Továbbra is a gyógyításra szeretnénk koncentrálni a jogviták helyett – Pataki Gergely plasztikai sebész a Mandinernek

2023. február 28. 12:00

2019 augusztusában, a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásakor az egész világ a magyar orvosokra figyelt. Az Operation Freedom műtétsorozat azóta is tart, a legújabb fejleményekről Pataki Gergely plasztikai sebészt, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány létrehozóját kérdeztük.

2023. február 28. 12:00
null
Farkas Anita

Karácsony előtt ismét helyreállító műtétet végeztek a lányok egyikén, Rukayán, Mi volt ez a beavatkozás pontosan? 

Jelenleg az ikrek Operation Freedom névre keresztelt, 2018 óta tartó műtétsorozatának negyedik szakasza zajlik, a gyermekek koponya-helyreállító műtéteivel és rehabilitációjával. Rukayán egy lágyrész-koponyacsont helyreállító műtétet végeztünk el decemberben. A további beavatkozások szükségessége, illetve azok várható időpontja a gyermekek növekedésének ütemétől függ.

Hogy vannak most a lányok?

Folyik a rehabilitáció. Rabeya óriásit fejlődött az elmúlt egy évben, értelmi fejlettségi szintje majdnem korának megfelelő,

így reménykedünk, hogy teljes életet élhet.

Mindent megteszünk azért, hogy Rukaya is elérje a lehető legjobb állapotot, ám vele kapcsolatban felelőtlenség lenne találgatásokba bocsátkozni. Az ő javulása sokkal lassúbb, de biztató, hogy folyamatos. Az évek óta zajló szakszerű rehabilitáció és fejlesztés mellett is úgy látjuk azonban, hogy a tudomány mai állása szerint csak segítséggel tud majd élni a jövőben is. Mi mindenesetre nem adjuk fel, nemcsak bízunk a kislány javulásában, de aktívan meg is teszünk érte minden tőlünk telhetőt.

 

A  Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai az ikrek családjával 2020-ban (fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)

Hogyan tudják itthonról követni a fejlődésüket?

A járvány miatt életbe léptetett utazási korlátozások időszakában is ötször voltunk kint, és folyamatosan figyelemmel kísértük az ikrek állapotát videóhívások és rendszeres online konzíliumok segítségével is. Erre, valamint magára a színvonalas rehabilitációra is van lehetőség Bangladesben. Méghozzá alapítványunk szervezésében a Semmelweis Egyetem Pető András Karának állandó közreműködésével, amelynek a konduktora, Sirályné Hardi Margit, Gitta Bangladesben két ízben is egy-egy hónapot töltött kint, és foglalkozott a kicsikkel és szüleikkel. Bangladesi foglalkozásterapeuta és gyógytornász szintén állandó jelleggel segíti a gyerekek rehabilitációját. Tartjuk a kapcsolatot a családdal, rendszeres beszámolókat kapunk a lányokról. Évente többször utazik ki orvoscsoportunk, hogy felmérjük az állapotukat, és elvégezzük az aktuális műtétetiket,

más rászoruló, főleg égési sérült vagy fejlődési rendellenességgel született páciensek ellátásával egyidejűleg.

Az ikreken végzett műtétsorozat szinte legkevesebb publicitást kapott része a plasztikai sebészeti szakasz volt. Itt milyen feladatokat vártak önökre, és várnak még a jövőben?

Abban az időben ez szándékos volt a részünkről, a későbbiekben pedig más módon terelődött el róla a figyelem. Szerettük volna elkerülni a túlzott médiaérdeklődést, hogy nyugodtan tudjunk dolgozni, illetve biztosítsuk az akkor csaknem hét hónapon át Budapesten élő család nyugalmát is. Szerencsére ez sikerült, rendkívül hálásak vagyunk a sajtó munkatársainak akkori megértő hozzáállásukért. Utólag elmondhatjuk, hogy az Operation Freedomnak egyetlen olyan szakasza volt, amelyet elejétől a végéig egyetlen orvosszakma vitt véghez: a 2019 januárja és júliusa között zajló plasztikai sebészeti szakasz. Ennek során összesen 44 beavatkozás történt, s ezáltal eddig a tudomány történetében példátlan mértékben sikerült növelni az ikrek fejbőre és lágyrészei alá ültetett speciális magyar tervezésű szövettágító (expander) rendszer térfogatát. A különleges fejlődési rendellenességgel született gyermekek 2019. január 5-én érkeztek Magyarországra cszüleikkel és iskolás korú testvérükkel. A műtétsorozat folytatását előkészítő vizsgálatokkal teltek a napjaik január 25-ig, amikor a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai a vezetésemmel elvégezték az érkezésük célját jelentő műtétet a Semmelweis Egyetem műtőjében. 

