Dühöng a kanyaró Romániában

2017. április 14. 17:23

Miután Romániában divat lett megtagadni a kanyaró oltását, kitört a kanyarójárvány, jelenleg már ötezren betegek.

2017. április 14. 17:23

Romániában az elmúlt héten több mint hétszázzal nőtt a kanyaróban szenvedő betegek száma, ami csaknem négyszerese az elmúlt kilenc hét átlagának.

A román közegészségügyi hatóság pénteki közlése szerint 4 793 kanyaróbeteget tartottak nyilván a hatóságok, ebből 21-en meghaltak. A legtöbb, 5-5 halálos esetet Arad, Temes és Dolj megyében jegyezték. Legutóbb kedden jelentettek két halálesetet a bukaresti hatóságok. Az elmúlt héten Szeben megyében nőtt meg látványosan, 37-ről 170-re a betegek száma, és ezzel a dél-erdélyi megye a 17. helyről a 6. helyre került a kanyarójárvány által érintett romániai megyék rangsorában. A járvány Románia 38 megyéjét érintette, vagyis szinte az egész országot. Továbbra is a nyugat-romániai Krassó-Szörény, Temes és Arad megyékben tartják nyilván a legtöbb beteget.

Romániában azt követően jelent meg a kanyarójárvány, hogy a szülők tömegesen kezdték megtagadni a betegség elleni vakcina beadatását gyermekeiknek. A román egészségügyi minisztérium a héten társadalmi vitára bocsátott egy oltástörvény-tervezetet, ugyanis jelenleg nem létezik ilyen jogszabály. Ezáltal is felelősebbé akarják tenni a szülőket, hogy ne mulasszák el a vakcina beadatását gyermekeiknek.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2017. április 15. 06:04
No problem! 2018 január 1-től odaát az egészségügyben dolgozók fizetése 150%-al fog nőni, s így egy főorvos megkeresi akár a millió forintnak megfelelő alapfizetést is. Ez biztosan megállítja a kanyarót is! Beköszön a kánaán a szomszédságban! Ha meg nem, akkor az okatásügyiek 50%-os fizetésemelésével (a többi közszolga- beleértve az államfőig mindenkit - 2022-ig fokozatosan éri el az 50-100%-os fizetésemelést) sikerül a deficitet 3,9%-ról 5,8-re emelni! Csak miből fizetnek él s mit szól hozzá az IMF meg az EU?
matekandi
2017. április 14. 23:58
Na akkor most lehet visítozni a szabadság zászlaja alatt: ide nekünk a kanyarójárványt, ebben a diktatúrában megfosztattunk tőle!
Strassnoff Ignác
2017. április 14. 22:58
Megint sok a tudós.... A védőoltások megtagadása nem román-specifikus jelenség. Világszerte hódító elmebetegség. Többek közt nálunk is. Büntetni lehet, de izomból nem fognak senkit beoltani. Általában a zsenik arra hivatkoznak, hogy gyakorlatilag minden védőoltásnak van kockázata. Mondjuk 50 millió beoltott emberből egy meghal. Ez igaz, de ez miatt azt mondani, hogy szar a védőoltás.... Ez az egyik fele a dolognak. A másik az, hogy a cikk abszolút nem ad képet a pontos helyzetről. Egyszerűen az oltás megtagadására hivatkozik, mint afféle román elmebajra. Persze Erdélyben is járvány van, de tuti csak román betegszik meg, az meg ugye megérdemli... Ugyanakkor lehet, hogy nem csak ez az ok. Ha nálunk felütné a fejét egy járvány, sokan betegednének meg, mondjuk mumpszba, vagy épp kanyaróba. Ugyanis régebb nálunk se volt kötelező ezek ellen oltani. Szerintem Romániában is ez lehet a fontosabb ok, nem az oltás megtagadása. Erre utalnak a halálos áldozatok is. Egy kanyarós gyerek általában röhögve kiheveri a betegséget pár nap alatt, egy felnőtt számára viszont életveszélyes lehet. Speciel abba a korosztályba tartozok, akiket anno úgy egy éven át valami szar oltóanyaggal oltottak be ellene, úgyhogy az utolsó nagyobb, országos járványban és is megtapasztaltam hogy milyen felnőtt fejjel kanyarósnak lenni. 2 nap eszméletlenül, 2 hét kórház, 2 hét otthon döglés, szaruhártya gyulladás, 10 kiló mínusz, stb... Ki lehetett bírni röhögés nélkül... Persze az oltás megtagadása nem javít egy járványon. Főleg az a szopás, ha az elmebaj miatt direkt nem oltott gyerek elkapja a kórt, aztán ő 3-4 nap alatt meggyógyul, de az életkora miatt anno még nem oltott apuka, nagymama, egyéb családtag meg belehal. Remélhetőleg elsőként az, akitől az oltás megtagadásának ötlete származott.
VakzKommondor
2017. április 14. 21:43
itthon mindenkinek be kell adni! Csak a politikusokkal vagyok hajlandó kivételt tenni4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!