A legrosszabb példák: ilyen a legidegőrlőbb viselkedés a repülőn

2023. április 27. 20:40

Kulcsfontosságú az utazási élmény szempontjából, van-e olyan személy, akinek nem megy a viselkedés a repülőn.

2023. április 27. 20:40
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Míg korábban luxuscikknek számított a repülővel történő utazás, többek között a fapados légitársaságok megjelentésének köszönhető sokkal szélesebb körnek elérhető már a szolgáltatás. A nagy számok törvénye alapján, minél több az utas, annál nagyobb az esélye annak, hogy egy rendbontó személy/társaság érkezik a fedélzetre. 

A közösségi oldalaknak köszönhetően ma már az interneten fénysebességgel terjednek a felvételek, amin egy-egy kirívó eset történik a repülőgépeken. 

Milyen viselkedés zavarja leginkább az európaiakat a repülőn?

A YouGov piackutató végzett egy átfogó, nemzetközi kutatást, melyben arra keresték a választ, melyek azok a viselkedésformák, amik kiakasztják az utasokat. Némileg meglepő, hogy míg az emirátusiak azok, akik a legelfogadóbbak, míg mi, európaiak vagyunk azok, akik nem tudjuk elviselni, ha valaki nem megfelelően viselkedik. 

Az európai válaszadók több mint felét, egészen pontosan hatvan százalékát borzasztóan zavarja, ha az előttük ülő a nagyobb kényelem érdekében kicsit hátradönti az ülését. Az Egyesült Arab Emirátusokban ez a szám mindössze 33 százalék. Bár nem térnek ki rá, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Emirates és az Etihad járatain nagyobb a lábtér és a kényelem, mint más európai, pláne fapados társaságoknál. 

Arról kevesen tehetnek, ha egy kisgyerek sírni kezd a repülőn, ennek ellenére az arab állam ebben is győzött, az ottani válaszadók mindössze 19 százaléka véli úgy, 

elfogadhatatlan egy síró gyermek a fedélzeten.

A Business Insider felhívja a figyelmet arra is, hogy a szülők azért tegyenek meg mindent, hogy a gyermekük jól viselkedjen a repülőn, mert az elsősorban az ő felelősségük. Azoknak, akiket zavar a gyerek, azt javasolták, hogy a szülővel beszéljenek, ha problémájuk van, ne a gyereket szidják. 

– írták. 

Hogyan kell viselkedni a repülőgépen?

Ha csak egy tanácsot kell adni: igyekezzen senki nem teljes alkoholmámorban, delíriumos állapotban gépre szállni, majd ott tovább inni. Azzal nincs probléma, ha az utazás előtt valaki iszik egy sört vagy bort, attól nem lesz baja, sőt, ha nem szeret repülni, még az ellazításban segít.

Ugyanakkor a masszív vedelés semennyire sem kifizetődő. 

A felmérésben mindenhol kiemelkedően magas arányban tartják elfogadhatatlannak a részeg őrjöngést a felhők felett. Észak-Amerikában a válaszadók 77, míg Európában 78 százaléka mondta azt, nem megengedhető, ha valaki ittasan zavarja utastársait.

Repülési etikett

A repülőn több szabályt érdemes betartani, ilyen például az, hogy fokozni kell a folyadékbevitelt, itt persze nem az alkoholos italokra gondolunk, ugyanis abban a speciális légkörben sokkal hamarabb kiszárad az ember. A levegő optimális páratartalma utazómagasságon nagyjából 20 százalék, míg a szervezet számára a 40 és 70 százalék közötti az optimális. Az alkoholt amúgy is kerülni kell az utazómagasságon, hiszen amellett, hogy sokkal jobban érződik, ráadásul még nagyon erős vízhajtó hatása is van. 

Így a legjobb az ásványvíz, a tea és a gyümölcslevek fogyasztása.

Egy rövid, egy-két órás repülőúton a legjobb, ha a szerencsés utas a kedvenc zenéivel, filmjeivel készül, amit telefonján, tabletjén, jobb esetben az előtte lévő ülésbe épített kijelzőn tud végignézni, fej- vagy fülhallgatóval, hogy ne zavarja utastársait. 

Európában (szerencsére) nem elterjedt szokás, de a tengerentúlon rendszeres látvány, hogy a repülőút során az utasok leveszik a cipőjüket, olykor zoknijukat. Bár kényelmesebb lehet megszabadulni a lábbelitől, azért egy zárt utastérben kétszáz ember lábát szagolni nem a legkellemesebb dolog órákon át.

Annyira felkavaró lett a téma, hogy egy külön Instagram-oldalt is szenteltek, a PassangerShaminget már 1,4 millióan követik világszerte. 

***

Nyitókép: MediaProduction/Getty Images

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. április 28. 12:39
Elméletileg a sztyuvik és a pilóták dolga a normalitás fenntartása a gépen. Basznak megtenni. A balhé már a csomagok fedélzetre vitelével elkezdődik, mert vannak, akik magasról szarnak és szarhatnak a szabályokra a fedélzetre cipelt 4-5 csomagukkal.
peterk19
2023. április 28. 10:45
Ezek nagy resze minden közlekedesi eszközre igazak. Vonaton, buszon ugyanugy lehetnek bunko utastarsak es siro gyerekek. Be kell ruhazni egy jo zajszürös fülhallgatoba es kesz. Aki ebben a tulnepesedett vilagban nem kepes akar technologiai eszközöket is bevetve kizarni a külvilagot maga körül, az bizony sokat fog bosszankodni. Meg az auto se megoldas, hiszen az utak is tele vannak idiotakkal (akik persze mindig a masik autoban ülnek).
zuriktodor
2023. április 28. 04:18
Mióta bárki repülhet, semmin sem lehet csodálkozni.
Akitlosz
2023. április 27. 21:37
Különben meg éppen az ilyen esetek megelőzésére lenne való a magánrepülőgép, Csak az él tömegben, nyomorban, akinek nem telik jobb életre. Azért éljünk rosszul, hogy még pár milliárd mindenhol felesleges négert ránk telepíthessenek? Hát a maci vastag bundáját azt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!