Bármikor csöröghet az oltásra hívó telefon, vizsgálatok, vérrög, iskolanyitás – vakcinaösszefoglaló

2021. április 16. 19:40

Nem csak a számok csökkentek valamelyest, de a vírus fertőzőképessége is. Ám még mindig nem dőlhetünk hátra.

2021. április 16. 19:40
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

versenyfutás folyik az átoltottság mértéke és a vírus terjedési sebessége között” – mondta Müller Cecília tisztifőorvos a héten. Valamennyit javultak a számok, az új fertőzötteké például országosan 27 százalékkal csökkent a 13. héthez képest. A legnagyobb mértékű mérséklődést Komárom-Esztergom megyében figyeltek meg. Itt 45-tel, míg Budapesten 37-tel, Tolna megyében 36-tal, Pest megyében pedig 35 százalékkal kevesebb fertőzöttet regisztráltak, mint az előző héten. A járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzöttek 23 százaléka a 40-49, 17 százaléka az 50-59, 16 százaléka a 30-39 évesek korcsoportjába tartozik. 

Napról-napra kevesebb az elhunytak, a kórházban koronavírussal ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is. A koronavirus.gov.hu pénteki adatai szerint 5216 új beteget diagnosztizáltak, életét vesztette 241 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 762 főre emelkedett. 9 459 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 117-en vannak lélegeztetőgépen. 

Jó hír, hogy az elmúlt napokban

egy alá csökkent a vírus reprodukciós rátája,

ami azt jelenti, hogy átlagosan egy fertőzött legfeljebb egy embernek tudja átadni a vírust, tehát látni az intézkedések és a lakosság együttműködésének eredményét – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján. Ennek ellenére nem dőlhetünk hátra, hiszen a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, még most is nagyon sokan fertőződnek meg. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a járványból az egyetlen kivezető út az oltás, minthogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy 30 százalékkal csökkent a 80 évesnél idősebbek körében a koronavírus-halálesetek száma Európában. Ez az arány pedig a legalacsonyabb arány a járvány kezdete óta. Ugyanakkor a szervezet azt is elismerte, hogy a koronavírus-járványhelyzet továbbra is „súlyos” Európában.

Sima Ferenc orvos beolt egy férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával Szekszárdon a Tolna Megyei Balassa János Kórház oltópontján 2021. április 14-én. MTI/Kiss Dániel

Oltások száma: a következő hat hét döntő lesz

Eddig összesen 4,2 millióan regisztráltak az oltásra, a vakcinát felvevők száma pénteki adatok szerint 3,145 592 fő, és több mint 1,3 millióan már a második oltást is megkapták. Az oltásra jelentkezett idősek 90 százaléka és a regisztrált 18-59 év közöttiek közel fele (49,6 százalék) is felvette már az oltást. A magyar lakosság átoltottsága (30 százalék) elérte az uniós átlag (15 százalék) duplája.

– figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

„Európában nálunk van a legtöbb beoltott ember, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az oltható emberek száma elérje az 50 százalékot, és pillanatokon belül át is lépjük ezt a választóvonalat” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Mint hozzátette, a következő hat hét döntő lesz, ebben a hat hétben „meg tudjuk duplázni a beoltottak számát”. Kiemelte, hogy „aki azt hiszi, hogy védett maradhat oltás nélkül, az téved, az oltás életet ment, mert a megbetegedés halált is okozhat”. „Május végére, júliusra szerintem kint vagyunk a vízből” – fogalmazott.

Nem törli el a kormány a regisztrációt

Mint ismert korábban az ellenzék javasolta, hogy a kormány törölje el a regisztrációt, ennek kapcsán a miniszterelnök azt mondta, nem fogadják meg a baloldal tanácsát, mivel az oltás önkéntes, így fel kell mérni az igényeket, hogy hányan szeretnék beoltatni magukat. Hangsúlyozta továbbá, hogy a kormány nem adatszerzésre használja a regisztrációt, csupán az oltás megszervezéshez van szükség erre. 

Az, hogy a regisztráció nélküli oltás káoszt szül, Olaszországban bebizonyosodott: az esős idő ellenére Milánó utcáin több órán át hosszú sorokban álltak a vakcinára váró hetvenöt év felettiek. 

Hogy állunk az oltóanyagokkal?

Az uniós beszerzésből öt gyártótól várunk huszonnégymillió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt. A kínai Sinopharm oltóanyagból eddig 1,1 millió adag, az orosz Szputnyikból 1,2 millió adag vakcina érkezett eddig. 

Fotó: MTI

Kedden megérkezett Magyarországra a Janssen első szállítmánya, amely 28.800 adag vakcinát tartalmaz, ugyanennyi oltóanyagot kaptunk AstraZenecából, a Pfizer pedig 248.800 adag vakcinát szállított, és a második oltáshoz használható Szputynik vakcinaszállítmány is jött. A következő hetekben 4,5 millió adag Sinopharmot várunk még. 

A hét fontos híre, hogy ugyanazon a napon, amikor hazánkba érkezett a Johnson and Johnson oltóanyag, az amerikai gyógyszerfelügyeletért felelős hatóság (FDA) azt javasolta, hogy szüneteltessék az oltást az egydózisú vakcinával, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel. Ez ügyben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is vizsgálódik, amit két hete jelentette be. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta,

a kormány a Janssen-vakcinával kapcsolatosan is elrendelt egy vizsgálatot.

