Újra elnyerheti régi frekvenciáját a Klubrádió

2021. március 10. 14:44

Február elején robbant a hírbomba, miszerint „elvették a Klubrádió frekvenciáját”. Ez persze valójában bonyolultabb történet, a Klubrádió és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság vitája a bíróságon dőlt el, és vélhetően hamarosan újra a megszokott 92.9 MHz frekvencián lesz hallható az ellenzéki hírrádió. Áttekintettük a történteket!

2021. március 10. 14:44
null
Vuncs Rajmund

2010 áprilisában a Klubrádión, illetve a 92.9 MHz használatára kiírt pályázókon kívül aligha foglalkozott bárki a hazai rádiós frekvenciakiosztással, sokkal inkább az országgyűlési választások tartották lázban a társadalmat és az üzleti élet szereplőit. Az akkor még kétfordulós voksolás első fordulója után egyértelművé vált, hogy egy kérdés marad a második megmérettetés előtt: alkotmányozó, azaz kétharmados többséget szerez-e a Fidesz az Országgyűlésben az azt megelőző két voksolás kudarcát követően, vagy sem. 

Négy nappal a második forduló előtt a baloldali többségű Országgyűlés által megválasztott Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tudatta, hogy a 92.9 MHz közműsor-szolgáltatói jogosultságát

„Kultúrharccal búcsúzik a baloldal”

Ez a döntés azonban nem csupán sugárzási lehetőséget biztosított a vállaltan baloldali orgánumnak, hanem közműsor-szolgáltatói jellegéből kifolyólag mindezt ingyenesen tette, ráadásul hét évre. A választások utáni mámort követően a jobboldalt valóságos sokként érte a döntés, a Magyar Nemzet Kultúrharccal búcsúzik a baloldal című cikke egyértelműen az előző hatalom ármányát sejtette a döntés mögött, illetve a Katolikus Rádió jövője miatt aggódott.

Ekkor úgy tűnt, hogy a Klubrádiót már csak a szerződés aláírása választja el a hétéves sugárzástól, azonban az új Országgyűlés megalakulásával az ORTT döntéshozóinak létszáma három főre csökkent, azaz határozatképtelenné vált. 2010 augusztusában az Országgyűlés az ORTT és a Nemzeti Hírközlési Hatóság egyesítésével létrehozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH), amelyre az előd által elmulasztott szerződéskötés hárult. Ennek azonban az újonnan létrehozott hatóság döntéshozó szervének, a Médiatanácsnak nem igazán akaródzott eleget tenni. 

Ennek hatására aztán baloldali közszereplők sora emelte fel hangját az „elnyomó Orbán-rezsim ellen”, a rádióhoz köthető Hadd szóljon! Alapítvány még egy

tüntetést is szervezett a Batthyány-örökmécsesnél.

 demonstráción a szervezet akkori elnöke, Pikó András mellett olyan véleményvezérek szólaltak fel, mint Hernádi Judit vagy Bródy János, illetve Iványi Gábor lelkész is hangüzenetben szolidaritott.   

Medgyessy Péter – még miniszterelnökként – látogatást tesz a Klubrádióban (Fotó: MTI/Rózsahegyi Tibor)

 

Mindeközben a Klubrádió jogi útra terelte az ügyet, amelynek végén, 2013 áprilisában a bíróság másodfokon, jogerősen kimondta, hogy a Médiatanácsnak szerződést kell kötnie a céggel a 92.9 MHz-es közösségi, ingyenes frekvencia használatáról. Mivel azonban egyetlen médiaszolgáltató sem rendelkezhet több frekvenciával, így a rádió 2014. február 14-én az általa addig használt 95.3 MHz-es kereskedelmi frekvenciát éjfélkor lekapcsolta,

Hosszabbítás nincs, megszüntetés nem is volt

A rádió ennek megfelelően 2021. február 14-ig volt jogosult a frekvencia használatára. Mivel a piac szereplőinek köre szűk, és a belépés is meglehetősen költséges, ezért a Médiatörvény úgy rendelkezik, hogy egy ízben további hét évre megújítható a használati jogosultság. A hosszabbításról a Médiatanács dönt, ezzel kapcsolatban azonban nem terheli szerződési kötelezettség.

Abban az esetben azonban törvény által kizárt a megújítás, ha a médiaszolgáltató „ismételten vagy súlyosan” szabályt szegett. A Klubrádió az elmúlt hét év folyamán hatszor sértette meg a törvény, illetve a hatósági szerződés rendelkezéseit, ebből 2017-ben kétszer a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét.

