Tetőzött az ár a Felső-Tiszán, készültség a Középső-Tiszán

2021. február 16. 14:10

A Tiszán, a Krasznán, a Túron és a Szamoson is tetőzött az árhullám, a folyókon lassú apadás kezdődött – közölte a honlapján a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) kedden.

2021. február 16. 14:10
null

Mint írták, a Tisza Tiszabercelnél hétfőn nagyon hosszan, tizenhat órán keresztül tetőzött, majd éjféltől az alsó szakaszon is megindult a vízszintcsökkenés. A folyón levonuló árhullám jelenleg Tokajnál érte el a tetőzésközeli vízszintet.   

A Szamoson készültségi szint alatti, folyamatosan apadó, alacsony vízszinteket regisztrálnak.

A Túron az óránkénti két-három centiméteres vízszintcsökkenés lehetővé tette a tíz napig tartó árvízvédelmi készültség megszüntetését, a Kraszna védvonalai mentén – igen lassú apadás mellett – azonban még mindig a másodfokú riasztás van érvényben.    

A Lónyay-főcsatornán jelentősen megemelkedett a vízállás az elmúlt időszakban.

A jobb és bal parti töltéseknél mintegy egy kilométeren szivárgást észleltek a szakemberek, ezért elektromos szivattyútelepek segítségével emelik át a vizet a Tiszába. A vízfolyáson Kótajig első-, míg az árvízkapuig másodfokú az érvényben lévő készültség.    

A védekezési munkáknak köszönhetően az elmúlt napokhoz képest csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, a 11 640 hektáros területből 3 670 hektár szántó, 1 630 hektár vetés és 4 090 hektár legelő van víz alatt. Az igazgatóság tizenkét belvízvédelmi szakaszából hét érintett valamilyen fokú készültséggel.    

A hidrológiai előrejelzések szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 7-13 milliméter csapadék várható,

ez a mennyiség azonban nem fogja lassítani az árhullámok levonulását – olvasható a Fetivizig honlapján.

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el újabb négy árvízvédelmi szakaszon a Közép-Tiszán hétfőn,

így már 504 kilométeren van nappali figyelőszolgálat – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a honlapján. A közlemény szerint az újabb négy árvízvédelmi szakasz: a Lakitelek-Tószeg, Szolnok-Újszász, Csongrád-Nagyrév közötti illetve a Tiszaföldvár-Pityókai.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint már valamennyi belvizes szakasz készültségben van hétfőtől.

Másodfokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a karcagi, a kisújszállási, a mezőtúri, a kiskörei és a jászberényi szakaszokon, míg elsőfokú a készültség a kunhegyesi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi és a cibakházi, a tiszakécskei, valamint a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon – írták. A hétfő reggeli összesítés szerint az elöntés nagysága 12 ezer 845 hektár, ennek zöme szántó és vetés – közölték.

(MTI)

Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. február 17. 05:47
Mi van ÁNGYÁM BÁTYÁM csak nem pávává vált az ÁVH támogatása közben?
Valodi
2021. február 17. 00:44
... kísérletezzen veletek a rosseb...
Valodi
2021. február 17. 00:42
Csak latin karakterek, számok és írásjelek engedélyezettek. Melyek lennének azok szerintetek? Hogy b..tok meg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!