Kínos vidékizés, Morvai- és Gaudi-perek – ez az RTL-es A mi kis falunk mérlege

2023. január 20. 18:30

Nem először indult per A mi kis falunk kapcsán. Korábban Morvai Krisztina támadta, mondván: a sorozat egyszerre sérti a nemzeti büszkeséget, az emberi méltóságot és a hely szellemét.

2023. január 20. 18:30
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Az RTL Klubon futó A mi kis falunk című sorozat már nem először járja körbe a hazai sajtót – negatív értelemben. A sorozat 2017-es indulásakor sokan reményteli várakozásokat fűztek hozzá, mondván, a film alkotói végre kicsit elmozdulnak a magyar valóságunk 20 százalékát kitevő fővárosi közegből, és kimerészkednek vidékre. Illetve Kapitány Iván neve is ígéretesnek tűnt az Üvegtigris-nosztalgiában égőknek.

Azt persze azért sejteni lehetett valahol tudat alatt, hogy a prosztóskodás, egész napos ivás, káromkodás, vérbő szexizmus, munka helyett henyélés, félbolond, mosdatlan emberek és persze házi pálinka meg disznók (amikkel amúgy az égvilágon semmi gond nincs, ha nem ironikus, pejoratív értelemben használjuk őket – értsd: hahaha, paraszt!) mutogatása nem lesz elég a tartós az eksztázishoz.

Nos, így is lett.

Ahogy azt már sokan sok helyen megírták az elmúlt években: a sorozat többnyire kínos,

ennek ellenére valamiért mégis magas nézettséget generált – az egyik legnézettebb tévésorozattá vált itthon. 2022 tavaszától azonban – a Konyhafőnök című RTL-es séfműsor indulása után – a teljes lakosság körében hétről hétre egyre veszített nézettségéből, mígnem egyszer csak a kereskedelmi célcsoportban is csak a hetedik helyig jutott a nézettségi listán.

A fentieken túl ugyanakkor a sorozat arra is „rávilágított”, hogy hazánkban még mindig nem tudnak igazán vígjátékot rendezni, hiába a híres-neves keserédes – és mostanra a pc-vel teljesen tönkre vágott – pajzán magyar humor, az mozivásznon erőltetett és gyatra lesz. Persze említsük meg azt is, hogy – ahogy oly sok esetben –

megint nem valami eredetivel és sajáttal próbálkoztunk.

A sorozat ugyanis egy szlovák ötletre épült, a Horná Dolná című sorozat magyar adaptációja. Ha ott működött, itthon is fog – gondolták, így tehát A mi kis falunk szlovák mintára a magyar vidék valóságát igyekszik „humoros társadalomkritikával” bemutatni.

Morvai Krisztina vs. RTL Klub – 2018

A sorozat az évek során, ahogy az várható volt, rengeteg kritikát és virtuális pofont kapott. Kezdve azzal, hogy az RTL Klub pechjére Morvai Krisztina 2017 nyarán éppen a sorozat forgatási helyszínén, Pilisszentléleken vett egy kis hétvégi házat. Pilisszentlélek (a sorozatban Pajkaszeg) egy gyönyörű, kulturális, természeti és művészeti értékekben gazdag kis falu.

Az RTL Klub A mi kis falunk című (rendkívül primitív, igénytelen) filmsorozatának immáron több éve, májustól októberig tartó napi rendszerességű forgatása miatt a festői szépségű, elvben csendes zsákfalu gyakorlatilag élhetetlen. A nagy létszámú stáb folyamatos jelenléte és hangoskodása, a felhasznált járművek és műszaki eszközök keltette szinte folyamatos és elviselhetetlen zaj, a lakosok mozgásszabadságának és személyes szabadságának folyamatos és jelentős korlátozása a tulajdonhoz való jogot, az emberi méltóságot és a fentebb felsorolt alkotmányos jogokat oly mértékben sérti, hogy jogászként meggyőződésem:

– írta akkor levelében Morvai Krisztina, aki 2018-ban minden létező fórumon megtámadta az RTL Klub forgatási engedélyét.

Hozzátette: „Érthetetlen és megdöbbentő, hogy pont ezt az emelkedett hangulatú, kiemelkedő nemzeti kincset jelentő települést szemelték ki egy ilyen primitív sorozat forgatási helyszínéül.” Morvai azt is megjegyezte, hogy a produkció egyszerre sérti a nemzeti büszkeséget, az emberi méltóságot és a hely szellemét.

A sorozat egyik „díszlete”. A szobrot a történet szerint a (természetesen korrupt) polgármester emelte. (Forrás: PORT.hu)
A sorozat egyik „díszlete”. A szobrot a történet szerint a (természetesen korrupt) polgármester emelte. (Forrás: PORT.hu)

Gaudi-Nagy Tamás vs. RTL Klub – 2022

Ahogy azt a Mandineren mi is megírtuk, pert nyert A mi kis falunk gyártója ellen egy pilisszentléleki lakos,

aki véletlenül belekerült a sorozat egyik részébe.

