Könyvajánló: Nem lehetünk egyszerre tudatlanok és szabadok

2019. december 27. 12:10

Eltűnőben van az az alkotmányos gondolkodás, amellyel az USA alapító atyái egykoron győzelemre vitték a függetlenségi harcot – állapítja meg könyvében az amerikai legfelső bíróság 2017 tavaszán kinevezett bírája. Neil Gorsuch A republic, if you can keep it (Egy köztársaság, ha sikerül megőrizni) című művében kifejti, hogy az alkotmány eredeti értelmének követése óvja meg a bírákat attól, hogy talárt öltött politikusokként tekintsenek rájuk.

2019. december 27. 12:10
null
Sándor Lénárd

Az amerikai legfelső bíróság konzervatív szárnyát intellektuális értelemben hosszú évtizedeken keresztül meghatározó Antonin Scalia helyére Donald Trump elnök a coloradói Neil Gorsuch-ot nevezte ki. Saját bevallása szerint a Szenátus előtt zajló megerősítési eljárás tapasztalatai indították Neil Gorsuch bírót arra, hogy többedmagával könyvet írjon az amerikai alkotmányos értékek ismeretének jelentőségéről, visszapillantva közel harmincéves bírói és tanári pályafutására is. A hosszú hónapokon keresztül zajlott szenátusi meghallgatása döbbentette rá ugyanis arra, hogy

a washingtoni politikai arénában nem bíróként, hanem sokkal inkább olyan politikusként tekintenek rá, akinek a hivatalában való megerősítéséhez bizonyos politikai preferenciák követésére vagy bizonyos csoportok érdekeinek a képviseletére kell ígéretet tennie.

Ez a tapasztalat arra engedte következtetni, hogy eltorzult és eltűnőben van az az alkotmányos tudás és ismeret, amelyért az ország alapítói egykoron győzelemre vitték a forradalmat.

A nemzeti alkotmányos hagyomány valamennyi amerikai számára közös, védendő érték, és ezért Neil Gorsuch a könyv címében azokat a szavakat idézi, amelyekkel Benjamin Franklin az alkotmányos konvenciót követően jellemezte a megszülető amerikai államot: „A republic, if you can keep it” vagyis magyarul „Egy köztársaság, ha sikerül megőrizni”. Neil Gorsuch olvasatában a nemzeti alkotmányos hagyomány egy olyan felbecsülhetetlen örökség, amely összeköti a nemzetet, és éppen ezért ismerete és ápolása, valamint generációkról generációkra történő átadása elengedhetetlen a nemzet fennmaradásához.

A jelenkor Amerikáját ugyanakkor éppen, hogy az alkotmányos ismeretek drámai hanyatlása jellemzi.

A könyv ezért Neil Gorsuch pályafutásának eddigi gondolatait, beszédeit és korábban írt esszéit összegyűjtve és tematikusan egybefoglalva világítja meg az alapítóktól örökölt alkotmány egyes értékeit. Ennek megfelelően vizsgálja a népszuverenitás és az önkormányzás alapvetéseit, a bírók alkotmányban rögzített felelősségét, a hatalom megosztását és a szabadságjogok védelmét, valamint a jog és a jogbiztonság tiszteletét, és ezen vizsgálódások során coloradói gyermekéveitől kezdve egészen a legfelső bírósági kinevezéséig személyes életútjára is folyamatosan kitekint.

A szerző amerikai alkotmányos értékek iránti ezen elköteleződését tükrözi az úgynevezett „originalizmus” vizsgálata. A könyv egy külön fejezetet szentel az „originalista alkotmányértelmezés” jelentőségének, amelyben Neil Gorsuch amellett érvel, hogy mindenkinek ezt az alkotmányértelmezési módszert kellene követnie. Ennek során mutat rá arra, hogy a progresszív „elő alkotmányosság” tanával szemben az alkotmányszöveg és az alkotmány eredeti értelmének követése óvja meg a bírákat attól, hogy talárt öltött politikusokként tekintsenek rájuk. Emellett pedig ez az alkotmányértelmezési módszer óvja meg az országot attól, hogy a bírák az alkotmány értékeinek megkövetelése és következetes érvényesítése helyett a tetszésüknek megfelelő politikai preferenciák mentén bővítsék vagy éppen szűkítsék az alapvető jogok körét, és ezzel alakítsák a jogot.

A könyv arra mutat rá, hogy egy magát szabadnak és függetlennek tartó, illetve

a „néptől, a nép által, a népért való” hatalomgyakorlást magáénak valló országban az alkotmány és a jog alapvető ismerete nélkülözhetetlen a nemzet fennmaradásához.

Neil Gorsuch ehelyütt Thomas Jefferson találó szavait idézi, amelyek szerint „[i]f a nation expects to be ignorant and free … it expects what never was and never will be”, vagyis, „ha egy nemzet úgy gondolja, hogy egyszerre lehet tudatlan és szabad … akkor olyat szeretne, ami soha nem létezett és soha nem is fog létezni.” A washingtoni legfelső bíróság újonnan kinevezett bírája tehát a nemzeti alkotmányos hagyomány és értékek jelentőségének megértésére invitálja az olvasót. Üzenete azonban nemcsak tengerentúl, hanem Európa országaiban is figyelemre méltó és időszerű.

Neil Gorsuch; Jane Nitze; David Feder: A republic if you can keep it. New York, Crown Forum, 2019.

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2020. január 07. 03:55
Te tényleg ilyen buta vagy? S muszáj a tudatlanságoddal tüntetni, állandóan az orrunk alá tolni? Te a buta proli mintapéldánya vagy! ( "....hogy az urak hízzanak...") Istenem ilyen állatságot,csak a Kohn Béla, meg Rákosi idején toltak az ostobák!
Akitlosz
2020. január 06. 22:39
"Könyvajánló: Nem lehetünk egyszerre tudatlanok és szabadok" De igen. Amiről az ember nem tud, az nem is zavarja.
ElBundi
2020. január 06. 21:32
Valóban csodálatos az amerikai alkotmány… Kevés kutató munka után komoly hányingerrel kell az olvasónak megküzdenie, amikor is kiderül, hányszor eröszakolta meg a tömeggyilkos hatalmi elit ezt a valóban, de csak elméletben létezö, csodálatos kódexet. 1913 december 13... Ekkor kezdödött a kongresszus és az amerikai nép brutális becsapása. A FED alapítása. Woodrow Wilson · Franklin D. Roosevelt · Paul Moritz Warburg · Carter Glass... szép nevek az alapítók között. Mint azt a történelem be is bizonyította, ördögi körök kerültek hatalomra az álmok országában.
Mich
2020. január 06. 21:30
Nem lehetünk egyszerre tudatlanok és szabadok – könyvajánló Karigernek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!