Valamint arról is szólt, hogy ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált. A kieső Janssen miatt egyébként félmillióval kevesebb adag brüsszeli vakcinára lehet számítani.

Mi a helyzet a Sinopharm és az AstraZeneca körül felröppent hírekkel?

A hazai szakértők egyetértenek abban, hogy a két oltóanyag hatásos. A Mandinernek nyilatkozó Jakab Ferenc virológus elmondta, nem látja akadályát az AstraZeneca-oltás további alkalmazásának. Mint rámutatott, jelen pillanatban 37 esetben alakult ki vérrögképződéses probléma, ebből kiszámolhatjuk, hogy egymillió oltottra mindössze négy ilyen eset jut. „Az átlag magyar populációban mindenféle oltás és minden nélkül is számtalan vérrögképződéses eset fordul elő naponta” – hangsúlyozza. Ráadásul a vérrögképződés esélye halmozottan megnő a Covid-fertőzötteknél, 16,5 százalékukra jellemző, míg azoknál, akik az AstraZeneca-oltást kapták meg, ez szinte mérhetetlenül kicsi: 0,0004 százalék. Tehát,

ha valaki megfertőződik a vírussal, 41 250-szer nagyobb esélye van arra, hogy vérrögök képződnek a szervezetében,

mintha ezt az oltást kapta volna. „Azt gondolom, hogy ez olyan mérhetetlenül hatalmas különbség, ami szavakat és magyarázatot sem igényel” – emelte ki.

Gulyás Gergely az AstraZeneca kapcsán elmondta, Magyarországon nem volt vérrögképződéses mellékhatás, és sem a brit, sem a kínai vakcina nem rosszabb, mint a többi, „sőt bizonyos szempontból lényegesen jobb eredményeket mutat, mint például a Pfizer”. Azt is hozzátette, hogy a második oltást követően a kínai vakcina ugyanolyan vagy jobb védelmet biztosít, és arról is szólt, hogy nincs szükség arra, hogy más vakcinát adjanak a második oltásnál azoknak, akik AstraZeneca-oltóanyagot kaptak, mert a vakcina kiváló adatokat hoz. 

A héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is állást foglalt az ügyben, Hans Kluge, a szervezet európai igazgatója leszögezte:

Figyelemfelkeltő hír, hogy a ciprusi kormány összes minisztere beoltatta magát az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával, hogy eloszlassák az emberek félelmeit az oltóanyag lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban.

Április 19-én az alsósok számára megnyílnak az iskolák

Az általános iskolák felsősei május 10-ig maradnak a digitális oktatásban. A döntést Orbán Viktor az óvatossággal és a fokozatossággal indokolta, mint mondta, azért húzták meg az alsó tagozatnál a határt, mert ott még nem bontják az osztályokat, és a szülőknek megmarad az a lehetősége, hogy az igazgatótól felmentést kérjenek az iskolalátogatás alól. Gulyás Gergely azt mondta, a járványügyi helyzetben az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet a diákoknak. Mivel azonban a tanároktól nem várható el, hogy kétszer oktassanak, ha megindul az iskolai oktatás, azzal párhuzamosan digitális oktatás az alsó tagozatosoknak nem lesz.

A Mandinernek nyilatkozó szülők egy része korainak tartja a nyitást, Rusvai Miklós virológus pedig arról beszélt lapunknak, hogy szerinte a gyerekek semmivel nem lesznek nagyobb veszélyben az április 19-i esetleges iskolanyitás után, mint voltak a húsvéti szünet előtt. Sőt, a helyzet csak javult azóta, hiszen egyre több az oltott, ezért egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy a fertőzés terjed.

3,5 millió koronavírus ellen beoltott ember esetén

kinyithatnak a teraszok is,

a kormány számításai szerint ez jövő hét közepén történhet meg. A vendéglátóhelyek érdekében eltörlik a közterület-használati díjakat és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos bürokratikus nehézségeket – jelentette be Orbán Viktor hét közepi videóüzenetében. Gulyás ehhez hozzátette, hogy erre azért is szükség van, mert voltak olyan kerületek, amelyeknek szándékában állt a bérleti, illetve közterület-használati díjat megemelni a válság közepén. Az I. kerületben például csak kormányzati fellépés tudta ezt megakadályozni – hangoztatta.

Nyitókép: Oltáshoz előkészített, az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával töltött fecskendők a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. április 14-én. MTI/Krizsán Csaba

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robipecs
2021. április 17. 23:04
Én nem válogatnék a vakcinák közt, mégis muszáj. Nem vagyok sem 65 feletti (37), sem krónikus beteg, de hónapok óta kivizsgálásokra járok. Eredmény nincs, csak tünetek, ezért csak a Pfizert vagy a Modernát kaphatnám. De azt csak úgy adnák, ha a papíromra ráírnának egy betegséget, de mivel az nincs így ráírni sem tudja senki. Hát így. Szóval várok, ki tudja meddig.
szarcsi1
2021. április 17. 13:19
Egyre kevesebb a súlyos, szövődményes beteg és csökkent halálozással végződő esetek száma.
kolozsv
2021. április 17. 09:15
" "Május végére, júliusra szerintem kint vagyunk a vízből”"– fogalmazott." Nem júniust mondott?
teklapavle
2021. április 16. 22:11
"Mégis soron kívül oltják a papokat és a lelkészeket Magyarországon" Orbán Úr ismét helyesen állította fel a fontossági sorrendet. Január végén az élsportolókat oltották soron kívül, most a papokat. "Senkit nem hagyunk cserben!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!