Balzsay győzelme rák ellen

2014. szeptember 29. 19:46

A legtöbb ember érthetően halálra rémül, ha szembesül az ijesztő diagnózissal: rákja van. Nem védettek ez alól még az élsportolók sem, hiába az egészséges életmód.

2014. szeptember 29. 19:46

De nem mindegy, hogy az első sokk után milyen lelkierővel, milyen bátorsággal és  kitartással viselik a megpróbáltatásokat. Lehet, hogy az életben maradás ezen is múlik? Balzsay Károly világbajnok bokszolónk küzdelmének, melyről a Népsport újságírójának beszélt, s az Origo is beszámolt róla, talán ez az egyik legfontosabb tanulsága.

Balzsay Károlynál nyolc hónapja diagnosztizáltak rosszindulatú nyirokrákot.

  -Az egész szervezetem tele volt vele, csontvelő, lép, és két hete elolvastam, hogy a tüdőmben is volt. Erre most jöttem rá, utólag kicsit sokkolt is - mondta Balzsay. Az alapkezelést lezáró vizsgálat eredménye szerint a 35 éves bokszoló meggyógyult, és bár hivatalosan egy év múlva jelenthető így ki, de orvosa, dr. Bátai Árpád szerint ez gyakorlatilag egy gyógyult leletnek számít.

 -A másodlagos orvosi szakvélemény is kedvező volt, leleteimet és kórtörténetemet ugyanis Bostonban is elemezték hematológusok. Szerencsére ők is mindent rendben találtak, úgyhogy most már kijelenthetem, kiütöttem a rákot.

Balzsay hat kemoterápiás kezelésen esett át az elmúlt hónapokban.

 

-Amíg nem tudtam, mi a bajom, addig elkezdtek nagyobbodni a nyirokmirigyeim, a végén már a rágásnál is éreztem őket. Aztán három-négy óránként 40 fokos lázam lett, éjszakánként három váltás pizsamát csurom vizesre izzadtam. Háromhetente kaptam kemót, ami öt napra kivont a forgalomból. Ezt nehéz szavakkal leírni, csak érzed, hogy belülről szanaszét vágnak, gyengeség jön, rosszullét és hányinger…

-A feleségemnek volt a legnehezebb dolga, mert mi van, ha egyedül marad a kislányokkal? Amikor néha kisebb hullámvölgybe kerültem, én is erre gondoltam. Nem arra, hogy velem mi lesz - nyilatkozta Balzsay, aki már ismét teljes erőbedobással éli az életét, hiszen sportmagazint vezet egy tévében, edzősködik a KSI-ben, megkereste őt Soroksár polgármestere, hogy indulhatna a kerületi önkormányzati választáson, és még arról sem tett le, hogy egy búcsúmeccsen esetleg ismét kesztyűt húzzon."

Reméljük, hogy ez a tünetmentesség megmarad a következő öt évben is, mely után a sportoló már az orvosi protokoll szerint is elmondhatja, hogy kiütéses győzelmet aratott a kór ellen is.

 

 Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!