Medvegyev: Törökország az Iszlám Államot védi

2015. november 25. 12:03

„Törökország tettei gyakorlatilag az Iszlám Államot védik” – közölte az orosz miniszterelnök, ami szerinte azért nem meglepő, mert török hivatalnokok érdekeltek a terrorszervezet által kitermelt olaj kereskedelmében. Medvegyev szerint az orosz gép lelövése nem igazolható semmilyen érdekkel, az államhatárok védelmével sem.

2015. november 25. 12:03

Török hivatalnokoknak közvetlen érdekeltségük van az Iszlám Állam olajkitermelésében – jelentette ki Dmitrij Medvegyev egy nappal az után, hogy Törökország légtérvédelmi erői lelőttek egy orosz vadászrepülőt, amely Szíria északi részén hajtott végre műveleteket a helyi felkelők ellen. Az orosz miniszterelnök szerint a fenti összefonódás fényében nem meglepő, hogy „Törökország tettei gyakorlatilag az Iszlám Államot védik” – idézi a politikust az atv.hu.

Medvegyev a gép lelövésével kapcsolatban elmondta: „A török hatóságok meggondolatlan bűntette ez, ami veszélyes irányba fordítja Oroszország és a NATO kapcsolatát. Ez a tett nem igazolható semmilyen érdekkel, és az államhatárok védelmével sem.” Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök is megszólalt az ügyben. Úgy fogalmazott: Törökország hátba támadta Oroszországot és a terroristák szövetségeseként cselekedett. Elmondása szerint a gép lelövése előtt az Iszlám Állam ellen hajtott végre akciót.

Tisztázatlan körülmények és NATO-csúcs

A török és az orosz fél azzal kapcsolatban sem ért egyet, hogy a Szu-24 típusú eszköz érintette-e a török légteret. A török hadsereg által közzétett radarkép szerint az orosz vadászgép valóban átrepült egy viszonylag keskeny török terület fölött, míg az orosz vezetés szerint Szíria felett érte találat gépüket. A legutóbbi információk szerint a katapultált pilótákat még ejtőernyős ereszkedésük során lelőtték szíriai türkmén felkelők, majd a megmentésükre érkezett orosz helikoptert is megsemmisítették egy tankelhárító löveggel. Kedd délután a NATO rendkívüli csúcsot tartott. 

A washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Tudásközpont szerint a feszültség ahhoz vezethet, hogy Oroszország Oroszország akár a kurdokat is felfegyverezheti a törökök ellen.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2015. november 25. 19:08
A török-szír határvonal egy cikkcakkos szar. A kérdéses keskeny kiszögellés is valami hegy lehet inkább. Nem lőhettek volna a gépre, nyilván tudták, hogy nem az IS felségjele alatt repül. Törökországnak felelnie kell a tettéért.
balbako_
2015. november 25. 16:17
Holló a hollónak nem vájja ki a szemét!
ElQurMinator
2015. november 25. 16:05
Idióta törökök. Most kamatostul visszakaptok mindent, többek között az ideküldött rengeteg migránsért is. A barbár török tettre az oroszok megtorlása kegyetlen lesz, lassan és hosszú távon ható és nem fogják a törökök egyhamar elfelejteni.
pollip
2015. november 25. 15:40
Az oroszok nagyon vizsgálják a török csirke-bevitelt, már van is, aki nem szállíthat. Gondolkodnak a repülőjáratok megszüntetésén, akkor a törököknek mínusz 4 millió turistával kevesebb lesz. Textilipar is korlátozáson gondolkodik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!