Szélsőséges időjárás és áradások sújtják Szudánt

2020. augusztus 16. 12:01

Július vége óta legalább 65-en vesztették életüket áradásokban Szudánban.

2020. augusztus 16. 12:01
null

Július vége óta legalább 65-en vesztették életüket áradásokban Szudánban, és több mint 14 ezer otthon, illetve 119 középület dőlt romba – közölte a helyi belügyminisztérium szombat éjjel. További 16 240 otthon erősen megrongálódott, és csaknem 700 haszonállat pusztult el a heves esőzések és áradások következtében – tette hozzá a tárca. A rossz idő miatt mintegy kétezer aranybányász rekedt két bányában az ország keleti részén található el-Gedaref államban – számolt be a szudáni hírügynökség.

A szélsőséges időjárás a fővárost, Kartúmot, illetve Kék-Nílus és Nílus államot sújtja a leginkább, de el-Gezirát, el-Gedarefet, Nyugat-Kordofánt és Dél-Dárfúrt sem kímélte az esőzés – tájékoztatott az ENSZ. Az áradások gyakoriak a kiépítetlen és elhanyagolt infrastruktúrával, valamint működésképtelen vízelvezető- és csatornarendszerrel rendelkező országban. 2019-ben körülbelül 400 ezer embert károsított meg a szélsőséges időjárás az ENSZ humanitárius ügyekért felelős koordinációs hivatala szerint. Az afrikai országban júniustól októberig tart az esős évszak.

Fotó: MTI/ EPA/ Philip Dill

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apika2
2020. augusztus 17. 15:11
Felelős családtervezés, az őserdők kivágásának megállítása, a tervszerű vad és haszonállat gazdálkodás felvirágoztatása megoldaná a gondok első részét tíz éven belül. Utána kipicsázni a volt gyarmattartókat és nem fizetni nekik semmit az adósságokból, majd jöhetne a víz, bánya, halászat újrafelosztása immár nem vonalzóval húzott határok mentén.... Jujjjjj, felébredtem :-)
civis72
2020. augusztus 16. 22:40
érdekes , hogy a Kínaiak több ezer éve is tudta hajózható csatornát építeni . kutat ásni..és még gátakat is építettek....fura
pemete jakab
2020. augusztus 16. 22:16
"Szélsőséges időjárás és áradások sújtják Szudánt" Már a sivatag sem a régi. Különben az éghajlatváltozással nem is az a legnagyobb probléma, hogy melegebb lesz néhány fokkal, hanem hogy megszaporodnak a szélsőségek, kaotikussá válik az időjárás. Szóval ezért ne igen legyintgessenek egyesek az éghajlatváltozásra.
Mich
2020. augusztus 16. 13:35
Most sok a víz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!