A kérdéses rendelkezés és a parkolási bírság esete

Azonban ez a történet sem nyilvánvalóan fekete és fehér. A törvény jelenleg meglehetősen egyértelműen fogalmaz az adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán, ugyanis azt az adott hónapot követő hónap utolsó napjáig kell megtenni. A 2019-es törvénymódosítás előtt (tehát a büntetések idején) azonban csupán annyit tartalmazott, hogy „köteles havonta adatokat szolgáltatni”, azonban nem tartalmazta konkrétan, hogy meddig. Az adott havi adatot pedig nyilvánvalóan csak a hónap végét követően lehet szolgáltatni, így a jogszabály módosítása valóban szükségszerű volt.

Annak viszont 2021-ben már semmi jelentősége nem lehetett, hogy négy évvel ezelőtt hogyan döntött a Hatóság, ugyanis a bírság ellen annak kiszabásakor volt lehetőség jogorvoslatra, amellyel azonban a szolgáltató nem élt.

Szénási Sándor a Reggeli Gyorsban 2021 márciusában (Fotó: Facebook)

 

Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztő-helyettese arra a kérdésünkre, hogy miért nem éltek annak idején fellebbezéssel, elmondta: „A jogsértés súlyát jelzi, hogy ez az összeg 30 ezer forint volt, amit a Klubrádió befizetett. Mivel a fellebbezés minimális költsége 100 ezer forint a bíróságon, ezért értelmetlen lett volna fellebbezni. Kis tétel, kis súlyú hiba vagy tévedés, nem érdemes fellebbezni. Ahogy egy határidőn túli parkolást sem érdemes vitatni, az ember elballag a postára és befizeti a kapott bírságot. De ilyenért nem vonják be a jogosítványát! Márpedig a Klubrádióval ez történt.”

A rádió jogászai tehát

Az igazi büntetés azonban nem ez, hanem az ismételt jogsértések esetén a hosszabbítás kötelező megtagadása.

A kocka tehát már 2017-ben el volt vetve: egyértelművé vált, hogy a frekvencia-engedély meghosszabbítása a törvény erejénél fogva kizárt.

A Klubrádió ennek ellenére mégis kérelmet nyújtott be, azonban a Médiatanács – az ismételt jogsértés okán – a kötelező megtagadásra hivatkozott. A szolgáltató nem értett egyet a Hatóság döntésével, így azzal szemben a bírósághoz fordult. A Fővárosi Törvényszék ítéletében megerősítette az elbíráló döntését, hozzátéve: „Jelen ügyben a Médiatanács elsőként ezen kizáró okot volt köteles vizsgálni és mivel – helyesen – annak fennálltát állapította meg, ezért a frekvenciahasználati jogosultság megújításának tárgyában mérlegelést nem végezhetett – ahogyan nem tehette ezt a bíróság sem.”

A médium megkeresésünkre hivatkozott az Inforádió ügyére, amelynek esetében állításuk szerint azonos körülmények ellenére a Médiatanács eltérő döntést hozott. A hatóság ezt azzal cáfolta, hogy ezen szolgáltató engedélyének meghosszabbítása idején – 2019-ben – a Médiatörvény eltérő rendelkezéseket állapított meg.

Sok hűhó, miért is?

Az ügy jelenlegi állása szerint ugyanakkor

Ugyanis a tény, hogy egy rádió elveszíti az általa addig használt hullámhosszt, nem jelenti azt, hogy az annak használatára kiírt új eljárás során nem jelentkezhet ismételten.

A Klubrádió így is tett, és két másik vállalattal, az ATV Csoporthoz közeli Spirit FM-el, illetve a LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-vel versengett a frekvenciáért. A verseny szereplői aztán január végétől kezdtek kihullani a Klubrádió Zrt. mellől: elsőként a Spirit FM vonta vissza a pályázatát és a fellebbezését azt követően, hogy a Médiahatóság pályázati hiányosságok miatt kizárta őket a versenyből. A Médiatanács aktívan rácáfolt arra a mantrára, hogy a Gary Lineker-i mondáshoz hasonlóan az állami pályázatok olyan versenyek, melyen akárhányan indulnak, végül mindig a kormányközeliek nyernek tekintve, hogy

A hatóság a múlt héten jelentette be, hogy elfogadta a hiányos pályázatot leadó Klubrádió Zrt. hiánypótlását, ezzel egyedüliként versenyben tartva a kormánykritikus szolgáltatót.

Nem példátlan, hogy egy adó a formai vizsgálatokat követően a tartalmi kritériumokon akadjon fenn, ugyanis a Rádió 1 tihanyi frekvenciapályázatával éppen ezt történt, azonban jelentős esély mutatkozik rá, hogy a Klubrádió hamarosan visszatér az éterbe.

