Elhunyt Paul Allen, a Microsoft társalapítója

2018. október 16. 07:52

Bill Gates-szel 1975-ben alapították meg a Microsoftot.

2018. október 16. 07:52

Elhunyt Paul Allen, a Microsoft informatikai óriáscég egykori társalapítója – jelentette be hétfőn este Allen befektetési vállalata.

A 65 éves milliárdos a szülővárosában, Seattle-ben hunyt el hétfőn a rákbetegségével összefüggő komplikációk következtében. Paul Allen és Bill Gates, a Microsoft másik alapítója gyermekkori barátok voltak, és 1975-ben alapították meg a Microsoftot, a vállalat elnevezése Allentől származott.

Allen 1982-ben súlyos betegség miatt megvált a Microsofttól, 2000-ben pedig a cég igazgatótanácsi tagságáról is lemondott. Közben Vulcan néven befektetési vállalatot hozott létre, megvásárolt két labdarúgócsapatot és egy kosárlabdaklubot, valamint létrehozott három kutatóintézetet is. Az egyik intézet agykutatással, a másik sejtkutatással, a harmadik pedig a mesterséges intelligenciával összefüggő kutatásokkal foglalkozik.

Az üzletember a Forbes magazin idei listáján a 44. leggazdagabb milliárdos volt, 21,7 milliárd dollárros (mintegy 6000 milliárd forint) vagyonnal. Ebből rengeteget költött jótékony célokra. Paul Allennél először 1983-ban állapítottak meg Hodgkin-limfómát. Később, 2009-ben non-Hodgkin limfómával kezelték, pár nappal ezelőtt pedig nyilvánosságra hozta, hogy betegsége kiújult.

Bill Gates hétfőn este közleményben fejezte ki gyászát. „Összetört a szívem egyik legrégebbi és legkedvesebb barátom, Paul Allen eltávozásának hírére” – fogalmazott Gates. Hozzátette: Allen „igazi társ és drága barát volt. A személyi számítógépek nélküle nem jöhettek volna létre”.

Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella szintén közleményben méltatta az elhunytat. „Nyugalmat árasztó és állhatatos” embernek nevezte őt, aki „mágikus termékeket, megoldásokat és intézményeket hívott életre, és ezzel megváltoztatta a világot”.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az iparág úttörőjeként és a világ jobbá tételéért dolgozó emberként méltatta Twitter-bejegyzésében Paul Allent. Az Allen tulajdonában lévő sportklubok szintén közleményben fejezték ki gyászukat és együttérzésüket az Allen családdal.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anonymtalan
2018. október 17. 16:26
Nyugodjék békében!
USsange
2018. október 16. 20:42
"Az üzletember a Forbes magazin idei listáján a 44. leggazdagabb milliárdos volt, 21,7 milliárd dollárros (mintegy 6000 milliárd forint) vagyonnal." Itt a bizonyíték, hogy még nincs gyógyszer a rák ellen.
apika2
2018. október 16. 17:51
65 éves volt, mondhatni fiatal. Nincs az a kezelés amit ne tudott volna kifizetni. ..és mégis meghalt. Ugyanúgy távozunk. ..és politikamentesen, de ideírom - ezért tartom a nyugdíjkorhatár emelést méltatlannak. Noha nem vagyok jobbikos, de a negyven év munka pont elég egy mai magyarnak.
hajahutef
2018. október 16. 11:11
Több mint 87 dollárért fizetek óránként otthon otthonról, 2 gyerek otthon. Soha nem gondoltam volna, hogy képes lesz rá, de a legjobb barátom havonta meghaladja a 10k-ot, és meggyőzött, hogy próbáljak. A potenciál ezzel véget nem ér. Íme, amit csináltam.......>>>> https://www.Money47.Com
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!