Szívbeteg gyermekek is élsportolóvá válhatnak

2017. február 22. 12:29

Február a Veleszületett Szívfejlődési Rendellenesség hónapja. Ez a betegség minden századik megszületett gyermeket érint – mondta az InfoRádióban Ablonczy László, az Országos Kardiológiai Intézet gyermekkardiológiai osztályának osztályvezető helyettese.

2017. február 22. 12:29
A szív fejlődésének jelentős része a magzati kor elején, a 8-10. héten megtörténik, ez természetesen egy folyamat és sok minden zajlik még akár a megszületés után is, de a nagy fejlődési rendellenességek már a terhesség első időszakában eldőlhetnek – emelte ki az InfoRádiónak az Országos Kardiológiai Intézet gyermekkardiológiai osztályának helyettes vezetője.
 
A veleszületett szívfejlődési rendellenesség szinte a leggyakoribb betegség, durván minden századik megszületett gyermekeknek van. A gyerekszív központunkban, ahol az ilyen betegek kilenctizedét operáljuk, közel ötszáz műtétet végzünk gyerekkorban évente, jelentős részét csecsemőkorban és további három-négyszáz szívkatéteres vizsgálat és beavatkozás történik, amellyel szintén meg lehet gyógyítani a betegségek egy részét.
 
A diagnosztizálásról Ablonczy László elmondta, három lépcsője van. Van egy olyan betegcsoport, ahol méhen belül kiderül a betegség, mire a baba megszületik, és kiderül, hogy súlyos a fejlődési rendellenesség, lehet előkészületeket tenni, hogy a megfelelő centrumba kerüljön.
 
A tüneteket okozó súlyosabb szívfejlődési rendellenességek kiderülnek újszülött korban, ilyenek például az elkéküléssel, magasabb légzésszámmal vagy szívfrekvenciával járó eltérések, amelyeket könnyebb felismerni.
 
És van egy kisebb csoport, akiknél a rendellenesség nem okoz tünetet, így csak később derül ki – sorolta a szakorvos.
 
Korábban mindenki úgy tekintett a szívbeteg gyerekre, mint aki nagyon rossz életminőséget élhet. Manapság az esetek döntő részében olyan helyreállító szívműtétek történnek, amelyek után a gyerekeket semmiben nem kell korlátozni. Akinek helyreállítjuk a szívhibáját, versenysportolhat is.
 
Az influenza és az RSV vírusa kiemelt veszélyt jelent a csecsemő és a kisded korosztálynak, a mostani időszak ennek a szezonja, ezért a veszélyeztetett korosztálynak egyértelműen szükséges a védőoltás – hangsúlyozta Ablonczy László.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!