Műtét helyett szemcsepp segíthet a szürkehályogon

2015. augusztus 13. 03:58

A szürkehályog műtét rutineljárás ma már a szemészeteken. Általában probléma- és szövődménymentesen gyógyul, modern, ultrahanggal végzett beavatkozásnál alig néhány mm-es bemetszéssel. Ennek ellenére mégiscsak műtétről van szó, mely után jónéhány hétig kímélő életmódra van szükség, nem beszélve arról, hogy az eredeti szemlencsét mindenképpen eltávolítják, s műlencse kerül beültetésre. Ezért jelenthet forradalmi változást az a módszer, melyről az MTI számolt be a Nature című szaklap cikke alapján.

2015. augusztus 13. 03:58

A szteroidok fő molekuláját, a lanoszterolt tartalmazó szemcsepp képes növelni a szemlencse átlátszóságát szürkehályogban szenvedő kutyák esetében. A jelenleg csak műtéttel orvosolható betegség a jövőben ember esetében is gyógyítható lehet szemcsepp alkalmazásával a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A szürkehályog a szemlencse elszürkülésével járó betegség, amely a lencsében látható homályról kapta nevét. A beteg látása olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. A betegség az idős emberek látásromlásának leggyakoribb oka. A 65-75 éves kor közötti népességnek több mint fele szenved tőle.
    
 
Nem létezik jelenleg semmilyen gyógyszer, amely megakadályozná a betegség kifejlődését, vagy visszafordítaná azt. Kínai és amerikai kutatók tanulmánya szerint a lanoszterol képes arra, hogy csökkentse ezt a vízfüggönyt. A szteroidok fő molekulája ugyanis képes arra, hogy szétzúzza azokat a fehérjéket, amelyek a szemlencse homályát okozzák.
 A szakemberek lanoszterolt tartalmazó szemcseppet teszteltek idős kutyákon és nyulakon, és azt tapasztalták, hogy hat hét után javult látásuk.
 Kang Zhang, a Kaliforniai Egyetem szemészkutatója azt reméli, hogy az első klinikai próbák emberekkel egy-két év múlva elkezdődhetnek.
 A szakember hangsúlyozta, hogy a szervezet maga termeli a lanoszterolt, amikor még az ember fiatal, ám az öregedéssel nem termelődik elég ahhoz, hogy megakadályozza a szürkehályog kifejlődését. 
 
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. augusztus 14. 22:24
Szerintem a diófa levél szárítva és lemosó forrázatot csinálva belőle ugyan olyan hatékony. Naponta kétszer vatta pamacsot belemártva a szemhélyunkra rakva használjuk. Ártani legfeljebb nem használ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!