Rendőrgyilkosságok Magyarországon: ők az elmúlt évek hősi halottai

2023. január 13. 21:15

Bár ritka, hogy magyar rendőr hősi halált haljon, pénteken már a tizenkettedik hőst gyászolta az ország. Összeállításunk.

2023. január 13. 21:15
null

Amint arról a Mandiner is beszámolt, három rendőrt szúrt meg egy késes támadó a budapesti XI. kerületben, Újbudán csütörtök késő este. A támadás egyik áldozata nem sokkal éjfél után a kórházban belehalt sérüléseibe. Péntek reggel kiderült, az elhunyt rendőr Baumann Péter főtörzsőrmester, aki februárban töltötte volna be 30. életévét. Az elhunytat még a nap folyamán hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőrfőhadnaggyá nevezte ki a Belügyminisztérium. 

Péntek hajnali rádióinterjújában a rendőrgyilkosságról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott, együtt érez a meggyilkolt rendőr családtagjaival. „Gondoskodni fogunk róluk. Meg kell becsülni a rendőröket, mert ez egy veszélyes szakma” – fogalmazott a miniszterelnök. „Jó hír, hogy az elkövetőt elfogták. A mi biztonságunk érdekében az ilyen veszélyes embereket gyorsan ki tudják iktatni” – tette hozzá. 

A gyilkossággal gyanúsított férfi kihallgatásán nem tett vallomást, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és panaszt tett a gyanúsítás ellen. A Mandinernek nyilatkozva Németh Zsolt kriminológus arról beszélt, lényegi kérdés, hogy az elkövető kábítószer hatása alatt állt-e. Mint mondta,  vannak olyan kábítószerek, melyek annyira erős hatásúak, hogy akár olyan szinten is megváltozik az ember tudata, hogy ilyenre is képes lesz. 

Ő a tizenkettedik

Bár ritka, hogy magyar rendőr hősi halált haljon, nem a mostani volt az első eset 1990 óta. A rendszerváltás évében, 1990. szeptember 9-én Horváth Imre zászlós szenvedett halálos kimenetelű balesetet, miközben járművével bűnözőket üldözött. A nyomozó 38 éves volt. 

Ősz Zsigmond, a Győri Rendőrkapitányság alhadnagya szolgálata teljesítése közben kapott halálos lövést. Az esetre 1991. június 27-én került sor. Az alhadnagy volt az első áldozata egy brutális párosnak, akiket később összesen négy ember meggyilkolásáért ítéltek el. 

A váci kapitányság kötelékébe tartozó Máté András halálának körülményei a mostani eseményekre emlékeztetnek, a főhadnagy ugyanis szintén 29 éves volt, amikor szolgálateljesítés közben, intézkedés során késszúrással végeztek vele. 1992. szeptember 13-án érte a halál. 

Guba József ezredes 54 éves volt, amikor gépével lezuhant és életét veszítette. A parancsnok 3800 repült órával a háta mögött rutinos pilótának számított, ám 1994. november 22-én sűrű ködben, rossz látási viszonyok között, kiképzési célú repülés során gépével a földnek csapódott. 

Ugyanígy halt hősi halált Székely Dénes is. A tragikus baleset idején 36 éves őrnagy gépével 1994. november 22-én történt tragédia. 

Az új évezred első hősi halottja a rendőrség kötelékében a gödöllői Kiss Tamás volt. A mindössze 21 esztendős hadnagyot szolgálat közben gázolták halálra 2001. július 28-án. 

Két évvel később, 2003. május 13-án hunyt el Borsos József. Az alezredes tűzharcba keveredett, amikor az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálatának nyomozójaként részt vett Engel Zoltán elfogásában. A halálos lövés 40 évesen érte. A halála előtti pillanatokban még volt arra ereje, hogy társát védendő egy lövéssel harcképtelenné tette Engelt. 

Szintén egy lövés következtében halt hősi halált Borbély Zoltán hadnagy, akit 2008. február 11-én egy eldurvuló családi veszekedés miatt riasztottak. Borbély a helyszínre érkezve megkezdte az intézkedést, ám végzetes lövés dördült, ami a 38 éves rendőr halálához vezetett. 

Autós üldözés után hunyt el Radovics Dusan zászlós. A zuglói rendőrség kötelékébe tartozó járőrt egy jogosítvány nélkül és alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőr gázolta halálra 2010. július 23-án. 

Szintén rendőri intézkedés során gázolták halálra Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon szolgáló Kenéz Imrét. A posztumusz hadnagy 2012. október 11-én hunyt el. 

Egészen néhány órával ezelőttig az utolsó hősi halált halt magyar rendőr a Nemzeti Nyomozó Iroda kötelékében szolgálatot teljesítő Pálvölgyi Péter volt. Őt házkutatás közben, 2016. október 26-án érte halálos lövés. A helyszínen életét veszítette. 

 

Összeállításunk elkészítéséhez a nol.hu, a police.hu és a Zsaru Magazin archívumát használtuk fel.

Nyitóképünkön gyászoló kollégák Baumann Péter szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr fotóinál az újbudai rendőrkapitányságnál tartott megemlékezésen 2023. január 13-án. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2023. január 15. 23:24
Szép dolog a manditól!!!
Danaida
2023. január 14. 23:00
Szerintem megkapja az életfogytiglant. Büntetett előéletű, és rendőrökre támadt.
Péterffy
2023. január 14. 10:52
"Jó hír, hogy az elkövetőt elfogták." Nem. A jó hír az lett volna, ha agyonlövik.
szodabár
2023. január 14. 08:11
Nem gyászolni kell, hanem normális szabályokat hozni! Le a hibbant libbant aljas szabályokkal! A rendőr azonnal lőhessen és ne rimánkodjon egy mocskos drogosnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!