Ez mi volt pontosan?

Ekkor ültettük be a fejük bőre, lágyrészei és a koponyacsont közé a különleges implantátumokat. Ezeket heti 1-2 beavatkozás során fokozatosan, ilyen kis gyermekeknél ez idáig elérhetetlennek tűnő nagyságúra sikerült tágítanunk, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű saját szövetet nyerjünk az utána esedékes végső szétválasztás – tehát az agyak és a koponyák szétválasztása – során keletkező kiterjedt szövethiány fedésére. A magyarországi expanderbeültetési és -tágítási folyamat a komplex, innovatív tervezést és kivitelezést, például 3D-modellezést és nyomtatást igénylő szétválasztó műtétsorozat második szakaszát jelentette,

megvalósításához kivételes összefogásra és kooperációra volt szükség.

A sokszakmás műtétsorozatban az Operation Freedomban a plasztikai sebészetnek innentől kezdve folyamatosan kulcsszerep jutott: a 2019. augusztus 1-jén és 2-án végzett 33 órás szétválasztó operáció az elejétől a végéig szinte folyamatosan plasztikai sebészi részvételt igényelt. Csakúgy, mint a koponyarekonstrukciós műtétek, amelyekre azóta került sor, többek között újabb szövettágító implantátumok beültetésével és hegplasztikákkal. 

 

Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész (fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

 

A gyerekeket egy darabig itt kezelték, de sem a szétválasztásuk, sem az azóta rajtuk végzett beavatkozások sora nem Magyarországon történt, önök mentek, mennek ki hozzájuk. Nem volna egyszerűbb fordítva? 

Hosszas és rendkívül alapos mérlegelés előzte meg a Operation Freedom egyes szakaszainak helyszínéről szóló döntéseket. Szóba került, hogy Magyarországon végezzük a végső szétválasztást, ám ehhez nem volt elegendő forrásunk. Utólag sajnos bebizonyosodott, hogy ha itt kerül sor a 33 órás maratoni műtétre és az azt követő rehabilitációra – tudtuk, hogy ilyen extenzív többszakmás műtét után a gyerekek beláthatatlan ideig nem szállíthatóak –, akkor egyszerűen elfogytak volna az anyagi forrásaink. Így hát jó döntés volt, hogy mi utaztunk ki a végső szétválasztásra a több mint harmincfős csapatunkkal és a többtonnányi felszerelésünkkel. A bangladesiek világszínvonalú műtőt biztosítottak nekünk a dakkai katonai kórházban, és a gyermekek posztoperatív ellátásához is az ottani intenzív osztályon, ahol magyar aneszteziológus csapattagjaink, Ezer Erzsébet, Szenohradszki Katalin, Csapody Marcell megfeszített és szakmailag kitűnő munkát végeztek az ottani asszisztencia segítségével. Erről sajnos kevés szó esett eddig, de beszámolójuk sok érdekes riport mellett a cselekves.org/filmek oldalon megtalálható.

Ahogyan a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány missziós orvoscsoportjának egyéb tevékenységeiről is. Csak tavaly például tizenkét fős csapatuk száz műtétet végzett két hét alatt Bangladesben. Milyen típusú operációk voltak ezek jellemzően?

