Gansperger Gyula szerint „Karácsony sleppjére” ment el a Tarlóstól örökölt 200 milliárd forint, Kiss Ambrus reagál

2023. március 31. 12:21

A Magyar Nemzeten birtokába jutott hangfelvétel szerint a Városháza-ügy kulcsembere arról beszélt, nem tudja, hova tűnt a főváros büdzséjének egy része. A témában interjút készítettünk Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel. Azt mondta, Gansperger ügyében Ganspergert kell megkérdezni, azonban részletesen beszélt Budapest anyagi helyzetéről.

2023. március 31. 12:21
null

Gansperger Gyula, a Városháza-ügy kulcsszereplője egy frissen megjelent hangfelvételen arról beszél, szerinte hova tűnt el a főváros büdzséjéből az a 200 milliárd forint, melyet az önkormányzati választást követően örökölt Budapest új vezetése.

Gansperger a Magyar Nemzet birtokába jutott felvételen azt mondta, 

a főváros sleppjére mehetett el a pénz”.

A lap felidézte, hogy 2019 év vége és 2021 éve között 115 milliárd forinttal csökkent a Fővárosi Önkormányzat pénzállománya. Amennyiben a Fővárosi Önkormányzat 2021 végén a következő évre nem hívott volna le 65 milliárd forintnyi hitelkeretet, úgy Budapest pénzeszközállománya a „lélektani százmilliárdos határ alá zuhant volna”.

Tarlós István az Indexnek adott korábban egy interjút, amelyben kijelentette, úgy adta át a város vezetését, hogy értékpapír formájában tartalékként volt Budapestnek 200 milliárd forintja, amelyből 40 milliárd készpénz, 160 milliárd pedig értékpapír formájában. 

Kire gondolhatott Gansperger? 

Az Origo másfél éve egy közérdekű adatigénylés során kapott hivatalos adatokat a Fővárostól, amelyben az áll, hogy a 2021-es tárgyévben Karácsony Gergely és helyettesei összesen 400 millió forintot költöttek tanácsadókra. A dokumentum szerint 54 önkormányzati főtanácsadót alkalmaztak abban az évben, 47-en egész évben szerződésben álltak, átlagosan bruttó 636 019 forintot kerestek havonta.

„És van rajtuk 112 milliárd fejlesztési hitel, amiből az elsőt, az elsőt 2030-ban kell majd elkezdeni törleszteni, kamatot nyilván kell fizetni. 2030, 2030 és 2040, és 2040 és 2050 között kell fizetniük vissza a hitelt. Tehát most adósságszolgálatuk, tőke nincs.” 

– mondta Gansperger a Magyar Nemzet birtokában lévő hangfelvételen. 

A hangfelvétel tanúsága szerint a Városháza-ügy kulcsfigurája azt ecsetelte beszélgetőtársának, hogy a koronavírus-járvány miatt a kabinetnek 25-30 milliárd kiesést kellett elkönyvelniük, ugyanakkor az összebevételük több volt 2020-ban, mint 2019-ben. Állítása szerint a járvány hatásai nem magyarázzák a tartalék „elfolyását”.

2021. november 7-én megjelent egy rejtélyes hangfelvétel, amelyen Gansperger Gyula, a Grébics Zrt. vezérigazgatója arról beszél, hogyan jutott hozzá (az üzletember korrupciógyanús ügyleteket emlegetett) Berki Zsolt közreműködésével a fővárosi önkormányzat egyik, XXII. kerületben található beépítetlen telkéhez.

Karácsony Gansperger felbukkanásakor Fidesz-szálakat kezdett el pedzegetni – jelezvén: az üzletember az első Orbán-kormány idején az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója volt –, ám erre támogatója, az egykori balliberális kormányfő, Bajnai Gordon cáfolt rá, mikor egy későbbi Facebook-bejegyzésében azt írta: „Gyula régi harcostársam. Sokszor több, mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon.” 

Az ügyben pénteken délelőtt interjút készítettünk Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel, aki részletesen is beszélt a főváros anyagi helyzetéről. Estig ígérte a leirat visszaigazolását, amint ez megtörténik, e cikkünket is frissítjük! Kiss Ambrus Gansperger Gyula nem kívánt reagálni. 

Nyitókép: Facebook

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2023. március 31. 19:50
Milyen barikádokon, kö....? Tán a pénzhegyekre gondoltál?
Lajoss
2023. március 31. 17:03
Ugye,ez még a Pegazus történet?
Kristály
2023. március 31. 16:14
Igazságos volna a Karácsonyit felelőségre vonni. Mindenki kell hogy feleljen a tetteiért üzletileg és privátban is. Ő miért lenne kivétel???
makutyi
2023. március 31. 15:51
Az egyik rész a fővárosi költségvetés, a másik jóval jelentősebb probléma, hogy közben az összes fővárosi tulajdonú cég is veszteséges lesz, és hitelt hitelre halmoz azóta, hogy Tarlós elment.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!