Gyalogsági ásóval támadtak meg egy zsidó diákot Hamburgban egy zsinagóga előtt

2020. október 04. 20:45

A támadót a zsinagóga közösségének biztonsági szolgálata elfogta.

2020. október 04. 20:45
null

Gyalogsági ásóval rátámadt egy katonai ruhát viselő férfi egy zsidó diákra vasárnap délután egy hamburgi zsinagóga előtt – jelentette a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap a hírportálján.

Az országos lap két regionális közszolgálati médiatársasággal, a Norddeutscher Rundfunkkal (NDR) és a Westdeutscher Rundfunkkal (WDR) közösen működtetett tényfeltáró munkacsoportjának értesülése szerint a „nyilvánvalóan antiszemita támadás” áldozatát súlyos fejsérüléssel kórházba szállították. A támadót a zsinagóga közösségének biztonsági szolgálata elfogta.   

Az SZ, az NDR és a WDR jelentésében rámutatott, hogy az incidens a legutóbbi súlyos németországi antiszemita bűncselekmény, a hallei zsinagóga elleni tavaly októberi fegyveres támadás évfordulójához közeli időpontban történt. Hozzátették, hogy a támadó öltözéke is a 2019. október 9-én történt esetet idézi. A hallei támadó a hatóságok megállapítása szerint szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból próbált bejutni a zsinagógába, amelyben 70-80 hívő tartózkodott, a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm-kipúr – az engesztelés napja – alkalmából.   

A német férfi korábbi hasonló terrorcselekményeket akart utánozni, és arra akart biztatni másokat, hogy kövessék példáját, ezért a támadás előtt az interneten közölte szándékát és közzétett egy kiáltványt. A Szász-Anhalt tartományi város zsinagógájának kapuján nem tudott áthatolni, és az épület melletti temetőbe se jutott be. A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült.Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Pilick

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2020. október 10. 16:46
Miféle jogállamiság van Németországban--basszák meg??? 7-es cikkelyt a fricceknek vagy miafaszt!
duzur
2020. október 06. 20:17
A merénylö egy Kazahsztánból való szerencsétlen elmebeteg, akit már be is szállítottak a megfelelö helyre.
syphax
2020. október 06. 09:19
NÉMETORSZÁGBAN--AZ ANTISZEMITIZMUS ŐSHAZÁJÁBAN--SOKAN ANTISZEMITÁK MA IS!!! ENNEK A MEGÁLLAPITÁSOMNAK A VALÓSÁGOSSÁGÁT ÉS ÉLŐ MIVOLTÁT MUTATJA, SŐT: BIZONYITJA A FENTI ESET IS! NEM ÁLLITOM, HOGY A NÉMETEK MAGUK AZ ANTISZEMITÁK ZÖMMEL--BÁR KÖZÖTTÜK IS VAN MA IS ILYEN MEGGYŐZŐDÉSŰ EMBER. SOKKAL INKÁBB AZ ODACSŐDÜLT ILL. ODACSŐDITETT ARABOK ÉS EGYÉB FEKÁK AZ ANTISZEMITÁK--DE BENN NÉMETORSZÁG "NIEBELUNKG RING"-ES "GERMÁN NEMZETTESTÉBEN", ANNAK KELLŐS KÖZEPIBEN..TÖKIG ILL. NYAKIG--CSURIG VANNAK ANTISZEMITÁKKAL! DE NEM UGYANENNYIRE DE MAJDNEM HASONLÓ A HELYZET AUSZTRIÁBAN IS.
56október
2020. október 05. 19:16
Lám, mire nem jó egy jó öreg Wehrmacht gyalásó....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!