Otthonszülés a kórházban?

2016. október 25. 22:33

Otthonszülés vagy kórház? Néha úgy tűnik, nincs igazán jó választás, vagy ha mégis, megfizethetetlen. A Bethesda Gyermekkórház csapata a Budai Irgalmasrendi Kórházzal együttműködve most újfajta szülészet létrehozását tervezi. Interjú a gyermekkórház főigazgatójával.

2016. október 25. 22:33
Dr. Velkey György

„- Úgy tudom, három fő újítása van az új szülészettel kapcsolatos terveknek: természetes szülés a kórházban, hálapénz kiváltása és abortuszmentes klinika.

– Igen, nagyjából ezt a három elemet emeljük ki mi is. Olyan szülészetet tervezünk, ahol a kórházi körülmények biztonsága – amelyet a szakemberi és műszeres háttér garantál – együtt jár az otthonszülés komfortérzetével és lelki előnyeivel. Emellett elkezdenénk felszámolni, illetve ésszerűsíteni a hálapénz intézményét. A tervezett szülészeti osztályon nem végzünk abortuszt, így végre lehetőségük lesz egy ilyen intézményt választani azoknak, akik lelkiismereti okokból így szeretnének dönteni.

– A kórházi otthonszülés milyen elemeket vesz át a kétféle modellből?

– Az általunk elképzelt természetes szülés hagyná a maga menete szerint zajlani a szülést, csak a szükséges mértékben beavatkozva, a körülmények pedig kényelem és intimitás szempontjából is hasonlítanának az otthoniakra, a család, elsősorban az apa állandó jelenlétével, egy szülésznő segítségével. Ugyanakkor készen állna a szülészorvos, a felkészített műtő teljes személyzettel, ha mégis császármetszés szükséges, ad absurdum intenzív ellátó háttérrel az anya és a gyermek számára. A Szent Imre Kórházban és még néhány helyen vannak már ilyen jellegű kezdeményezések, ezt szeretnénk mi hivatalosan is behozni a szülészeti kultúrába. Ehhez szükséges egy jó szakmai team, és rendelkeznünk kell a műszeres háttér mellett az otthonos kellékekkel.

(...)

– Hogyan valósulhatna meg a hálapénzmentes szülészet?

– Egy biztos, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszerben két dolgot nem lehet kimondani: hogy hálapénz nincs – hiszen be kell vallanunk, jelenleg anélkül nem működik a rendszer – és azt sem, hogy hálapénz van. Ide tartozik a »magánellátás a közkórházban«-dilemma is, a vizitdíj és egyéb kiegészítő díjak – vékony jégen korcsolyázunk. A tervek szerint két lehetősége lesz annak a kismamának, aki szeretne a rendszerbe bekerülni: az egyik, hogy a protokoll szerint aki éppen rendel vagy ügyeletes, az megvizsgálja vagy levezeti a szülést, illetve a személyzet, aki épp dolgozik, segédkezik. Azonban általában nem ezt szokták választani a nők, hanem saját szülészorvost és szülésznőt, aki jelen van, amikor szükség van rá, ez azonban plusz rendelést, soron kívüli ügyeletet jelent a kórházi dolgozóknak. Ennek megnevezhető árat szeretnénk szabni, előre rögzített algoritmus alapján kikalkulálni, mennyibe kerülnek a vizitek és a szülés. Erről számlát adnánk, és ebből mindenki arányosan részesülne az orvostól a kiszolgáló személyzetig, és az általuk használt infrastruktúrához is eljutna a megfelelő összeg, normatív módon.

– Ennek jelenleg megvan a törvényi háttere?

– Szürkén lehet, de ahhoz, hogy fehér legyen, szükség lehet törvényi átalakításra, hogy ne csak a helyi erők merészségén múljon, mint most.

(...)

– Mikorra lehet a tervekből működő intézmény?

– A minisztériumokkal voltak megbeszéléseink, vannak előzetesen beadott anyagaink, pozitívak a reakciók. Most fogunk leadni egy részletesebb tervet. Ha megkapjuk hozzá a költségvetési támogatást, az optimális megvalósulási idő 2018 eleje lehet.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!