Újdelhi nem kéri Trump segítségét Kasmír ügyében

2019. július 23. 10:46

India szerint a kasmíri kérdést kétoldalú tárgyalások útján kell rendezni.

2019. július 23. 10:46

Narendra Modi indiai miniszterelnök nem kérte meg Donald Trump amerikai elnököt arra, hogy közvetítsen India és Pakisztán között a kasmíri kérdésben – szögezte le Ravís Kumár indiai külügyminiszter kedden az ázsiai ország parlamentjében. Az amerikai elnöknek a kijelentésére, amely nagy vihart kavart az indiai törvényhozásban, Szubrahmaniam Dzsaisankar hozzátette, Újdelhi álláspontja nem változott a kasmíri kérdéssel kapcsolatban: a feszültség csökkentését továbbra is kétoldalú tárgyalások útján kívánja rendezni.

Trump hétfőn a Fehér Házban fogadta Imran Hán pakisztáni miniszterelnököt, a találkozót követő sajtótájékoztatón pedig egyebek közt azt mondta, a júniusi oszakai G20-csúcstalálkozón Modi megkérdezte, közvetítene-e a kasmíri konfliktusban. „Én azt mondtam erre, ha tudok valamit segíteni, nagyon szívesen közvetítek” – jelentette ki Trump az újságíróknak. Ravís Kumár indiai külügyi szóvivő mikroblog-bejegyzésében már hétfőn sietett leszögezni, hogy Modi semmiféle ilyen jellegű kéréssel nem fordult az elnökhöz.

A vitatott hovatartozású himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és – kisebb részben – Kína osztozik. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válásuk óta több háborút is vívott Kasmírért. Újdelhi többször azzal vádolta Iszlámábádot, hogy támogatja a Kasmír indiai, zömében muszlimok lakta részén – hivatalos nevén Dzsammu és Kasmír államban – tevékenykedő fegyveres szakadár csoportokat, amelyek több merényletet elkövettek a térségben. Iszlámábád a vádakat elutasította.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2019. július 23. 12:48
isten őrizz az amerikai "közvetítéstől"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!