Diplomáciai viszály robbant ki Ausztria és Afganisztán között migránsok hazatoloncolása miatt

2021. augusztus 06. 18:47

Bekérette az osztrák külügyminisztérium pénteken Afganisztán bécsi nagykövetét.

2021. augusztus 06. 18:47
null

Manizha Bakhtari az Ö1 osztrák közszolgálati rádióban felszólította Ausztriát és Európa többi államát, hogy állítsák le, illetve októberig halasszák el a menekültstátuszt nem kapott afgán állampolgárok hazatoloncolását.

Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a kitoloncoltakat fogadni tudjuk”

– jelentette ki Bakhtari, utalva országa romló biztonsági helyzetére, amely a NATO csapatkivonások óta még csak rosszabbodott. 

A kitoloncolások felfüggesztése nem jöhet szóba

– hangsúlyozta az osztrák külügyminisztérium szóvivője, mindazonáltal konstruktívnak nevezte a nagykövettel folytatott beszélgetést, amelyen a belügyminisztérium is képviseltette magát. 

A diplomata ezúttal is hangot adott annak a kérésének, hogy Európa folyamatosan értékelje ki az afgán biztonsági helyzetet, és ennek függvényében halassza el a kitoloncolásokat. Hangsúlyozta továbbá, hogy Afganisztán továbbra is tartja magát a megállapodásokhoz, amelyek a kiutasított állampolgárok visszafogadását is magukban foglalják.

Az osztrák belügyminisztérium szintén úgy foglalt állást, hogy az a két legutóbbi alkalom, amikor meghiúsult a kiutasítottak hazatoloncolása, egyedi esetként kezelendő, és nem áll szándékában a további kitoloncolások felfüggesztése. A belügyminisztérium, valamint az idegenrendészeti és menekültügyi hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az afgán biztonsági helyzetet, de nem adja fel a kiutasított afgán állampolgárokra vonatkozó hazatelepítési terveit – hangsúlyozta a minisztériumi közlemény.

(MTI)

Nyitókép: Tobias Steinmaurer / APA-PictureDesk / AFP

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. augusztus 08. 07:02
Ennek a tehetséges európai lipsi vezető gárdának sikerült odáig manőverezni a kontinenst, hogy a kibocsátók felszólítanak, hogy mi ne merjük az ő polgáraikat hazazavarni, mert az úgy nem humanitárius. De persze vannak jó és rossz kerítések. Bár ugyanaz a feladatuk, de nem mindegy, hogy európai értelemben vett liberális vagy illiberális a demokrácia emeli őket
antares007
2021. augusztus 07. 16:54
Milyen ostoba ez a nyugat,komolyan azt hiszik,hogy ez sok retkedék migránsállam bárkit is visszafogad,akit meg ezek visszafogadnának,azt meg meg kell tartani, vannak vagy kb.100an,a többi embernek látszó majom meg azért jött,hogy tönkre tegye a hitetlen Európát a saját bigott ostoba trutymó iszlámjukkal és életteret foglaljanak.Ezek a fekete nácik,ezért szeretik a német birodalmat.
PTYA
2021. augusztus 07. 11:34
Orosz Anna, hol vagy??? Az afgán demokráciádat támadják!
u.cserkész
2021. augusztus 07. 11:13
Füles, 2015-ben taxival, busszal, személykocsival jöttetek értük, hogy megmentsétek szegény, 80 %-ban fiatal férfi, menekülteket a fasiszta Magyarországról. Most meg nyafogtok.:-) Be kellett volna zárni a szárnyas (betétet) kaput.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!