Fenyegetőnek tartja Kínát a cseh elnök, azt is elmondta, mit kellene lépnie Európának

2023. április 24. 13:16

Petr Pavel szerint Európa egyedül nem képes rá, hogy szembemenjen a Kína által diktált szabályokkal.

2023. április 24. 13:16
null

Petr Pavel cseh elnök szerint Európának, az USA-nak és a többi demokráciának össze kell fognia, hogy versenyképesek maradhassanak a folyamatosan növekvő gazdasági, politikai és pénzügyi hatalommal rendelkező Kínával szemben.

Cseh elnök: Európának és Amerikának össze kell fognia Kínával szemben

„Nem szabad megosztó vonalakat húznunk Európa és Észak-Amerika vagy más demokratikus országok közé, hanem arra kell törekednünk, hogy közösen ellensúlyozni tudjuk Kína gazdasági, politikai és pénzügyi erejét” – nyilatkozta az államfő a cseh sajtónak pénteken, miután Charles Michellel, az európai tanács elnökével tárgyalt Brüsszelben. 

A politikus ezzel Macron korábbi, Európa függetlenedéséről szóló kijelentésére reagált, de hozzátette, elfogadja, hogy az uniós tagállamok különbözőképpen látják a helyzetet.

Petr Pavel szerint Európa egyedül nem képes arra, hogy szembemenjen a Kína által diktált szabályokkal, és a saját útját járja, ezért van szüksége szövetségesekre.

Arról is beszélt, hogy a pénzügyi és politikai szövetség mellett a jövőben akár a katonai megerősödésre is szükség lesz a kínai haderő ellensúlyozására. Hozzátette, hogy az amerikaiak mellett össze kell fogni a csendes-óceáni hatalmakkal: Japánnal, Új-Zélanddal, Dél-Koreával és Ausztráliával is. „Csak velük együtt tudunk olyan erőt demonstrálni, amit Kína is tiszteletben tart” – mondta.

A cseh államfő véleményét több uniós vezető és szakértő is osztja

„Macron függetlenedési kísérlete az USA-tól nem segít a helyzetén. Az ukrajnai háború közepette pedig – ahol az amerikaiak nyújtják a legnagyobb katonai támogatást – nevetséges stratégiai függetlenedésről beszélni” – nyilatkozta Filip Šebok Kína-szakértő, és hozzátette, ellentmondásosnak tartja, hogy az európai politikusok Peking közbenjárását kérik a békéért. Szerinte hihetetlen, hogy lassan ott tart Európa, hogy Kínától remél védelmet.

Csehország mellett Olaszország is bizonytalan a kínai kapcsolat szükségességét illetően. A Meloni-kormány egyelőre gondolkozik, hogy aláírja-e a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatról szóló egyetértési nyilatkozatot. A 2019-ben megkötött egyezség jövőre jár le, és bár az utóbbi időbene egyre intenzívebbé vált Róma és Peking kapcsolata, Olaszországban kezdenek egyre óvatosabbak lenni a kínai befolyást illetően.

***

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. április 27. 03:02
"Fenyegetőnek tartja Kínát a cseh elnök, azt is elmondta, mit kellene lépnie Európának" Igaza van Trump is "harcolt" Kína ellen!
antioxi
2023. április 25. 22:13
Pavelt is Langley-ből (Washington DC) fiizetik
ptrfarkas43
2023. április 24. 21:31
A cseh hogy aggódik kína miatt, valami épkézláb okra nem futotta?
Martell 2
2023. április 24. 19:23
Nyomorult USA csicska, ezek a köpönyegforgató komcsik régen a Szovjetunió, most az USA talpnyalói.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!