Így reagáltak Las Vegasra a showműsorok

2017. október 03. 13:00

Stephen Colbert szerint ha Trump valóban kívülálló, akkor itt az alkalom, hogy a republikánusokkal ellenében is kezdeményezze a fegyvertartás korlátozását.

2017. október 03. 13:00

Az ötvenkilenc halálos áldozatot követelő Las Vegas-i mészárlás nyomta rá a bélyegét az Amerikában nagy hagyománnyal bíró késő esti beszélgetős műsorokra, vagyis late night show-kra. A Libération összegezte a műsorvezetők reakcióit.

Stephen Colbert, a CBS showjának műsorvezetője a Las Vegas-i tragédia mellett felidézi a nemrég meglőtt republikánus kongresszusi képviselő, Steve Scalise esetét is. „A Kongresszus csupán azzal hősé lehet, ha szó szerint bármilyen változtatást eszközöl”  – fogalmazott a komikus, majd a sérültek mentésében résztvevők bátorságát méltatta. Colbert Donald Trumpot is megszólította: szerinte itt az alkalom, hogy a magát kívülállónak beállító elnök szembemenjen a republikánus pártelittel, és a fegyvertartás kérdésében cselekedve nagyszerűvé tegye Amerikát.

A NBC műsorvezetője, Seth Meyers szerint szintén a fegyvertartás szigorúbb szabályozására van szükség, és ha a politikusok nem indítványoznak változásokat az ügyben, akkor mondják ki nyíltan, hogy a fegyveres erőszak tovább fog folytatódni. Az ABC-s Jimmy Kimmelt mélyen láthatóan megviselte az eset: könnyeivel küszködve mondta el, hogy nem csupán a vegasi áldozatokért kell imádkozni, hanem azokért a republikánus politikusokért is, akik a fegyverlobbi nyomására nem engedik a fegyvertartás korlátozását, majd bemutatta azokat a republikánus szenátorokat, akik korábban a szigorítás ellen szavaztak. Kimmel azt tanácsolja a nézőknek, hogy gyakoroljanak nyomást kongresszusi képviselőikre a reform érdekében.

A TBS showjának gazdája, Conan O'Brien felidézi azokat a monológokat, melyeket korábbi tömeggyilkosságok után mondott el, és felteszi a kérdést: hogyan juthatott el Amerika odáig, hogy ez egyfajta „rituálé” lett. James Cordan a CBS-től rámutat, hogy a vegasi mészárlás Amerika legvéresebb tömeggyilkossága volt, és hangsúlyozza, hogy szülőföldjén, Nagy-Britanniában nem történnek ilyen gyakorisággal lövöldözések. Arra az állításra, hogy a magányos ámokfutók által elkövetett erőszakot nem lehet megakadályozni, Corden azzal reagál, hogy más fejlett országokban mégsem esnek meg ilyen sűrűséggel efféle tragédiák, és műsorvezetőtársaihoz hasonlóan a fegyvertartás korlátozását javasolja.

Az NBC-s Jimmy Fallon nem beszélt a lövöldözésről, ehelyett Miley Cyrus és Adam Sandler duettjével emlékeztek meg az áldozatokról.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berendel
2017. október 04. 20:33
Mi vagyunk az ellentétes véglet fegyvertartási szempontból. Nálunk éles lőfegyvert senki nem tarhat senki, még egylövetű előltöltős muzeálisat sem a falon, hacsak nincs hatástalanítva. Még riasztópisztoly viselése is csak engedéllyel lehetséges. Ha valakinél csak üres töltényhüvelyt is találnak, akkor már fegyverrel való visszaélésnek minősül. Azért ez is röhej.
lyézusom
2017. október 04. 14:40
Látom, megint beindult az idiotizmus, most épp a "legyen több fegyver, mert akkor kevesebb lesz a lövöldözés" alig lejárt és egyébként is páratlan logikát feltételező motívumával. Gratulálhattok magatoknak, faszfejek!
Mindjárt
2017. október 03. 19:35
Undorodom azokat akik egy ilyen borzalmas tragédiát politikai céljaikra próbálják használni.
Akitlosz
2017. október 03. 18:15
"Arra az állításra, hogy a magányos ámokfutók által elkövetett erőszakot nem lehet megakadályozni," Csak erőszak és erőszak között óriási különbség van. Miért is kell ezeket az ámokfutókat fellőfegyverezni? Máshol még ősrégi működésképtelen fegyvereket is tilos tartani, azokat is elkobozza az állam. Amerikában meg még az óvodások is igazi pisztollyal lövöldöznek. Mert hozzáférnek. Ha nem férnének hozzá lőfegyverekhez, akkor a magányos ámokfutók által elkövetett erőszakoknak jóval kevésbé súlyos következményeik lennének. Csúzlival hiába lövöldözött volna a 33-ik emeletről, abba senki nem halt volna bele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!