Fejlődési rendellenességek és égési sérülések műtétei, archasadékok, végtag-helyreálltás, kézhelyreállítás gyermekeken. Helyi szakorvosi oktatást is szerveztünk. Endoszkópos hasi műtétet szintén végeztünk dr. Sipos Péter kollégámmal, amelyet élőben közvetítettek több mint ötszáz bangladesi orvostársunk számára egy szakmai kongresszus keretein belül. Kevesen tudják,

de a magyar orvosi segítségnyújtásnak Bangladesben régre nyúló történelme van.

1971-ben, a bengáli embereket segítendő, akkori országvezetésünk tábori kórházat létesített a dél-bangladesi Maijdee Courtban, és az országban valószínűleg egyedüli külföldiekként az akkor kitört véres polgárháború sérültjeinek ellátásában vettek részt magyar orvosaink a ma kilencvenéves Bartos Gábor sebész főorvos vezetésével. Ő az igazi hős, háborús körülmények közt ezernyi rászorulónak segített. 

A magyarokat tehát jól ismerik az országban.

Pontosan. Az ikrek szétválasztása óta Bangladesben pedig még inkább másként tekintenek ránk, még a kis falvakban is. Ezt az együttműködést emelte ki a nemrég hazánkba látogató bangladesi külügyminiszter is: a lányok műtétsorozata miatt ismerik az országot, a magyar orvosi munka értékét. A külügyminiszter most karácsonykor meglátogatta a magyar–bangladesi együttműködés ikonikussá vált helyszínét, a katonai kórházat és az ott kezelt ikreket! És vannak a jelenlétünknek még kézzelfoghatóbb eredményei is. 

Például?

Amikor elkezdtük az ottani missziókat 2010-ben, még csak 13 plasztikai sebész volt az akkor is több mint 160 milliós országban. Azóta már több mint száz lett, fele valamilyen szinten részt vett az Operation Freedomban vagy a misszióinkban, és tanult belőle; többeket itthon is oktathattunk. Jelenleg 130 bangladesi hallgató tanul itt a magyar állam által biztosított Stipendium Hungaricum keretein belül. Magyar cégeknek lehetőségeket tártunk fel Bangladesben. Közös publikációink vannak ottani orvosokkal az orvostudomány vívmányairól. Biztos vagyok benne, hogy Banglades, ha lehetősége adódik, meghálálja a folyamatos és hatékony segítségünket. Ez megmutatkozott például a 2021-ben egy speciális betegcsoport számára kért Covid elleni vakcina felajánlásában is. Abban az időpontban nálunk ez a vakcina még nem volt kapható. Megmutatkozna Banglades segítőkészsége abban az esetben is, ha például a híres szorgalmú bangladesi építőmunkásokat kellene bevetni, akár egy hazánk számára fontos projektben, például Pakson.

 

A 2015-ös bangladesi misszió magyar és bangladesi orvosainak egy része (fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)

 

Ezek mind nagyon szép eredmények, de az ikrek szétválasztásának folyamatát, illetve az alapítvány munkáját beárnyékolta egy másik ügy. 2019-ben Szász János rendező is Bangladesbe utazott önökkel, hogy dokumentumfilmet készítsen a szétválasztó műtét és az azt követő napok eseményeiről. Az alapítvány és Szász között viszont jogvita alakult ki a felvételek tulajdonjogát, felhasználási módját illetően, 2021 februárjában rendőrségi házkutatást is tartottak a rendezőnél, aki ezután családjával külföldre költözött. Azóta is tart ez a vita?

Sajnáljuk, hogy az orvosi és humanitárius munkánk összefüggésbe került egy ilyen méltatlan eseménysorozattal. Szász Jánost a betegellátáshoz tartozó orvosi dokumentáció elkészítésére kértük fel elsősorban, ezt vállalta, minden más, például a dokumentumfilm esetleges volt. Szász Jánosról nincs hír az utóbbi hónapokban, és nem tudjuk a külföldre költözésének okát sem. Bízunk abban, hogy hamarosan megismerhetőek lesznek a sajtóból közismertté vált rendőrségi nyomozás eredményei. Abban hiszünk, hogy a nyomozó hatóság bármely gyanú felmerülésekor alapos és szakszerű munkát végez, és indokolt intézkedéseket tesz.

