Jönnek a Google robotautói

2015. május 15. 16:55

Nyártól az utcákra kerülnek a Google robotautói, amiken egyelőre még lesz gázpedál, fékpedál és kormánykerék. A Google ugyanakkor a jövőben elhagyná ezeket az alkatrészeket, hogy kizárólag a számítógépek irányíthassák a robotautókat.

2015. május 15. 16:55

Nyártól az utcákra viszi a Google saját fejlesztésű robotautóinak legújabb verzióját, amelyekben azonban még lesz gáz- és fékpedál is lesz – jelentette be Chris Urmson projektvezető egy pénteki blogbejegyzésében.

Az internetkonszern tavaly mutatta be kis elektromos kétülésesének prototípusát. Ez még annyira kezdetleges volt, hogy a fényszórói sem voltak valódiak. Az aktuális tesztverzióknak még leszerelhető kormánykerekük, gáz- és fékpedáljuk is lesz, a kaliforniai szabályok szerint ezek kötelezőek. Az autóban ülők vészhelyzetben így át tudják venni az irányítást. A jövőben azonban a Google lemondana ezekről a klasszikus alkatrészekről, robotautóinak irányítását teljesen a számítógépre bízná, ennek érdekében azonban lobbiznia kell az előírások módosításáért.

Az új prototípusok legnagyobb sebessége mintegy 40 kilométer óránként – írta Urmson. Ennél a sebességnél a légzsákot és a közlekedési szabályok előírta más biztonsági berendezéseket is kihagyhatták a járművekből.

A Google 2009-ben kezdett dolgozni robotautón, és a héten közzétett adatok szerint a hat év alatt mindössze 11 kisebb balesetnek voltak részesei a korábbi prototípusok, ám egyetlen esetben sem voltak az ütközések okozói. A több mint húsz járműből álló Google-flotta hat év alatt több mint 2,7 millió kilométert futott, ebből mintegy 1,6 millió kilométert robotüzemmódban, többnyire országutakon és autópályákon.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2015. május 16. 18:49
Csak ne windows fusson rajtuk... Amugy jo lehet pl hosszabb nyolc-tiz oras vagy ejjeli utakra, de azt nem ertem mire jo kihagyni a pedalokat/kormanyt, veszhelyzetben azert kell hogy be tudjon avatkozni az ember, vagy epp csak ha pl egy elozes balesetmentes befejezesehez tul kell lepni 5-10 km/h-val a megengedettet, vagy ha bele kell menj a pirosba hogy elengedj egy mentoautot...
Ultima Ratio
2015. május 16. 10:42
Gondolhattam volna, hogy a mandis fideszproli kommentelőknek nem fog tetszeni egy olyan hír ami arról szól, hogy a világ fejlődik. Ostoba barmok vagytok mind.
KannibálTatárÚr
2015. május 16. 10:26
Honnan tudja a robot, hogy hova akar menni?
ottapont
2015. május 16. 08:48
Ez a pofa az autó egyik 'motorja' magyar felirat kiválasztható: http://www.ted.com/talks/sebastian_thrun_google_s_driverless_car?language=en
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!