Kedden újabb történelmi mélypontra került a rubel

2014. december 16. 11:17

Az orosz jegybank hétfő este drasztikus mértékben 17 százalékra emelte az alapkamatot, hogy megmentse a rubel hétfőn 10 százalékkal bezuhant árfolyamát. Kedden délelőtt azonban tovább gyengült az orosz pénz, 66 rubel ért egy dollárt. A központi bank szerint az Oroszország elleni szankciók és az olajár csökkenése vezetett a rubel bedőléséhez.

2014. december 16. 11:17

Az orosz jegybank hétfő éjszaka drasztikus, 650 bázispontú kamatemelést jelentett be 17 százalékra. A keddi kereskedés kezdetén 9 százalékos drágulással 59-en indított a rubel a dollárhoz képest, de a kereskedés kezdete után két órával, közép-európai idő szerint percekkel 10 óra után már ismét történelmi mélypontra esett a rubel, ekkor 66 rubel ért egy dollár. 

Hétfőn a rubel mintegy 10 százalékkal 1998 óta a legnagyobb mértékben gyengült. Az orosz kormány nem kívánt megjegyzést fűzni a jegybanki döntéshez, amit azzal indokolt, hogy „a központi bank a kormánytól független intézet”. Az orosz központi bank elnöke, Elvira Nabiullina olyan külső tényezőkre vezette vissza kedden reggel a rubel gyengülését, mint a kőolaj árcsökkenése és a szankciók.

Megfigyelők szerint a jegybank rövid időn belül valószínűleg többször is kamatot emel majd, miközben folytatja a rubelvédő intervenciókat. A rubel csaknem 50 százalékkal gyengült a dollárhoz képest az év eleje óta. A Portfolio arról ír: irracionális befektetői reakciók esetén egyre keményebb eszközöket vethet be az orosz gazdasági vezetés, hogy megtörje a piaci pszichózist. A portál szerint tőkekorlátozások, brutálisan magas kamatszintek, árfolyamrendszer-váltások következhetnek, de egyik sem egyszerű és nem is túl hatékony megoldás.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2014. december 16. 15:39
17% a jegybanki alapkamat, mikozben fel ev alatt 50%-ot esett a rubel a dollarhoz kepest? Az a helyzet, hogy ha a jovoben dollar akarnek befektetni, meg mindig nem rubelt vennek rajta...nem vak ez a lo hanem bator. Nem, megis inkabb vak, vak lo atomfegyverrel elado.
BőröndÖdön
2014. december 16. 13:25
Ilyenkor miért nem nyújtunk baráti segítséget?
lavor
2014. december 16. 12:41
Paks II érdeklődés hiányában elmarad?
liberálzöld.
2014. december 16. 12:39
Én nem aggódnék túlságosan. Nem fog ez sokáig tartani. Az olcsó olajon nem csak az Oroszok buknak, tehát nem lesz tartós. Ha meg elindul az olaj ára felfelé, akkor az Oroszok gazdaság is elindul. És hát persze elindul az üzemanyag ára is felfelé, ezzel meg az orbáni költségvetési lyuk is kisebb lesz. Persze az nem azt jelenti, hogy csökkenni fognak az adók hanem azt, hogy többet tudnak Vitykáék elherdálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!