Keményebb hangot ütött meg Iránnal szemben a leendő amerikai védelmi miniszter

2013. február 01. 08:13

Az amerikai védelmi miniszteri posztra jelölt Chuck Hagel csütörtökön kijelentette: nem habozna bevetni az Egyesült Államok egész fegyveres erejét az ország biztonságának megőrzése érdekében.

2013. február 01. 08:13

A volt szenátor erről a szenátus védelmi bizottsága előtt beszélt, ahol heves bírálatok érték állítólagos pacifizmusa, az Iránnal szemben mutatott nem elég kemény álláspontja, valamint a neki tulajdonított Izrael-ellenesség miatt. „Egyetlen külön vett szavazatom, egyetlen külön vett idézetem, egyetlen külön vett kijelentésem nem határozza meg önmagában azt, hogy ki vagyok, hogy miben hiszek és hogy milyen a teljesítményem” – jelentette ki. „Az átfogó világképem sohasem változott: eszerint pedig Amerikának a világ legerősebb haderejét kell fenntartania” – tette hozzá.

Obama jelöltje a korábbi önmagához képest keményebb hangnemre váltott Iránnal kapcsolatban. A meghallgatáson eltökéltséget mutatott annak megakadályozására, hogy Teherán nukleáris fegyverhez juthasson. Rámutatott, hogy ebben nyitott az összes lehetséges opcióra. „Az én irányvonalam a megelőzés és nem a feltartóztatás, és az elnök világosan kijelentette, hogy ez a kormányunk politikája” – mondta Hagel, támogatásáról biztosítva az iszlám köztársasággal szemben bevezetett nemzetközi szankciókat.

A politikus, aki korábban egyetértett az amerikai atomfegyverzet csökkentésével, most egy erős és modern nukleáris arzenál fenntartásának szükségességét hangoztatta. „Nem fogunk egyoldalú leszerelést végrehajtani” – szögezte le.

Az iraki háború volt a legrosszabb döntés a vietnami háború óta” – jelentette ki a miniszterjelölt, akinek a meghallgatáson a legkritikusabb kérdezője az ugyancsak republikánus és ugyancsak vietnami veterán John McCain volt. Kettejük közé éppen az iraki háború és az ott 2007-ben végrehajtott amerikai csapaterősítés megítélése vert éket. „Igaza volt önnek akkor? Korrekt volt a helyzetmegítélése?” – kérdezte McCain a jelöltet, aki ellenezte a csapatok létszámának növelését Irakban, ami azonban több katonai szakértő szerint megállította a biztonsági helyzet romlását az országban.

Azt szeretném, ha ezt a történelem döntené el” – válaszolt Hagel McCain szavába vágva. Utóbbi kijelentette: „befolyásolni fogja” szavazatát az a tény, hogy a jelölt nem volt hajlandó világos „igen”-nel vagy „nem”-mel válaszolni. McCain szemrehányást tett Hagelnek amiatt is, hogy az Obama által elrendelt afganisztáni csapaterősítést szintén ellenezte.

Chuck Hagel fontosnak nevezte, hogy a 2014 után is Afganisztánban maradó amerikai katonákra továbbra se terjedjen ki a közép-ázsiai ország igazságszolgáltatása. Azt állította, hogy Barack Obama elnök még nem döntötte el, mekkora erőt szándékozik Afganisztánban állomásoztatni a NATO-küldetés befejezése után.

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor – a jelölt korábbi, ezzel kapcsolatos kijelentésére utalva – felszólította Hagelt, hogy nevezzen meg akár egy embert is az amerikai törvényhozásból, akit a „zsidó lobbi” megfélemlített. Hagel nem tudott ilyen nevet mondani. Graham szerint a jelölt az Egyesült Államok és Izrael viszonyával, illetve a szenátussal és a képviselőházzal kapcsolatban nem tud elképzelni „provokatívabb” állítást.

Hagel hangoztatta hogy végre fogja hajtani azt a törvényt, amely a homoszexualitásukat nyíltan vállalók számára is lehetővé tette a katonai szolgálatot. A szenátor még Bill Clinton elnöksége idején egy nagykövetjelölttel kapcsolatban kijelentette, hogy az „nyíltan és agresszívan meleg”. A kijelentésért bocsánatot kért. Hagel a meghallgatáson megígérte továbbá, hogy folytatni fogja azt a politikát, amely elhárítja az akadályokat a nők harci bevetése elől.

Hagel volt nebraskai republikánus szenátor kinevezését – ha megszerzi a bizottság támogatását – a 100 fős szenátusban 60 szavazattal kell megerősíteni. A felsőháznak 55 demokrata és 45 republikánus tagja van, vagyis a jóváhagyáshoz legkevesebb öt ellenzéki szenátor átvoksolása szükséges. Eddig csak a Mississippit képviselő Thad Cochran jelezte, hogy erre hajlandó lenne.

Hat republikánus szenátor – köztük a védelmi bizottság négy tagja – előre jelezte, hogy mindenképpen nemmel fog szavazni. A meghallgatást megelőzően a miniszterjelölt több honatyával négyszemközt is találkozott, és mások mellett sikerült maga mellé állítania a befolyásos, zsidó származású Charles Schumer demokrata szenátort is.

Szenátusi megerősítése esetén Hagel Leon Panettát váltaná a Pentagon élén. Ray LaHood közlekedési miniszter bejelentett távozása után ő lehet a demokrata párti Obama elnök kormányának egyetlen republikánus párti tagja. A miniszterjelölt által képviselt nézetek távol esnek az ellenzéki párt fősodrától, ezért a politikus népszerűtlen a sajátjai körében.

A meghallgatás alatt a Republikánus Nemzeti Bizottság közleményt jelentetett meg, amely szerint Hagel rossz választás a védelmi tárca élére, mert miniszterként meggyengítené az ország haderejét. Hagel lehet az Egyesült Államok első vietnami veterán védelmi minisztere.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rudy
2013. február 01. 10:39
John Kerry és Chuk Hagel mindketten vietnami veteránok. Remélem van annyi eszük, hogy ( legalább egy darabig )nem viszik vágóhídra a fiaikat.Egyébként van elég belső probléma otthon is: kínai eladósodás, életszínvonal csökkenés,stb. Nem beszélve a kintlévő cca. 280 millió kézifegyverről ami egy esetleges polgárháború kitörésekor végzetes lehet. Nem véletlen az új fegyvertörvény bevezetésére tett Obamai kísérlet.
krisztoforo48
2013. február 01. 10:31
Most látom csak elnéztem a címet,aszittem Izráelről van szó.
Rudy
2013. február 01. 10:14
jav*: kedvenc írója
Rudy
2013. február 01. 10:12
"felszólította Hagelt, hogy nevezzen meg akár egy embert is az amerikai törvényhozásból, akit a „zsidó lobbi” megfélemlített. Hagel nem tudott ilyen nevet mondani." Hát persze, hogy nem, hiszen meg vannak félemlítve! "-Légy van a szemedben, nem látod? - Nem! - Hogy a fenébe láthatnád, amikor légy van a szemedben?!.." A kérdező szenátor kedvence írója Josef Heller lehetett :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!