Mongóliában is nyílt magyar kereskedőház

2014. december 01. 19:08

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szerint Mongólia kiváló befektetési lehetőségeket kínál a magyar kis- és középvállalkozásoknak, a mongol parlament új befektetési törvénye ugyanis azonos feltételeket biztosít a mongol és külföldi befektetők számára.

2014. december 01. 19:08

Magyar kereskedőház nyílt Mongólia fővárosában, Ulánbátorban, ezzel már a huszonegyedik kereskedelmi külképviselet működik világszerte – közölte a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) hétfőn az MTI-vel. Az MNKH ulánbátori irodáját Rizák Sándor fogja vezetni.

A közleményben idézik Kerekes Györgyöt, a MNKH Zrt. vezérigazgatóját, aki a megnyitón arról beszélt, hogy Mongólia  nagy potenciállal rendelkező gazdaság. Az országba irányuló magyar export 2013-ban 20 százalékkal nőtt, ezt a növekedést szeretnék a jövőben is megtartani. A magyar vállalkozások számára exportképes terület az élelmiszeripar, az építőipar, a gépipar és a technológia. Fontos cél az is, hogy minél több mongol fiatal tanuljon Magyarországon, és minél több magyar mérnök dolgozzon Mongóliában – tette hozzá Kerekes György a közlemény szerint.

Bolormá Luvszandorzs, a mongol Golomt Bank igazgatóhelyettese a megnyitón arra emlékeztetett, hogy augusztusban a Golomt Bank 4 millió dolláros szerződést kötött a magyar Eximbankkal, amivel a mongol-magyar üzleti kapcsolatok fejlődését kívánják segíteni.

Az MNKH közleményében ismerteti, hogy Mongóliában a belpolitika stabil, a kormány az életszínvonal emelését és a befektetési lehetőségek javítását tűzte ki fő céljának. A lakosság 50 százalékának új lakásra lenne szüksége, évek óta megoldásra vár egyebek között a vízellátás, a központi fűtés és a csatornázás. A közlemény szerint a magyar kis- és középvállalkozásoknak kiváló befektetési lehetőségeket kínál az ország, a mongol parlament új befektetési törvénye ugyanis azonos feltételeket biztosít a mongol és külföldi befektetők számára.

A teljes magyar-mongol kereskedelmi forgalom 2012-ben 7 millió dollár (több mint 1,5 milliárd forint) volt.

A magyar kormány a keleti nyitás koncepciójának keretében 2012-ben döntött arról, hogy külpiaci irodahálózatot létesít a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. koordinálásával. Az eredeti tervekben három év alatt húsz iroda megnyitása szerepelt, a rendszer azonban olyan sikeresen indult el, hogy már az idei év végéig 25 kereskedőház létesül, és jövőre további 15 nyitása lehetséges.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2014. december 02. 09:50
Megnyugodtam, most már el is zavarhatjuk a multikat, be van biztosítva a gazdaság.
liberálzöld.
2014. december 02. 09:02
Várhatóan nagyságrenddel felszökken a népművészeti tárgyak exportja és importja.
3M..
2014. december 01. 20:26
Ha nem is hoz komoly profitot, jelképes értéke van. Régóta váratott már magára, hogy Mongol testvérnépünk hazájában képviseltessük magunkat. Mintha csak otthon lennénk. Szebb Jövőt!
Laurence Szilard
2014. december 01. 20:01
God damn Mongolians! http://goo.gl/QSfKma
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!