Elmondjuk, hogyan spórolhat háromszázezret egy karácsonyfával

2022. december 25. 05:30

Hova dobjuk a karácsonyfát? A pénztárcánk bánja, ha nem vagyunk körültekintők.

2022. december 25. 05:30
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Plafonig érő, asztalon ékeskedő, gyökeres, ezüst, luc vagy nordmann, erdei esetleg fekete – ami a közös bennük, hogy szenteste ünnepi díszben, üveggömbökkel, habcsókokkal, gyertyákkal vagy fényfüzérekkel ékesítve, büszkén állnak otthonainkban. Mással össze nem téveszthető illatuk visszahozza a gyermekkori karácsonyokat, szinte még akkor is vonakodunk tőlük megválni, amikor már kis kupacokban áll alattuk a tűlevél. Pedig sajnos ilyenkor már tényleg muszáj, hiszen a novemberben kivágott fenyők januárra egészen biztosan teljesen kiszáradnak, és tűzveszélyessé válnak. Nem hiába, hogy a karácsonyfák januárban emelik meg a lakásokban keletkezett tűzesetek számát.

Bármennyire is lelombozó, sajnos minden évben eljön a pillanat, amikor le kell szedni, és ki kell dobni a karácsonyi hangulathoz nélkülözhetetlen fenyőket. Jó hír viszont, hogy még dísztelenül is nagy szolgálatot tesznek, hiszen a kiszolgált tűlevelűek aprítást követően, a kommunális hulladékkal keverve a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiából – nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő – tájékoztatta lapunkat az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió.

Mit ne tegyünk a fákkal?

Véletlenül se kíséreljük meg az ablakból kihajítani a szebb napokat látott fát, mert nemcsak, hogy rendkívül balesetveszélyes, hanem köztisztasági szabálysértésnek is minősülhet, ami 5 ezer forinttól 50 ezerig terjedő helyszíni bírsággal büntethető, sőt feljelentés esetén akár 300 ezer forintunkba is kerülhet a művelet.

A másik, ami csábító lehet – különösen a jelenlegi rezsihelyzetben – de szintén tilos: otthon elégetni. Egyrészt azért sem érdemes, mert a fenyőfajtáknak alacsony a fűtőértékük, másrészt pedig a magas gyantatartalmuk miatt károsítják a tüzelőberendezésünket, illetve a kéményt is, vagyis jóval nagyobbat bukhatunk anyagilag az elégetésükkel, mint amennyit spórolnánk. Mindezeken túl az országos tisztifőorvos korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy a fűtési szezonban a helytelen lakossági tüzelés az egyik legjelentősebb forrása a kisméretű aeroszol részecskéknek, illetve számos, káros egészséghatással bíró légszennyezőnek.

Hova dobjuk a karácsonyfát?

A lebontott karácsonyfát a legegyszerűbben a szerves hulladékkal együtt lehet megsemmisíteni. Ennek minden településen megvannak a maga szabályai, így érdemes erről mihamarabb tájékozódni. Van, ahol elegendő, ha a fát az utcán, a bejárati ajtó előtt helyezik el. Budapesten a lakosság a fák kihelyezésénél több lehetőség közül is választhat: a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely (ezek címjegyzéke térképpel együtt elérhető itt) egyikére teheti ki a fáját. Innen gyűjtik össze és szállítják el az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen évente mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerül ki a fővárosi utcákra, ezt a mennyiséget kell begyűjteni, illetve a hasznosítását megoldani. Az igazi kihelyezési dömping Vízkeresztet, vagyis január 6-át követően kezdődik, és általában egy-másfél hónapig tart. A kijelölt gyűjtőhelyekről úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat, melyeket kifejezetten ebből a célból indít a budapesti közszolgáltató. Ezzel párhuzamosan a lakóingatlanoktól a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve szükség esetén külön járművek is besegítenek a nagyméretű fák elszállításába.

Akinek van saját kertje, felapríthatja, és kéregmulcsot készíthet belőle. A mulcs kiválóan alkalmas arra, hogy nem engedi kiszáradni a kerti dísznövényket. Ehhez azonban először pici darabokra kell aprítani, majd a forgácsot néhány hónapig száraz helyen kell tárolni.

Fotók: BKM/FKF - Horváth László

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kecmec
2022. december 25. 07:41
Épített kemenybe fenyővel,cserfával nem igazán érdemes mert egy idő után akárhogy is pucolod eldugul vagy csökken az átmérő és az veszélyes. Persze függ a kemény méretétől, de előbb utóbb újra kell raknod a kéményt. Lemezcsőnél nincs téma kiveszed,bekened gázolajjal felgyújtod , kipucolod...... szívás mindkettő.
békalepcse
2022. december 25. 06:51
"Egyrészt azért sem érdemes, mert a fenyőfajtáknak alacsony a fűtőértékük, másrészt pedig a magas gyantatartalmuk miatt károsítják a tüzelőberendezésünket" Már bocsánat de mi van az északi népeknél, ahol szinte kizárólag fenyővel tudnak tüzelni? Vidéken van egy óriáai fenyőnk és annak lehullott tűleveleit és tobozát bizony el szoktam tüzelni, leginkább begyujtáshoz használom. Más módon nehéz lenne megszabadulni tőle. Ez évi egy mázsányi növényi hulladék.
Blab
2022. december 25. 06:03
Egy kicsit korai a cikk, nem? Jó, hogy nem a töltött káposzta első falatánál osztogatjátok a savlekötőt :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!