A Time magazin bemutatja: Bohócvilág 2019

2019. december 12. 07:00

Greta Thunberg, a Deep State, a kétszázkilós fekete énekesnő és a Disney-vezérigazgató. Íme, a tündökletes jelen, mindannyiunk legnagyobb büszkeségére.

2019. december 12. 07:00
Leimeiszter Barnabás

A Time magazin, ez a nagynevű, rangos, fokozottan szeriőz, mértékadó és mértéktartó amerikai lap hosszú évtizedek óta szállítja a világ aktuális összefüggéseire és a nemzetközi politikai aktorok morális milyenségére vonatkozó kvázi-hivatalos, selymesen konszenzuális és garantáltan felháborodásmentes közhelyeket olvasói számára, akik komoly, széles látókörű, kiművelt, megvesztegethetetlen intellektusú állampolgárokként a populista téboly idején is ragaszkodnak ahhoz, hogy véleményüket a mainstream médiagépezet csócsálja elő.

hiába lett a Trump-érában egyértelművé, hogy a nagybetűs Szakma tagjait ragyogó tehetségük helyett inkább a középszerű egyetemi képzéseken szerzett funkcionális félműveltségük, illetve az uralkodó narratívák kritikátlan felmondására való képességük juttatja pozícióba, amint az is világossá vált, hogy cikkeikkel nem a „csorbítatlan valóságot”, hanem csupán az urbánus burzsoázia meglehetősen korlátolt világnézetét mutatják be.

Mint minden évben, a magazin munkatársai idén is belenéztek az Alefbe, és az évet megkoronázandó olyan hideglelős arckép-négyessel hozakodtak elő, hogy ösztönösen műbőr revolvertáskánkhoz kapunk, hogy aztán előhúzzuk belőle a Steiner Kristóf-videókra tartogatott Frontint. Íme, Bohócvilág 2019, avagy a tündökletes, mindannyiunk legnagyobb büszkeségére váló jelen, amelyet a szabadelvű, fölvilágosult és nyitott, kényesen szakértői, eszmei szélsőségektől háborítatlan, józan gondolkodású, mélységes-mély respektusunkat kikövetelő globális elit állított elő nekünk.

Íme, az év embere, Greta Thunberg, a Davos népe által felemelt hivatásos klímamentség és -ürügy,

egyúttal a bennfentesség kurrens jelölője, aki a Nagy Ügy militáns sikkjével fűszerezi szósölmédiás kontentfolyamunkat – elvégre a realitásoktól teljesen elszakadt, a társadalmi ellentmondásokra és következményekre süketvak elszántság à la Asperger miért is ne lenne elfogadott, alkarvastag szalagcímek ezrei által kanonizált mintája a politikai küzdelemnek?

Íme, az év „őrzői”, a Trump impeachment-jét előkészítő Deep State ügynökei, akik néhány évvel ezelőtt ugyan még csak az agyament szélsőjobbos összeesküvés-elméletekben léteztek, mára viszont áldozatos, rettenthetetlen közszolgákként fogadják a média öblös hurráit, és nem hagyják, hogy a választói akarat folytán sérelem érje a liberális állam intézményi, mélyszerkezeti ideológiáját, az ideológiát, amit persze főbenjáró illetlenség lenne túl pontosan körülírni.

Íme, az év előadója, Lizzo, az uszkve kétszázkilós önmegvalósítás, ugyanúgy a Zeitgeist megtestülése, mint a Hegel által megpillantott Napóleon, csak éppen ő nem a lován léptet, hanem kényelmesen ráül az arcunkra, és fingik egy bődületeset – a két lábon járó figyelmeztetés, hogy ami vár ránk, amit az emancipáció, a sokszínűség, a nárcizmus, az énkultúra apoteózisa hoz még, az mind a pofánkba bele fog történni, hogy

abból az epikus folyamatból, amelynek végén ténylegesen moslékká válik az ember, nincsen kikacsintás és nincsen kibúvó.

Íme, az év üzletembere, Bob Iger, a Disney vezérigazgatója, aki Bohócvilág polgárainak, akiket már semmi nem tart össze csapdába vetettségük tudatán kívül, profitéhesen feltalálja a közös mitológia, hagyomány és értékrend szánalmas szimulákrumait, a nagyszabású fantasy-univerzumokat, a filmsorozatokat, amelyek a végtelenségig gerjesztik a semmi grandiozitását. Ha az emberi társadalom evolúciója a prehisztorikus törzsekkel kezdődött, a rajongótáborral ér véget – és milyen dicstelen vég ez.

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2019. december 17. 11:22
És még valami. A libsi agyhalottak azt hiszik, hogy a normális emberek pusztán esztétikai okokból helytelenítik az elhízást. Pedig nem. A normális emberek azért helytelenítik az elhízást, mert abba idő előtt bele szokás dögleni b+! Úgyhogy tényleg "kiváló" ötlet tapsikolni azoknak, akik büszkék rá, hogy a testsúlyuk háromszorosan meghaladja a normális, egészséges értéket. Mert most aztán tényéleg fel vannak szabadulva a társadalmi elvárások igája alól. Aztán amikor 35 éves korában szét lesznek baszva az ízületei, szív és érrendszeri megbetegedések sorával fog ücsörögni mindenféle orvosi vizsgálatokra és kezelésekre várva, akkor párás szemmel gondolhat vissza azokra a szép időkre, amikor még fantasztikus érzés volt ennyire agyalágyult ostobának lenni!
Vén Csataló
2019. december 17. 11:14
Az a gáz, hogy ez a 200 kilós "énekesnő" konkrétan szarul énekel. Aretha Franklin sem volt idős korában egy szilfid alkat, de a hangja az mindent vitt. És nem azzal próbált érvényesülni, hogy piszkosul ízléstelen szerkóban állt fel a színpadra. Ez a nő jobb helyen max. reklámtábla tartó biodíszlet lehetne valami mutatványos bódéban.
nemecsekerno_007
2019. december 13. 21:55
A Time címlap után már csak lejjebb van...
Pelso j.
2019. december 13. 05:44
Te és a TIME......, a hét vicce. A te szándékod, módszereid szerint válhat moslékká az ember, ugye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!