Szocik, libik, zöldek? Kihez ülnének a magyar balos kispártok az EP-ben?

2014. május 21. 14:59

Az országgyűlési választásra összefogott, majd az EP-be külön induló baloldali pártok képviselői részben az Európai Parlamentben is ugyanabban a frakcióban köthetnek ki. Megkérdeztük az Együtt-PM és a DK jelöltjeit, hová húznak, mely frakcióhoz csatlakoznának.

2014. május 21. 14:59
Bakó Beáta

A DK biztosan, és lehet, hogy az Együtt is az Európai Szocialisták és Demokraták frakcióját gazdagítja majd az Európai Parlamentben – persze ha meg tudják ugrani az ötszázalékos küszöböt. Az Együtt-PM részéről a PM-es Jávor Benedek az egyetlen, aki biztosan nem csatlakozik hozzájuk, hanem a Zöldek frakciójában foglal majd helyet bejutása esetén. 

A Mandiner kérdésére Jávor Benedek azt mondta: biztos abban, hogy legalább egy képviselőt küldeni fog az Együtt-PM az EP-be – ez valószínűleg pont Jávor lehet. A lista második helyén az Együtt jelöltje, Szelényi Zsuzsanna áll, akivel Jávor elmondása szerint a liberálisok és szocialisták is tárgyalnak: mindkét pártcsalád szeretné, ha Szelényi az ő frakciójukba ülne – már ha bejut az EP-be. Szelényi Zsuzsannát is próbáltuk megkérdezni erről, de többszöri keresésünk ellenére sem vette fel a telefont.

Azt akartuk megtudni, hogy valóban beül-e az MSZP-vel és a DK-val közös frakcióba. Jávor szerint Szelényi Zsuzsa frakcióválasztásáról majd csak a vasárnapi voksolás után lesz végleges döntés. Arra a felvetésünkre, hogy ezzel a megoldással kétségben hagyják a választókat, akik így nem tudják, pontosan mire szavaznak, a PM-es politikus mondta: az Együtt és a PM képviselői is a pártszövetség programját fogják képviselni, függetlenül attól, hogy melyik frakcióban foglalnak helyet.

Guy Verhofstadt, az Európai Liberálisok elnöke egyébként a Facebookon kiposztolta Szelényi plakátját, és azt írta: Budapesten Szelényit támogatja.

A DK-s Molnár Csaba már korábban közölte, hogy a párt képviselői az európai szocialista frakcióhoz csatlakoznak majd. A Mandiner kérdésére Molnár Csaba azt is elmondta: nem kétséges számukra, hogy bejutnak az EP-be, inkább csak az a kérdés, hogy egy vagy két képviselőt küldenek. Felvetettük, hogy ha úgyis a szocialista frakcióba ülnek, akkor egy listán is indulhattak volna a szocialistákkal, Molnár azonban kifejtette: a politikájuk nem egyezik meg az MSZP politikájával, az Európai Szocialisták és Demokraták frakciója pedig nagyon széles és rengeteg különböző baloldali pártot felölel.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. május 22. 09:34
Nem vitás, hogy hová! A sláger szerint."Mert engem csak a majom érdekel..."-Ha már a Négy Mancs közvetlenül nem képiselteti magát.
locsaba
2014. május 21. 20:52
ki a faszt érdekel(mellesleg nyilván nem jutnak be)
kjkj945
2014. május 21. 16:30
Majd, ha bekerültek, akkor folytassuk!
bsandor
2014. május 21. 16:19
először lemosnám az arcfestéket róla oszt talán valamelyik kurvám ágyába beengedném
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!