Kötelező lesz a jóga a nepáli iskolásoknak

2020. március 17. 18:48

A gyerekek életkoruktól függően differenciáltan tanulnak majd jógázni.

2020. március 17. 18:48

Nepálban kötelezővé teszik a jógát az iskolások számára fizikai és szellemi egészségük javítása érdekében. Vallási kisebbségek bírálják a döntést. A nepáli tantervfejlesztő központ vezetője, Lekh Nath Paudel kedden elmondta, hogy a kötelező jógaoktatás az áprilisban kezdődő új szemeszterben indul. Hozzátette azonban, hogy előreláthatólag egy évet vagy akár több időt is igénybe vesz majd teljes bevezetése.

A gyerekek életkoruktól függően differenciáltan tanulnak jógázni. A 9-12. osztályosok tankönyveiben néhány fejezet foglalkozik majd a jógával. Azok a tanulók pedig, akik erre akarnak szakosodni, választható tantárgyként is felvehetik az óráik közé. A kisebbek számára olyan kötelező tantárgyakba illesztik be, mint az egészséggel és neveléssel foglalkozó ismeretek. Paudel kiemelte, hogy a diákok a jóga elméletét és gyakorlatát is tanulják.

A jóga iskolai tananyaggá tételét egyes körök bírálják: nepáli vallási kisebbségek arra hivatkoznak, hogy a jóga a hinduizmus szent szövegeiből kölcsönöz. A nepáli oktatási minisztérium szóvivője azonban hangsúlyozta, hogy a diákok és a tanárok egészségére gyakorolt kedvező hatása miatt döntöttek a jóga tananyagba illesztése mellett. Mint hozzátette: fölösleges kritizálni a lépést, hiszen az ENSZ 2015 óta már meg is ünnepli a jóga világnapját.

(MTI)

(Nyitókép: Jógagyakorlatokat végez egy nő egy parkban tartott nyilvános tornázáson a nepáli fővárosban, Katmanduban a nemzetközi jóganapon, 2019. június 21-én.)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. március 17. 20:53
Hát annyit csak ér, mint a hittan, ha többet nem is! Minden hatalom igyekszik megnyerni a gyermekeket.
Arimaspa
2020. március 17. 20:25
Hah mennyi tornából felmentett tobzódik itt :DDDD Pedig a jóga testi lelki gyakorlat.
OrangeOrder
2020. március 17. 19:20
Bravó. Oda is való, csinálják csak. Csak nekünk ne kelljen, ahogy a többi indiai (tudom, ez TELJESEN MÁS) hülyeséget se! Köszi.
ZolieM
2020. március 17. 19:00
Németh Sándor for president of Nepal! Mindenki jobban járna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!