Cikkajánló: A patriotizmus filozófiájára a jobb- és baloldal is igényt tart

2020. október 27. 12:06

Stephen Brown, a Politico főszerkesztője szerint a patrióta gondolatokkal gyakran visszaélnek vezető politikusok. Hazaszeretetre azonban továbbra is szükség van, hiszen hiánya kilátástalansághoz vezet.

2020. október 27. 12:06
null

Európában és az Egyesült Államokban egyre több jobb- és baloldali politikus gondolja úgy, hogy a hazaszeretetnek nagyobb hangsúlyt kell kapnia a politikában. 

Nem árt azonban különbséget tenni azon politikusok között, akik valóban a hazaszeretet fontosságát hangsúlyozzák, illetve akik üres politikai szlogenként használják a patrióta gondolatokat. 

A szerző Boris Johnson nemzeti érzelmű megnyilvánulásairól kritikusan vélekedik. Szerinte a brit konzervatív miniszterelnök a patrióta szlogeneket a kínos helyzetek elsimítására használja fel. Ezt tette akkor is, amikor egy parlamenti képviselő magyarázatot követelt arra, hogy az Egyesült Királyság – Olaszországhoz és Németországhoz képest – miért teljesít rosszabbul a koronavírus elleni küzdelemben.

A brit miniszterelnök viszontválaszában aláhúzta, hogy az Egyesült Királyságot az különbözteti meg más országoktól, hogy a britek szabadságszerető emberek. A brit miniszterelnök ezzel a patrióta kijelentésével sikeresen kihúzta magát a szorult helyzetből, de az Egyesült Királyság több európai szövetségesét is megsértette. 

Boris Johnson a tartalommentes patriotizmusával Donald Trump amerikai elnök megnyilvánulásait utánozza.

A szerző Gerard Jan De Groot brit-amerikai történészt idézi, aki szerint a két vezetőben az is közös vonás, hogy a koronavírus-járvány okozta válságot nem tudták sikeresen kezelni. A két politikus sikertelensége így akár a patriotizmus politikában játszott szerepét is újraértelmezheti.

A baloldal – a jobboldal monopolhelyzetének visszaszorítása érdekében – a nemzeti gondolatok integrálására kíván törekedni, miközben a konzervatívok továbbra is a nacionalista választók megszólításán dolgoznak. Ez a folyamat már jól körvonalazódik az Egyesült Királyságban, viszont míg a hazaszeretet értéke a brit konzervatív politizálás szerves része, ez korántsem ilyen egyértelmű a baloldalon. 

A patriotizmus a baloldali gondolkodásban a brit Munkáspárt volt elnöke, Jeremy Corbyn miatt nem tudott szerepet kapni, azonban a párt most új irányt vett.

A nemzeti ideák baloldali erősítése viszont azért sem lesz könnyű feladat, mert sok liberális politikus eddig szitokszóként tekintett a hazaszeretetre.

A patriotizmus kérdése más európai országban is megosztó témakör, így például Németországban tapasztalható egyfajta hazaszeretettel kapcsolatos komplexus is. Brown azonban hangsúlyozza, hogy a hazaszeretet teljes hiánya, illetve az általa okozott kilátástalanság érzete legalább annyira káros, mint amikor egyes politikusok saját hibáik elfedésére használják fel a patrióta gondolatokat.

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teréz A Piréz
2020. november 03. 19:21
"A baloldal, a jobboldal monopolhelyzetének visszaszorítása érdekében a nemzeti gondolatok integrálására kíván törekedni, miközben a konzervatívok továbbra is a nacionalista választók megszólításán dolgoznak. " Ilyen a kommunista "hazaszeretetet". Látják, hogy a jobboldalon ennek a fogalomnak konkrét érzelmi tartalma van, jól működő hívószó, és uram bocsá még hatalomra is konvertálható, ezért megpróbálják lehúzni az "ünneplő ruhát" a "nacionalistákról", csak éppen rajtuk úgy áll, mint a tehénen a boleró.
Volo
2020. október 28. 21:17
"Stephen Brown, a Politico főszerkesztője szerint a...... Hazaszeretetre azonban továbbra is szükség van, hiszen hiánya kilátástalansághoz vezet. " Na bazd + libsi, mit nem mondasz! Na most a magyar libsik, mit szólnak ehhez?
Daily
2020. október 28. 21:16
"és nemzetközivé válik a világ" indulóba hogy illeszkedik a nemzet és a haza? Angliában meg amúgyis királyság van. Annál konzervatívabbat ?! Hát már bárki lehet újságíró nyugaton?
luzitanxaver
2020. október 28. 13:06
Pontosan ez jutott eszembe, ill. az, hogy ha valahonnan, akkor egy politico főszerk-székből egészen biztosan nem lehet semmi relevánsat sem mondani ebben a témában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!