Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Szakértő: Döntő fázisban van az Ukrajnában dúló háború

2022. július 24. 14:44

Resperger István ezredes szerint a háború további alakulása a lakosság hozzáállásától is függ.

2022. július 24. 14:44
null

Döntő, felőrlő fázisban van az ukrajnai háború, melyben sok múlhat azon, hogy a lakosság mennyire támogatja a hadműveleteket. Elképzelhető, hogy hamarosan olyan helyzet áll elő, melyet Putyin jelentős győzelemként tud bemutatni. Ugyanakkor akadnak arra utaló jelek is, hogy elhúzódó harcokra készülhetünk, a konfliktus „palesztinizálódhat” – egyebek mellett erről beszélt Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője a Portfolio Checklist szombati különkiadásában, mely a több mint 150 napja tartó ukrajnai háborúval foglalkozott.

Az ezredes a beszélgetés során rámutatott, „mind Putyin, mind Zelenszkij elkötelezettek a háború tekintetében, a haderők teszik a dolgukat, de sok függ a lakosságtól.

– húzta alá Resperger.

„A konfliktuszónában hosszú távon jelen lehetnek a fegyveres erők”

Arra a kérdésre, hogy mikor érhet meg a háború a tárgyalásos rendezésre, Resperger azt válaszolta: ha szerencsés a helyzet, akkor akár a Donyec-medence, a Donyecki terület teljes elfoglalása elég lehet Putyinnak: az orosz elnök „nagy katonai győzelemként állíthatná be az eseményeket”.

Ezzel ellentétes irányba mutat ugyanakkor, hogy már a Dnyeszter Menti Köztársaság felől is beindultak elszakadási törekvések orosz irányba – tették hozzá.

Emiatt, az ezredes megfogalmazása szerint, tartani lehet az ukrán helyzet „palesztinizálódásától”, amely azt jelenti, hogy az úgynevezett 

– hangzott el a beszélgetésben.

A beszélgetést IDE kattintva hallgathatják meg.

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

 

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 25. 09:32
Szerintem inkább szakértői fázisban van...
Vakfolt
2022. július 25. 07:25
Jelentősen elhúzódó győzelmi harcok lesznek.
Jusztiscsak
2022. július 25. 01:48
Egy katonailag lerohant és folyamatosan a legkegyetlenebb rombolásokat és pusztításokat megélő emberek és nemzet szenvedésén parodizáltok és szajkóztok téves eszméket. A gyilkolást és az agressziót véditek és a gyilkosok oldalán álltok. Szégyentelen és jellemtelen, emberhez nem méltó viselkedés ez és rendkívül beteges. Ne üljetek fel a nálunk is egyre terjedő orosz propagandának. El kell ítélni a háborús agressziót és minden orosz érintettet, akik felelősök egy szuverén állam megtámadásáért felelősségre kell vonni és a lehető legnagyobb szigorral elítélni.
Jusztiscsak
2022. július 25. 01:39
To meg eltévelyedett és súlyosan félrevezetett honfitársaim javaslom térjetek észhez. Egyedüli érdeke az Orbánnak és sleppjének van, hogy az orosz propagandát sulykolja. Egyszerűen a két korrupt politikus nagyon egymásra talált és személyes gazdasági érdekek mentén visznek titeket a tévútra. A sok közös üzlet mind mind lehetőség a magyar és az orosz közpénzek ellopására, mindkét félnek. Ebben mesterek mindkettenm Az egész civilizált, demokratikus világ egyként ítéli el ezt a brutális, katonai gaztettet, amit Putyinék tesznek. Tragédia a köbön, hogy a 21. században ez Európában még megtörténhet. Egy feladata van minden a Földön élő embernek, minden rendelkezésre álló úton kifejezni az elítélést és tiltakozni jól hallhatóan a katonai agresszió ellen. Az ilyen Nógrádi féléket, pedig nevetségessé fogja tenni a jövő. Elszámolniuk meg majd a saját lelkiismeretükkel kell majd, meg a jóistennel. Hajrá Ukrajna, harcoljatok ne csak a saját szabadságotokért, hanem a világ igazságosságáért! Aki ember az most mellettetek áll!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!