Így nem lett Vidor Lajos órásból magyar király 1876-ban

2020. április 13. 12:24

Vadmacska a Várkertben? Ferenc József-hasonmás Budán? Nem csak a budai Vár fejlesztéseiről olvashatnak, izgalmas időutazás részesei is lehetnek a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

2020. április 13. 12:24
null

Ma reggel egy csokorra való különleges történetet közölt a budai Vár korábbi mindennapjairól a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala.

1846 novemberében fizetett hirdetés jelent meg a Jelenkor című újságban „Elveszett irományok” címmel. Megesik az ilyen, ám a felhívást böngészve kiderül, hogy az elveszett „nagy levélnyaláb” címzettje gróf Széchenyi István volt. A cikk szerint november 12-én, Ó-Budától a budai Váron át vezető úton tűnhetett el a küldemény. A megtalálónak pénzt is ajánlottak:

„A feltaláló, ki ezen leveleknek hasznát úgy sem veheti, kéretik tíz pengő forintnyi jutalmazás mellett azoknak a duna-gőzhajózási hivatalban Pesten átadására.”

A „levélnyaláb” sorsáról azóta sincs hír, 1863-ban ellenben kiderült, hogy milyen állat garázdálkodott a várban található apró marhák között több mint egy éven keresztül.

A Vadász és Versenylap beszámolója szerint

„a budai vár kertjében roppant nagy vadmacskát fogtak, melly a közeli lőportorony zugában tanyázott”.

Görénynek hitték, ám a csapdában végül egy nagy vadmacskát találtak, amely valószínűleg a budai erdőből költözött a várba.

Az újság még ebből a történetből is politikai párhuzamot tudott vonni, a cikk írója ugyanis megjegyezte: „Félve közöljük e curiosumot, ne hogy valamelly jóakaratú német lap ezt is civilizálatlanságunk adalékáúl használja, s szánakozó képpel kiáltson fel: íme, Magyarország fővárosában vadmacskák tenyésznek!”

1871-ben még a vadmacskánál is nagyobb szenzációt jelentett egy napon, hogy Ferenc József király inkognitóban Budára érkezett és éppen a vár-bástyán sétál polgári ruhában. A Politikai Újdonságok című lap szerint óriási csődület támadt, s ki messziről, ki közelebbről nézte a „királyt”, aki azonban elcsodálkozott, hogy a „közfigyelem tárgyává vált”, nem értette, miért vizslatja a szemeivel annyi ember.

Mint hamarjában kiderült, csak meglepő hasonlatosságról volt szó, az úriember ugyanis gyorsan közölte, Bajorországból való erdészmester, kit az erdők becslésére Slavoniába hívtak, ám úgy gondolta, útközben megáll és megnézi a magyar főváros szépségeit. A legmeglepőbb, hogy korábban még senki nem keverte össze Ferenc Józseffel, pedig számtalan helyen megfordult a derék bajor erdészmester az élete során.

Egy évvel később is óriási csődületről számolt be a Fővárosi Lapok. Történt, hogy a várban a Hentzi téren egy ablakból lárma hallatszott, mindenki odafutott, hiszen segélykiáltásnak vélték s volt, aki hamarjában egy rendőrnek is szólt. A rendőr megjelent, bement a házba, ott is az emeletre, ahol

azonban csak egy papagájt talált, amely „magával veszekedett”.

A szenzáció elmaradt, a tömeg pedig, jobb dolga nem lévén, azonmód szétoszlott.

1872-ben történt meg az is, hogy a Magyar Újság beszámolója szerint eggyel kevesebb lett a tiltott játékbarlangok száma. Kovics, budai főkapitány az Úri utca 62. számú házba ment az embereivel, ahol tetten érték a titokban játszókat. „A kártyákat elkobozta és a kompanistáknak részint neveit irta föl, részint bekisérteté őket.”

A kártyásokat olyannyira meglepte a rajtaütés, hogy sokáig szóhoz sem jutottak a meglepetéstől, biztosra vették, hogy soha nem kerülnek rendőrkézre. 

1876-ban nem Ferenc József hasonmását látták, hanem egy önjelölt trónörökösről írt a már említett Fővárosi Lapok. Mint kiderült, Vidor Lajos, egy 35 éves órás egyik nap bérkocsiba ült, és azt mondta a kocsisnak, hogy hajtson a budai várlakba, ahol őt fejedelmek és mágnások várják, mert

bizony még aznap magyar királlyá koronázzák.

A bérkocsis eleinte furcsán nézett az órásra, majd döntött, s innen idézzük az újságot: „a bérkocsis azonban a városházához vitte, hol azonnal meggyőződtek, hogy ezt a szegény királyt a Rókus-kórházba kell szállítani”.

Így nem lett Vidor Lajos órásból magyar király 1876-ban.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tapeino
2020. április 13. 18:13
Ez végre meggyőzött arról, hogy 150 - 200 éve is voltak Hazánkban ilyesféle bolondok.. Mint most 6házi mákos, jákob péter, széllel-bélelt bertalan, furcsán nyerenc, és társai..
matykox
2020. április 13. 12:58
Kérem, a vadmacska-story ma is így hangzana: Az újság még ebből a történetből is politikai párhuzamot tudott vonni, a cikk írója ugyanis megjegyezte: Félve közöljük e curiosumot, ne hogy valamelly jóakaratú német lap ezt civilizálatlanságunk adalékáúl használja, s szánakozó képpel kiáltson fel: íme, Magyarország fővárosában vadmacskák tenyésznek! Esetleg a dikta-túra, a jogállamiság hiányának, ja és a rasszizmusnak is újabb bizonyítéka lenne :-)
Nehidd El
2020. április 13. 12:43
"Mint kiderült, Vidor Lajos, egy 35 éves órás egyik nap bérkocsiba ült, és azt mondta a kocsisnak, hogy hajtson a budai várlakba, ahol őt fejedelmek és mágnások várják, mert bizony még aznap magyar királlyá koronázzák. A bérkocsis eleinte furcsán nézett az órásra, majd döntött, s innen idézzük az újságot: ,,a bérkocsis azonban a városházához vitte, hol azonnal meggyőződtek, hogy ezt a szegény királyt a Rókus-kórházba kell szállítani''. " Ez szinte ugyanaz, mint a Karácsony- és a Szél-kormány története, csak nálunk még várat magára a hepiend.
yanoo
2020. április 13. 12:39
Volt egy sziget a Dunán a Szabadság-híd környékén?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!