Az EP megszavazta: továbbra is mindenféle vám nélkül áramolhat az ukrán gabona az EU-ba

2023. május 09. 17:45

A parlament szerint erre azért van szükség, mert a háború akadályozza Ukrajnát abban, hogy fenntartsa a kereskedelmet a világ többi részével.

2023. május 09. 17:45
null

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hozzájárult az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó rendkívüli uniós intézkedések fenntartásához – tájékoztatott az uniós parlament kedden.

Az 537 szavazattal, 42 ellenszavazat ellenében és 38 tartózkodás mellett elfogadott európai bizottsági javaslat további egy évre hosszabbítja meg

az Európai Unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó importvámok, dömpingellenes vámok és egyéb védintézkedések felfüggesztését.

Az EP szerint az intézkedés fenntartására Oroszország háborúja miatt van szükség, amely akadályozza Ukrajnát abban, hogy fenntartsa a kereskedelmét a világ többi részével.

A vámok felfüggesztése a belépési árrendszer hatálya alá tartozó gyümölcsökre és zöldségekre, valamint vámkontingensek hatálya alá tartozó mezőgazdasági termékekre és feldolgozott mezőgazdasági termékekre vonatkozik. Az EU-Ukrajna társulási megállapodás értelmében az ipari termékekre 2023. január 1-jétől nulla vámtétel vonatkozik, így azok nem szerepelnek az új javaslatban – tájékoztattak.

A rendeletet az uniós tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia, majd az intézkedést kihirdetését követő napon lép hatályba.

***

(MTI)

Nyitókép: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eusebius
2023. május 13. 17:46
Tehát. Nálunk (Európában) drága az üzemanyag, drága a műtrágya, az általános drágulás miatt a melós is többet szeretne kapni, a gépek karbantartása és jogszabály szerinti állapoton tartása sem sufnituning áru, a vegyszerek sem lettek szerintem olcsóbbak. Magyarán az egész mg termelés megdrágul, a végtermék ára is magasabb lesz. Erre beengedjük mindenféle ellenkezés nélkül tömegesen a másét. Logikus. Ennél kevesebbért is akasztottak már, ezeknél jobbakat is akasztottak már, szokták mondani.
ebalint
2023. május 11. 11:08
Ami itt van le kell foglalni, megállapítani, hogy meg kell semmisíteni. Aztán irány a pécsi, ajkai erőmű. Látom, hogy sokan azt hiszik, a tőlünk nyugatra került szar jó helyen van. Egészen biztos, hogy valamilyen formában velünk fogják fölzabáltatni. A nyugati szar, jó szar. Még az ukrán szarnál is jobb.
bkstms
2023. május 10. 15:44
Ez a zselé teljesen olyan mint Raszputyin volt. Megbabonázza a vezetőket, a nép közben utálja és fél tőle.
dezodor
2023. május 10. 11:24
Jövőre választás ! Kirúgni az összeset ! A GMO-s szart meg egye meg Brüsszel !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!