Német politikusok: Oroszország ne rendezzen foci vb-t 2018-ban!

2014. július 23. 12:07

Több német politikus szerint a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezési jogának visszavonása a megfelelő szankció, ha Moszkva továbbra sem segíti a maláj utasszállító tragédiája okainak feltárását és az ukrán válság békés rendezését.

2014. július 23. 12:07

Néhány német politikusnak jobb ötlete támadt a gazdasági szankcióknál: szerintük a 2018-as foci vb rendezési jogának megvonásával lehetne rábírni Oroszországot, hogy működjön együtt a maláj gép tragédiájának kivizsgálásában és az ukrán helyzet békés rendezésében. „A FIFA elgondolkodhatna, hogy Oroszország valóban alkalmas-e egy vb megrendezésére” - mondta Michael Fuchs, a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese a Handelsblattnak. Fuchs szerint a 2018-as vb-t Oroszország helyett Németország, Franciaország és Olaszország közösen „gond nélkül” megrendezhetné. „Van elég világbajnoki mérkőzésre alkalmas stadionunk” – mondta a politikus.

Több konzervatív politikus egyetért a felvetéssel. A FIFA-nak „egyértelművé kell tennie, hogy a nemzetközi jog előírásainak betartása a vb-rendezés alapvető feltétele” - jelentette ki például Frank Steffel CDU-s képviselő. Erika Steinbach, a konzervatívok emberi jogi ügyekkel foglalkozó politikusa pedig azt emelte ki, hogy amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem változtat külpolitikáján és „lábbal tiporja az emberi jogokat”, addig nem szabad világversenyeket rendezni Oroszországban. Ellenzéki képviselők szerint is meg kell fontolni a FIFA-döntés felülvizsgálatát. A labdarúgó világbajnoksággal Putyin „színpadot kapna propagandaműsorának előadásához” – mondta Dieter Janacek, a Zöldek parlamenti képviselője.

Ugyanakkor a konzervatívokkal közösen kormányzó szociáldemokraták elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter szerint korai még a 2018-as vb-ről vitatkozni. „A következő torna előtt négy évvel nem különösebben okos lépés vitát kezdeni a vb-ről”– mondta Gabriel.

A németek többsége támogatja, hogy újabb gazdasági szankciókat vezessenek be Oroszország ellen. A YouGov közvélemény-kutató intézet szerint a lakosság 53 százaléka egyetért azzal, hogy Németországnak és más nyugati államoknak kereskedelmi szankciókat kell bevezetniük, és csak 26 százalék ellenzi ezt. A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) szerint viszont nincs sok értelme a szankciók bővítésének. Nem a gazdasági büntetőintézkedés a megfelelő eszköz az ukrajnai politikai konfliktus rendezéséhez – mondta Martin Wansleben, a DIHK ügyvezetője egy szerdai lapinterjúban. Kiemelte, hogy 300 ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól, és az eddigi szankciók is ártottak, hatásukra az év egészében 4 milliárd euróval csökkenhet az Oroszországba irányuló export 2013-hoz képest.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2014. július 23. 15:17
"Kiemelte, hogy 300 ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól, és az eddigi szankciók is ártottak, hatásukra az év egészében 4 milliárd euróval csökkenhet az Oroszországba irányuló export 2013-hoz képest." Na majd ha ezeket a hatásokat fogják érezni. :D
liberálzöld.
2014. július 23. 15:09
Rendezzék inkább Felcsúton! Ha jól olvasom éppen főpróba van a Pancho-ban. Az akadémia az előkelő 9. helyet szerezte meg a független minősítő szerint (na nem Európában, hanem Magyarországon). A fiataljaink is jól teljesítettek, már ahhoz képest, hogy rosszabb is lehetett volna (na nem sokkal). S esős időben továbbra is pancsolni lehet a pocsolyákban (lehet, hogy inkább ettől Pancho?). A kivitelező a múltkor még lenyomott valami hantát, hogy miért nem folyik le a víz a kitűnően alácsövezett játéktérről (ha jól emléxem a fű volt az oka). Szóval itt a helye a rendezvénynek! Nem ám az Oroszoknál!
Senye Péter
2014. július 23. 13:57
Ami kiveri a biztosítékot náluk, az nem az ukrán kérdés, hanem az, hogy már a második BRICS ország rendezne vb-t Brazília után.
Forsz
2014. július 23. 13:25
Vigyázzatok németek! Ez a nyomorult zsidó bagázs még belevisz benneteket a szarba! Úgy, mint a húszas években történt, amikor trutyivá lett Németország és nem a vesztes háború, hanem ezek miatt. Azután csak egy Hitler tudott belőle kitakarítani benneteket. Hülyék vagytok ti is, akárcsak mi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!