A Központi Nyomozó Főügyészséghez tették az RTL Klub kitiltása miatt folyó eljárást

2015. december 08. 13:07

„A feljelentés tárgyává tett cselekmény feltételezett tetteseként kizárólag közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy jöhet szóba, ezért a feljelentés elbírálása a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik” – indokolta az áttételt az eredetileg eljáró Fővárosi Főügyészség. Az RTL Klub stábjának parlamentből való kitiltása miatt a PM tett feljelentést.

2015. december 08. 13:07

A Párbeszéd Magyarország korábban feljelentést tett az RTL Klub stábjának parlamentből való kitiltása miatt, melynek nyomán az eljárást a Fővárosi Főügyészség kezdte meg. Ám az a hvg.hu információi szerint most áttette az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészséghez.

A lépés indokaként azt közölték: „a feljelentés tárgyává tett cselekmény feltételezett tetteseként kizárólag közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy jöhet szóba, ezért a feljelentés elbírálása a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik”.

Hivatali visszaélés

A PM úgy véli, a kitiltás a Btk. 305. § szerinti hivatali visszaélést valósítja meg. E törvényi tényállás alapján az követ el bűncselekményt, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél. Az ügyben információink szerint gyanúsítás nem történt.

A párt az ombudsmant is megkereste panaszával, az ugyanis a véleményük, hogy a határozatlan idejű kitiltás a sajtószabadságot is sérti, különösen, mert nem egyértelmű, milyen jogorvoslati lehetőségek állnak a tévécsatorna rendelkezésére. 

Illetékteleneknek belépni tilos

A stábot a parlamenti szabályok megszegéséért, azt követően tiltották ki az Országgyűlés épületéből, hogy megpróbáltak bejutni Orbán Viktor és a NATO-főtitkár közös sajtónyilatkozatára, melyre a magyar média részéről csak a köztelevízió volt hivatalos. Az RTL Klub munkatársai a folyosón arról is felvételt készítettek, ahogy nem engedik be őket, holott ez tilos.

A csatorna is megpróbált lépni az ügyben. Kotroczó Róbert levelet írt a házelnöknek, aki azonban egyelőre nem válaszolt. A héten viszont fog – ezt sajtófőnöke erősítette meg a Népszabadságnak. A hírigazgató azt mondja, a házszabályban nem talált olyan passzust, amely efféle szankciót rendel az ilyen jellegű szabályszegéshez.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!