Ha pedig visszatér, kis túlzással unokáink is hallgathatják.A frekvencia kiírása ugyanis a Médiatörvény rendelkezéseivel komfortosan 10 évre biztosít hullámhosszt a rádiónak, amely további 7 évvel meghosszabbítható, így lehetséges, hogy 2038-ban is a Klubrádiót találjuk majd a 92.9-en. A 10 év csak akkor rövidülhet le, ha időközben a lakosság eszközállománya alapján a digitális átállás megtörténik. A jelen állás alapján a Klubrádió tehát nem csak frekvencia nélkül nem marad, de könnyen elképzelhető, hogy az eddiginél jóval hosszabb időre számolhat a működésével.

 

Címlapkép: MTI Fotó/ Kovács Tamás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bpe
2021. március 12. 16:49
"A 2019-es törvénymódosítás előtt (tehát a büntetések idején) azonban csupán annyit tartalmazott, hogy "köteles havonta adatokat szolgáltatni", azonban nem tartalmazta konkrétan, hogy meddig. A̲z̲ ̲a̲d̲o̲t̲t̲ ̲h̲a̲v̲i̲ ̲a̲d̲a̲t̲o̲t̲ ̲p̲e̲d̲i̲g̲ ̲n̲y̲i̲l̲v̲á̲n̲v̲a̲l̲ó̲a̲n̲ ̲c̲s̲a̲k̲ ̲a̲ ̲h̲ó̲n̲a̲p̲ ̲v̲é̲g̲é̲t̲ ̲k̲ö̲v̲e̲t̲ő̲e̲n̲ ̲l̲e̲h̲e̲t̲ ̲s̲z̲o̲l̲g̲á̲l̲t̲a̲t̲n̲i̲, így a jogszabály módosítása valóban szükségszerű volt." hát, ezt félreértetted, itt a "meddig" az adatszolgáltatás benyújtásának határideje, ami tárgyhó után 30 nap.
manitowoc
2021. március 11. 15:36
Vuncs Rajmund (Mandiner): "Sok hűhó, miért is? Az ügy jelenlegi állása szerint ugyanakkor vélhetően hamarosan újra a megszokott 92.9 MHz frekvencián lesz hallható a Klubrádió." Ehhhemmm... behhhemmm... 2021.03.11.: Érvénytelennek nyilvánította a Klubrádió pályázatát a Médiatanács "Az NMHH közleményében gazdasági és műsortervi problémákkal indokolta döntését, de ezeket a közlemény nem részletezte. Arató (a Klubrádió elnöke) viszont igen. Az elnök állítása szerint egy 17 oldalas dokumentumot kaptak meg, amelyben három szabálytalanságot emeltek ki. Ebből kiderült, hogy visszamenőleg még alakilag is érvénytelenítették a pályázatot, pedig eredetileg megfelelőnek nyilvánították. ... Az elnök elmondta, mik voltak a pontos indokok: "Olyan áll benne a műsortervvel kapcsolatos problémákról, hogy "az ismétlésnél nincs kibontva a beltartalom". Tehát a Reggeli Gyors ismétléskor nincs úgy kibontva, mint eredendően, tehát a megismételt műsort ugyanolyan részletességgel kellett volna bemutatni.” De probléma volt az idő is: például az, hogy mivel egy hét 168 órából áll, az egyik kulturális műsorunk valahol 45 percesnek, valahol pedig 50 percesnek van feltüntetve. A műsorokkal összefüggő problémák mellett a Klubrádió Zrt. negatív vagyonát hozták fel. "Nem szerepel feltételként, hogy pozitívnak kell lennie, de mi bemutatjuk, hogyan válik egy éven belül pozitívvá, miközben pontosan úgy fog gazdálkodni, mint az ezt megelőző húsz évben. Egy húsz éve működő rádiónál azt mondani, hogy az eddigi üzleti terve nem reális, na az tényleg nem reális" – mondta. https://hvg.hu/itthon/20210311_Arato_Andras_klubradio_palyazat_nmhh
billwilson
2021. március 11. 13:08
"Újra elnyerheti régi frekvenciáját a Klubrádió" ezzel szemben a valóság: "Nem kap frekvenciát a Klubrádió, eredménytelen a Budapest 92,9 MHz rádiós pályázat - Bejelentette a médiahatóság az eddig titkolt döntést, továbbra is üres marad a február 15. óta kihasználatlan rádiós frekvencia, amit a Klubrádió használt. A Klubrádiót is kizárták a frekvenciapályázatból, ami így eredménytelen. " persze h nem is akarnak senkit elhallgattatni , nincs itt semmi látnivaló!
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. március 10. 21:06
Jó szar jogászotok van baxodalássan, 100.000 Forinton bukni a hosszabbítást, miközben 100.000.000 Forintot kalapoztatok össze a hallgatóitoktól... hát megérdemlitek magatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!