Lengyel demokrácia

2016. december 19. 07:21

Varsóban Kaczynskiék annyira belelkesedtek a magyar példától, hogy követését már kevésnek tartják. A cél most már az úttörő illiberális kis testvér túlszárnyalása.

2016. december 19. 07:21
Pataky István

Lengyelország megosztott. Mindig is az volt, de most különösen az. Kaczynski pedig nem elég tehetséges politikus ahhoz, hogy megérezze a határokat. Tekintélyes számú híve megérti és követi őt. Magyarország sem kispályás összeesküvés-elméletek terjesztése ügyében, de a műfaj rajongóinak Lengyelországban a helyük. Nemegyszer volt alkalmam PiS-párti lengyelekkel beszélgetni. A Soros György-özés olcsó, unalmas tucatsztori azokhoz a Kaczynskiék ellen szervezett elképesztő világméretű összeesküvésekhez képest, amelyeket ők meséltek elkeseredetten.

De közben ott van a másik Lengyelország is. Nem baloldali, s nem is olyan típusú liberális, mint amit itthon a néhai SZDSZ-szel azonosítunk. Többségük hívő katolikus, jobboldali, jobbközép beállítottságú, ha még mond valamit manapság az ilyen besorolás. Ők nehezen viselik, ha diktálnak nekik. Évtizedekkel ezelőtt is nehezen viselték. Ez a tábor időről időre többségbe kerül, és akkor szépen elküldi az elhatalmasodásra vágyó kormányt. Két évvel ezelőtt a mindenhatónak tűnő Donald Tusk meg sem állt Brüsszelig, miután megérezte a bukásveszélyt.

Kaczynskiék legnagyobb tévedése talán az, hogy nagy választási sikerüket kizárólag saját maguknak tulajdonították, pedig az nagyrészt Tuskék megbüntetéséről szólt. A kemény rajongói magon kívüli lengyelek nem egy életre kötöttek társadalmi szerződést a konzervatívokkal. Egy ideig magukban zsörtölődnek, aztán odamondogatnak nekik, hogy végül elzavarják őket a hatalomból. A lengyelek nem fognak engedni a demokráciából. Ezért is szeretjük őket.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kotormány
2016. december 20. 01:16
Ők a demokráciát úgy értelmezik, hogy el lehet torlaszolni a parlament kijáratait és a kormányt foglyul lehet ejteni. Bravó!
néhai Ch.Pilot
2016. december 19. 17:27
"A lengyelek nem fognak engedni a demokráciából. Ezért is szeretjük őket." Lengyel, magyar liberális - együtt pisil és kakál is.
Héja
2016. december 19. 13:38
Az a "többség" a kétmilliós Varsóban 1.500-2.000 tüntető volt. Vagyis a helyiek másfél-két százaléka. A firkászok aránytévesztése, hazudozása már rég nem lep meg. Megmosolygom. Ennyi.
Lolka-Bolka
2016. december 19. 13:08
ocska szar libsik kavarjak a sart ugyan ugh ahoy itthon is szemetkednek a mocskos labs-bolsi patkanyok a jo budos kurva retkes avh anyjukat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!