A történetük tehát a mai napig dokumentálatlan.

Szerencsére nem. Alapítványunk állandó filmes szakembere, Fuchs Richárd fantasztikus munkát tett le az asztalra, 7 kisfilmet forgatott le, vágott össze és készített el, valamint külön-külön elkészített mintegy 40 riportot a csapattagjainkkal, ami 15 órányi felbecsülhetetlen értékű anyagot jelent. Egy fontos kivétellel, minden műtéten ott volt. Mindezt a honlapunkon bárki ingyenesen megtekintheti. Érdemes külön kiemelni az előzményfilmet, ami bemutatja, hogyan kerültek hozzánk a bangladesi sziámi ikrek, a megható Rabeya és Rukaya hazatérése című rövidfilmet, illetve a Bangarians című dokumentumfilmet, ami a gyermekek magyarországi tartózkodásáról és a műtétsorozat itteni szakaszáról szól. Igazi profi munka. Az írásos dokumentációhoz pedig hozzátartozik, hogy egyedülálló tudományos publikáció is született az önkénteseink motivációiról és szerepéről az Operation Freedom műtétsorozatban.

Önök Csókay Andrással, az idegsebészeti csapat vezetőjével az ikreket, Szász János és a film körül kialakult tisztázatlanságok a barátságukat választotta szét – mondta korábban egy interjúban. A szakmai kapcsolatot azért még tartják?

Csókay András már 2019-ben lemondott a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványban viselt kuratóriumi pozíciójáról, tagságáról, és 2021-ig nem volt semmilyen „botrány”. Két évig az ikrek történetét mindenki pozitívan látta, mert az is volt. Szász János házkutatása után kezdődött egyfajta alternatív történetmesélés, a dokumentált valósággal ellentétes kijelentésekkel. És igen, a mai napig úgy érzem, hogy Szász János Csókay Andrással való barátságunkat „választotta szét”, az áldatlan konfliktusok hatására sajnos ma már a szakmai kapcsolatot sem tartjuk. Ezt rettentően sajnálom. Én a kereszténymuszlim párbeszéd híve vagyok, és ezt talán elő is tudtam mozdítani az alapítványnál végzett munka során. Úgyhogy még inkább szeretném két keresztény ember között a párbeszédet újraindítani. Imádkozom érte, hogy ne álljon közénk senki! Addig is azonban folytatnom kell a hivatásomat.

Az ellenünk intézett támadásokkal csak annyira foglalkozom, amennyire muszáj.

Így most számomra fontosabb, hogy idén is eljuthassunk Bangladesbe, ahol rengeteg fejlődési rendellenességgel született és égési sérült gyermek és felnőtt várja, hogy megoperáljuk. Konkrét esetek – például komplikált gyermek fejlődési rendellenességek plasztikai műtétei – várnak kezelésre Bangladesben, amelyek végrehajtása azért vált kérdésessé vagy épp okafogyottá, mert az „áldásos" ténykedések hatására elapadtak a hazai támogatások. Az alapítványnak pedig kizárólag az számít, hogy segíthesse a rászorulókat! A megélt viszontagságok ellenére is rendületlenül hiszünk az emberi jóságban, az ima és az összefogás erejében!

Összességében és minden viszontagság ellenére sikernek tartják az Operation Freedom műtétsorozatot?

Az, hogy fejüknél összenőtt sziámi ikreket úgy tudtunk szétválasztani, hogy mindkettő életben van, és egyikük talán teljes életet élhet, orvosi szempontból is jelentős eredménynek tekinthető. Csodálatos az az együttműködés is, amely a magyar és bangladesi emberek között kialakult, ahogy napjainkban töretlen motivációval folytatjuk az ikrek kezelését minél jobb életminőségük érdekében. Sikernek látom azt, hogy az ikrek műtétsorozata mentén létrejött egy kiváló csapat, melynek nagy része együtt van és alig várja, hogy a 2022-es misszió után újra hathatósan segíthessen.