A pereskedés még 2022 februárjában kezdődött. Akkor a Magyar Nemzet írta meg elsőként, hogy Reményi János, helyi lakos 2019-ben – tudta és engedélye nélkül – három másodperc erejéig szerepelt a 4. évad 4. epizódjában. A férfi a jelenet miatt pert indított a Content Factory Kft. ellen, a bíróság első fokon Reményi Jánosnak adott igazat, azonban a másodfokú bíróság, a Győri Ítélőtábla felülvizsgálta és megváltoztatta a döntést. A felperes és jogi képviselője, Gaudi-Nagy Tamás felülvizsgálati kérelemmel éltek, így folytatódott a per. Gaudi nem rég a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: „a per a felvétel engedély nélküli, ezért jogellenes készítése és közlése miatt indult”.

A Tatabányai Törvényszék ítéletében megállapította: a Content Factory Kft. azzal, hogy a férfiról annak engedélye nélkül mozgóképes képfelvételt készített, azt felhasználta és közlésre átadta a Magyar RTL Televízió Zrt.-nek,

megsértette Reményi János képmáshoz és hangfelvételhez való személyiségi jogát.

A lap hozzátette, hogy a Győri Ítélőtábla jogerős ítélete alapján a Content Factory Kft. köteles jogsértést elismerő és bocsánatkérő levelet küldeni Reményi Jánosnak, továbbá a határozat értelmében az alperes köteles megfizetni a felperesnek 300 ezer forint összegű sérelemdíjat, valamint perköltségként 2,6 millió forint összegű ügyvédi munkadíjat és 154 ezer forint illetéket viselnie kell.

Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd állítása alapján a bocsánatkérő levélben az RTL Klubon futó, A mi kis falunk című, sorozat gyártója a következőket köteles közölni:

A Content Factory Kft. megsértette Reményi János képmáshoz való személyiségi jogát azzal, hogy Reményi Jánosról hozzájárulása nélkül mozgóképes képfelvételt készített és ezen felvételt Reményi János hozzájárulása nélkül felhasználta oly módon, hogy elhelyezte azt az általa gyártott »A mi kis falunk« című tévésorozat 4. évad 4. részének 39. percében 3 másodperc hosszan 38:45-38:48 másodperc között, másrészt közlésre átadta a Magyar RTL Televízió Zrt. részére. A Content Factory Kft. az elkövetett jogsértés miatt ezúton elnézést kér Reményi Jánostól.”

Ahogy az ügyvéd fogalmazott, azzal, hogy

a felperes engedélye nélkül lényegében egy paparazzo-felvételt készítettek,

és azt beemelték a sorozatba, olyan látszatot keltettek, mintha ő statisztaként egyrészt aprópénzt fogadott volna el a szereplésért. „Másrészt a helyi közösség előtt hiteltelenné kívánták tenni azzal, hogy bort iszik és vizet prédikál, tehát mégis támogatja a sorozatot, noha szóban kiáll ellene. Ez a terv azonban csúfosan megbukott” – fogalmazott a Gaudi-Nagy Tamás.

Reményi János közölte, hogy a sérelemdíj összegét, 300 ezer forintot az egykori pilisszentléleki pálos kolostor romjainak rendbetételére fordítják majd.

 

Nyitókép: PORT.hu

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nájlonparaszt
2023. január 22. 09:07
Nem az a baj, hogy még mindig vannak akik sírva röhögnek azon, ha valakinek az arcába nyomnak egy tortát. Az a baj, hogy ezek véleményt írhatnak pl. ide is. A bunkó proli, aki a Sas kabaré szintjén megrekedt és a szájbarágós "humort" érti csak, nagyon jól elszórakozik ezen a sorozaton. Ők nézték a Mónika show-t és a Való Világot is. Mindegy, hogy Budapesten lakik-e vagy vidéken. Ez egy színvonal és a sorozat készítői ennek a rétegnek a szélesítésében érdekeltek. Soha nem fognak az RTL-en értéket közvetíteni. Nem az a feladatuk. Ők a Mónika Show népét etetik moslékkal. És ha nézed őket akkor te is egy vagy közülük, függetlenül attól, hogy ezt mennyire tagadod vagy ez mennyire háborít fel.
brekker
2023. január 21. 18:20
Ott vannak a mexikói és török sorozatok, azokban miért nem mutogatnak szerencsétlen hülyéket? Anélkül is sikeresek valahogy. Erről jut eszembe, ezeket az ordenáré hülyeségeket sikerül eladni külföldre? Nyilván igen. Mennyi állami pénz van bennük?
brekker
2023. január 21. 18:15
Az olaszok miért nem így adják elő magukat, csak kérdezem? Ad belőlük bőven az állami tévé. Vannak persze jellem komikumok, de egyik sorozatuk se arról szól, hogy micsoda szerencsétlen lumpen nép ahol a filmkészítők élni kénytelenek.
brekker
2023. január 21. 18:07
A gond az, hogy ez lesz a norma, látják a tévében a parasztok, hogy így szokás. Be vannak kötve agyilag a mátrixba, és már nincs önálló gondolatuk. Nem azért, mintha a városiaknak lenne, dehát ők eleve reménytelenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!