Lenyűgöző: így húzott el a Merkúr a Nap előtt (VIDEÓ)

2023. február 24. 00:41

Az űreszköz, ami a felvételt készítette, a megfigyelés során a műszereit is kalibrálta.

2023. február 24. 00:41
null

A Solar Orbiter nevű űreszköz még az új év első napjaiban rögzítette, ahogy a Merkúr áthalad a Nap légkörének rétegein – ismertette a hvg.hu. A  Solar Orbitert három évvel ezelőtt indította útnak a NASA és az Európai Űrügynökség. A szonda nevéből is adódik, hogy azzal a céllal bocsátották fel, hogy a Napot figyelje és vizsgálja.

A NASA közlése szerint az űreszköznek sikerült rögzítenie, amint a Naprendszer legkisebb és legbelsőbb bolygója,

a Merkúr áthalad az óriáscsillag különböző rétegein.

Méréseket is végeztek a tudósok

A hgv.hu megjegyezte, hogy eseményt arra használták fel a tudósok, hogy méréseket végezzenek a Solar Obiterrel. Többek közt el tudták különíteni a Nap légkörének különböző rétegeit, úgy, hogy az abban lévő atomok különböző színhőmérséklettel látszódnak egy-egy felvételen.

A szerkezet a megfigyelés során a műszereit is kalibrálta, hogy a jövőbeli mérések még pontosabbak legyenek – tette hozzá a lap.

A Nap különböző rétegein átvonuló bolygó a felvétel alsó részén látható:

 

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. február 24. 10:37
Gyurcsány is így fog elhúzni
Krupp Skya
2023. február 24. 10:37
Teg Nap előtt?
Akitlosz
2023. február 24. 10:26
"a Merkúr áthalad az óriáscsillag különböző rétegein." Aki ezt így leírta nyilvánvalóan nem ért a témához. Érthető, hogy miért névtelen cikk.
Akitlosz
2023. február 24. 10:25
A film alapján nem haladt el a Nap előtt. Inkább mögötte volt. Sok kisebb bolygó van a Naprendszerben, mint a Merkúr. Ezeket nevezik egyes csillagászok "törpe"bolygónak. A legkisebb "óriás"bolygónak lenni nem valami komoly dicsőség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!