Gyors eszközt teszteltek a stroke diagnosztizálására

2014. június 24. 20:39

Az agyi katasztrófák esetén a nyom nélküli gyógyulás, esetleg akár az életben maradás múlik az gyors kezelésen. Ez viszont elképzelhetetlen addig, míg nem tudják pontosan azonosítani a betegséget. Ezen segíthet az új svéd eszköz.

2014. június 24. 20:39

A göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem, a Salhgrenska Akadémia és a Sahlgrenska Egyetemi Kórház kutatói olyan mobil műszert terveztek, amelyet kórházba szállítás közben lehet használni."-ad hírt az MTI. A sisakba épített műszer gyenge mikrohullámokat bocsát ki, ennek segítségével állapítja meg, mi történik az agyban.

A készüléket tervező svéd tudósok 45 páciens részvételével sikeresen tesztelték a prototípust, és azt tervezik, hogy mentősöket kérnek meg a további próbákra.Stroke esetén az orvosoknak gyorsan kell dolgozniuk, hogy megakadályozzák az agy további károsodását. Ha négy óránál több telik el a kórházba kerülésig és a kezelésig, az agyszövet egyes részei már elhalhatnak. A megfelelő kezeléshez azonban először meg kell állapítani, érfalszakadás miatti vérzés vagy trombózis, azaz egy ér elzáródása okozta-e az agyi érkatasztrófát.

Komputertomográfia (CT) segítségével ez kimutatható, ám időbe telik, hogy a beteg számára ilyen eljárásról gondoskodjanak, még ha olyan kórházba került is, ahol van CT-készülék. Minden késlekedéssel csökkennek a gyógyulás esélyei… Valószínű, hogy továbbra is szükség lesz más diagnosztikai eljárásokra, ám nagy előrelépés lenne, ha a vérzést már a mentőben ki lehetne zárni, ez óriási előnyt jelent akut agyi érkatasztrófa esetén - mondta Mikael Persson, a kutatás vezetője."

 

Forrás: MTI

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kulcsar Atilla
2014. július 08. 20:21
A véleményharmonizáción azt értem, hogy nem szorítkozunk kizárólag a hagyományos orvoslásra, korlátok közt bár, de alternatív megoldásokról is hírt adunk.
kulalak
2014. július 04. 23:05
Kösz, minden rendben. Nem láttalak a szerkesztők között. Az előző kommentem első 3 mondata egy szakmabelinek érthető. "ismeretterjesztés" - oké bár azért óvatosan, itt sokszor kell előfeltételezett tudás. Az autós rovat anno remekül hozta ezt, mégis megszűnt. "egészségügyi prevenció" - ez jó, de nem hoz kattintást. "véleményharmonizáció" - a közgazdaságban vagy médiában lehet, de az orvostudományban ez nem jellemző :)
Kulcsar Atilla
2014. július 03. 18:09
1. A cikkben is szerepel, hogy a sisak nem teszi feleslegessé a CT-t, csak gyorsíthatja a diagnosztikai folyamatot. A mentőben nyilván nincs CT, nem a vizsgálat időmennyisége számít, hanem hogy mikor jut hozzá a páciens. Tehát ha úgy érkezik a kórházba, hogy már szűkítették a kört, gyorsabban kaphat megfelelő kezelést, ami közismerten életbevágó ennél a betegségnél. 2. A cél: ismeretterjesztés, egészségügyi prevenció, véleményharmonizáció.
kulalak
2014. június 26. 17:20
A vérzéses stroke kb 20%, a többi ischemiás. Treponálni fognak a svédek a mentőben? Egy koponya CT 7 másodperc. Megint kérdezem. Ki fogja (tudná) ezeket a híreket kommentelni? Mi a cél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!