthelyezéseket helyezett kilátásba annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatási eljárásokat fölgyorsítsák.

Ezzel összefüggésben, valamint a bírók korkedvezményes nyugdíjazásának felülvizsgálata miatt az igazságügyminiszter konfliktusba került a Legfelső Magisztrátusi Tanács bírói szekciójával,

és rekordszámú bíró kérte korkedvezményes nyugdíjazását. Várhatóan az igazságszolgáltatási reform körüli vita tovább fog fokozódni a következő hetekben. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!