 

Bangarians: ez történt a sziámi ikrekkel Magyarországon! Az orvoscsapat hivatalos dokumentumfilmje

 

***

A 2002-ben létrejött, jelenleg több mint negyven önkéntes orvossal, illetve egészségügyi szakemberrel együtt dolgozó Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány eddigi tevékenységeiből:

A világ egyik legszegényebb országában, Bangladesben 8 nagyobb és több kisebb misszió valósult meg; ez idáig 700 műtétet végeztek.

Az első magyar alapítású plasztikai és helyreállító sebészeti misszió,2010-től indult. 2012-ben egyetlen út során, 12 nap alatt több mint 120 plasztikai helyreállító műtétet, 2015-ben 10 nap alatt 143 műtétet végeztek, 2022-ben pedig ugyancsak 10 nap alatt csaknem százat. 

Elektromos működtetésű és hagyományos kórházi ágyak, gyógyászati eszközök, kórházi bútorok, egyéb felszerelési tárgyak beszerzése magyar egészségügyi és szociális intézményeknek (szombathelyi, keszthelyi, nagykanizsai, zalaegerszegi, bajai kórház, a Semmelweis és a Debreceni Egyetem klinikái, budapesti Szent Imre és Szent István Kórházak).

Adományok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bentlakásos intézményeinek, a Befogadás Házának és a pátyi Gondviselés Házának 2020 márciusában.

A pandémia időszakban újabb öt intézmény adományokkal való segítése (ipolytölgyesi Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthona, mérki Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ápoló-Gondozó Otthona, karcagi Kátai Gábor Kórház, Fővárosi Önkormányzat Budapesti Módszertani Szociális Központ Szabolcs utcai hajléktalanellátó egészségügyi intézménye, Szent János Kórház osztályai).  

Testi és lelki egészségnevelő, felvilágosító előadások szerte az országban, egészségnevelési, ifjúságvédelmi kiadványok írása és támogatása („Élj Egészségesen. A jövő Te vagy” – iskolai egészségnevelési program).

Egészségügyi szűrés csángó gyermekeknek, valamint számos alkalommal Bangladesben és Nigériában is a helyieknek.


Nyitókép: Dr. Pataki Gergely (Ficsor Márton/Mandiner)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theilsaurus
2023. március 03. 13:15
Szurkolok a alapítványi csapatnak! Remélem az idegsebészt többet nem hívják Bangladesbe. Eleget árthatott. Valószínűnek tartom, hogy az a szétválasztásnál nagyot mulasztott, és Szász ezzel zsarolja. Mi lehet a teljes igazság a sziámi ikrek szétválasztása körül? Miért nyilatkozik egykori barátjuk és csapattagunk, Csókay András etikátlanul, melyért megróvást is kapott? Mi lehetett a Szász Jánosnál tartott házkutatás pontos oka? Bayer Zsolt nagyon részletesen megírta. Megosztom, ezt találtam: (https://magyarnemzet.hu/velemeny/2022/04/szasz-szonak-is-egy-a-vege-1-resz és https://magyarnemzet.hu/velemeny/2022/04/szasz-szonak-is-egy-a-vege-2-resz ) https://badog.blogstar.hu/2022/09/07/a-csokay-modszer-utolso-napjai/118678/ https://index.hu/kultur/2021/02/22/dr.-pataki-gergely-a-szetvalasztott-sziami-ikrekrol-alapitvanya-munkajarol-es-a-szasz-janos-ugyrol
Lujzi
2023. március 03. 08:42
https://www.magyarkurir.hu/hirek/csokay-andras-sziami-ikrek-szetvalasztasanal-botranyos-dolgok-tortentek
pollip
2023. március 01. 05:30
Tisztelet az egész csapatnak!
Hedy
2023. február 28. 15:04
Vannak itt hozzászólók, akikből fröcsög az irigység. "Másnak ne jusson" - ez a mottójuk. Hogy itthon is lehetne jótékonysági műtéteket csinálni. Hány magyar embernek nincs betegbiztosítása, és nem is látják el, hogy egy jótékonysági orvoscsapat kell hozzá? Hány magyar gyerek születik összenőtt fejjel és nem segít rajta senki Magyarországon? Tetvek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!