Óriási károkat okozott a szibériai meteorit

2013. február 15. 19:59

Óránként 54 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 30-50 kilométeres magasságban robbant szét az a meteorit, amely egymilliárd rubelnyi (hétmilliárd forintnyi) kárt okozott pénteken Szibériában, az Urál hegységhez közeli cseljabinszki régióban. Csaknem 1200 ember sérült meg, közöttük több mint 200 gyermek – közölték az orosz belügyminisztérium sajtóközpontjában.

2013. február 15. 19:59

Csaknem háromezer többlakásos épület, 34 kórház és rendelőintézet, valamint körülbelül 360 gyermekintézmény ablakai törtek be a reggeli órákban Cseljabinszk és a környékbeli települések fölött elszáguldó meteorit keltette lökéshullámok miatt. A Moszkvától mintegy 1500 kilométerre keletre fekvő szibériai nagyvárosban öt nagy sportkomplexum is megsérült. Becslések szerint több mint 100 ezer négyzetméternyi ablaküveg sérült meg. A szomszédos Szverdlovszk megyéből szakembereket irányítottak át a károk helyrehozatalára. A milliós lakosú Cseljabinszkban komoly fagyok vannak, éjjel mínusz 22 fokra süllyed a hőmérő higanyszála. A hatóságok és a kormányzat azt ígérte, hogy mindenkit elhelyeznek megfelelő szállásokon, amíg nem költözhetnek vissza lakásaikba.

Az orosz tudományos akadémia szakemberei szerint a meteorit tömege körülbelül 10 tonna volt, hiperszonikus, óránként 54 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 30-50 kilométeres magasságban robbant szét. A Rosszija 24 hírtelevízióban bemutatott felvételek szerint a meteorit keltette lökéshullámok hatalmas robajjal szakították be iskolák, raktárak ablakait, ajtóit. A meteorit egy darabja a Cseljabinszktől nyugatra lévő Csebarkulj településnél egy tóba zuhant, hatalmas léket vágva a jégbe.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2013. február 16. 11:00
Tollaskígyó visszatér. Ez meg valami pehelykéje volt. De mítosz ide, csillagászat oda, látszik, hogy egy kis bolygó egy kis galaxis eldugott végén mennyire semmi, mennyire védtelen és mennyire nem is számít.
Next adósság
2013. február 16. 07:59
Női meteorit volt Aszteró Ida, 6 méteres lukat vágott a jégben. Huttinger tudományos alapon legalább 8 métereset vágott volna jégcsákánnyal, miközben CO-t, és elnyomott munkásőrosztályt szabadított volna fel CO2 kiséretében, miközben ezt énekelte volna: Elvtárs a csákányt jó mélyre vágd! Indul a lopós munkás brigád. Lépése dobban, mindenki koppan Akinek valamije volt egyáltalán. Elvtárs Sztálin nevével munkára készen Indulj előre hát! Zengje büszkén az ajkunk Sztálin boldog új dalát! Hümm!
HSL
2013. február 16. 01:14
"Az ég csillagai a földre hulltak, mint amint a fügefa hullatja éretlen gyümölcsét, ha erős szél rázza" ez volt a hatodik pecsét the end is nigh
Grüezi
2013. február 16. 00:19
Miért csak az oroszoknak jut meteor? Száz éven belül már a második robban föl fölöttük. Bezzeg ahova kéne nem esik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!