Ferenc pápa: Elég a háborúból!

2017. november 02. 17:13

A világ nem tanul hibáiból, így ma is egy nagy háborúra készül – mondta Ferenc pápa egy olaszországi második világháborús katonai temetőben csütörtökön.

2017. november 02. 17:13

Az emberiség nem tanult a múlt tragédiáiból, a világ ma is háborúban áll, és újabb, még nagyobb háborúra készül Ferenc pápa szerint. A katolikus egyházfő az olaszországi Nettuno második világháborús amerikai katonai temetőjében mutatott be misét halottak napján csütörtökön. Ferenc pápa a mise előtt csendben imádkozott a temető sírjai között, miközben egy ismeretlen katona, egy olasz származású amerikai és egy zsidó katona sírjánál állt meg. 

A misén a katolikus egyházfő szabadon mondott beszédet. A háborúk ellen emelte fel szavát, emlékeztetve, hogy Nettuno temetőjében többségében egykori fiatal katonák nyugszanak. XVI. Benedek pápát idézve a háborút „felesleges mészárlásnak” nevezte. „Elég a háborúból (...) a háborúval minden elveszik, a háború önmagunk elpusztítása” – mondta Ferenc pápa. Kijelentette, az emberiség nem tanult a múltbéli háborúk leckéjéből és úgy tűnik, nem is akar belőle tanulni. Úgy vélte, a világ ma is „darabokban zajló” háborúban áll, és újabb, még erősebb háborúra készül. „A történelemben gyakran megtörtént már, hogy az emberiség azt hiszi, a háborúval új világot teremtenek, tavaszt hoznak, de csúnya, kegyetlen télben találják magukat” – mondta a pápa. Hangsúlyozta: a világnak nem szabad elfelejteni az atombomba pusztította Hiroshima könnyeit. 

A Rómától több mint hatvan kilométerre található Nettuno amerikai temetőjében az Olaszországban elesett amerikai katonák nyugszanak több mint 7800 sírban. A szövetségesek Nettuno és a szomszédos Anzio tengerpartján szálltak partra 1944-ben jelentős veszteséget szenvedve. A nettunói temetőt 1956-ban nyitották meg. Ferenc pápa  Nettunóból a Fosse Ardeatine egykori római kőbánya emlékhelyére ment, ahol a Rómát megszállt náci csapatok 1944 márciusában 335 foglyot gyilkoltak le egy olasz partizánakció miatti bosszúból. Az áldozatok között volt a magyar Kereszti Sándor is.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2017. november 03. 12:05
Na a kamupápa ismét feltalálta a spanyolviaszt. Elpuffogtatott pár bevett közhelyet. Viszont, ha esetleg egy német katona sírjánál is megállt volna, akkor abban legalább lett volna némi újdonság. Eddig egyébként nem gondoltam volna, hogy az "önmagunk elpusztítása" folgalom egyáltalán felfogható számára. De ezek szerint igen. Akkor viszont az Európába irányuló muszlim migráció támogatása tudatos lenne részéről?
=nessuno=
2017. november 02. 22:50
Látom, sokan pápábbak a pápánál. Nem tudom, honnan veszik a bátorságot ezek a "hívők".
brekker
2017. november 02. 19:58
Ferenc pápa a nagy humorista.
C.Dömötör
2017. november 02. 19:05
Marcello Pera az ismert filozófus ezt mondta a nyáron egy interjúban, (Il Mattino): ,,Egész őszintén ezt a Pápát nem értem. Amit ő mond az kívül van a racionális értelmen. Miért mondja ezt? Mi a valódi célja a szavainak? Miért hiányzik az a minimum a realizmusból, amit mindenki hiányol? Erre én csak egy választ ismerek: A pápa megveti a Nyugatot, ezért szeretné elpusztítani, és mindent megtesz azért, hogy ezt elérje."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!